Το «εξαφανισμένο» περιστέρι-φασιανός εντοπίστηκε ξανά μετά από 140 χρόνια

«Αισθάνθηκα σαν να συνάντησα μονόκερο», δηλώνει ο επικεφαλής της αποστολής στην Παπούα Νέα Γουινέα.
.
.
American Bird Conservancy

Περίπου 140 χρόνια από την τελευταία φορά που οι επιστήμονες είδαν το περιστέρι-φασιανό στη φύση, το σπάνιο πουλί έκανε και πάλι την εμφάνισή του. Μετά από έναν μήνα έρευνας, μια ομάδα επιστημόνων, τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατέγραψε πλάνα του είδους βαθιά μέσα στο δάσος ενός μικροσκοπικού νησιού στα ανοιχτά της Παπούα Νέας Γουινέας.

Πρόκειται για μια υπερπροσπάθεια που περιελάμβανε αμέτρητες συνεντεύξεις με ντόπιους, παγίδες και κάμερες σε ολόκληρη την περιοχή. «Αισθάνθηκα σαν να συνάντησα μονόκερο», δηλώνει ο συνεπικεφαλής της αποστολής, Τζον Μιτερμάιερ.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η εν λόγω ανακάλυψη θα βοηθήσει να σωθεί το είδος από την εξαφάνιση. Μέλη της ομάδας έχουν ξαναπροσπαθήσει να εντοπίσουν το μεγαλόσωμο περιστέρι που κατοικούσε στα εδάφη της Παπούα Νέας Γουινέας πριν από αιώνες. Τρεις από αυτούς το 2019 έψαξαν το νησί Φέργκιουσον, τον μοναδικό βιότοπό του, ωστόσο δεν κατόρθωσαν να βρουν κανένα ίχνος του πουλιού.

Η φετινή αποστολή φαινόταν να ακολουθεί την ίδια ανεπιτυχή πορεία, μέχρι που η ομάδα έφτασε στα χωριά της δυτικής πλαγιάς του όρους Κιλκεράν, στην υψηλότερη κορυφή του νησιού.

«Εκεί αρχίσαμε να συναντάμε κυνηγούς που είχαν δει και ακούσει το περιστέρι-φασιανό», εξηγεί ο βιολόγος και επικεφαλής της αποστολής, Τζέισον Γκρεγκ. Τότε, οι ερευνητές έστησαν κάμερες στην περιοχή και τελικά απαθανάτισαν το πουλί λίγες μέρες προτού η ομάδα φύγει από το νησί. Μέχρι σήμερα, οι τελευταίες φωτογραφίες του φασιανού προέρχονταν από 1882.

Μέχρι στιγμής, ελάχιστες πληροφορίες είναι γνωστές για το συγκεκριμένο είδος. Ωστόσο οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο πληθυσμός του στο νησί Φέργκιουσον είναι εξαιρετικά μικρός και διαρκώς μειώνεται.

Κι όμως, η ομάδα ελπίζει ότι οι πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να βοηθήσουν στην προστασία των πτηνών που έχουν απομείνει.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή