Το εγκληματικό λάθος που διαπράττουμε καθημερινά και θέτει τα μάτια μας σε ανεπανόρθωτο κίνδυνο

Και ένα χρυσό tip για να μην τραυματίσουμε ποτέ ένα από τα πολυτιμότερα όργανα του ανθρώπινου σώματος.
Όταν κάτι είναι πολύτιμο λέμε πως «πρέπει να το προσέχουμε σαν τα μάτια μας». Και δεν είναι καθόλου τυχαίο!
Deagreez via Getty Images
Όταν κάτι είναι πολύτιμο λέμε πως «πρέπει να το προσέχουμε σαν τα μάτια μας». Και δεν είναι καθόλου τυχαίο!

Το ανθρώπινο μάτι είναι ένα θαύμα της φύσης. Θεωρείται το πιο περίπλοκο όργανο του σώματός μας -μετά τον εγκέφαλο- και περιέχει πάνω από 2 εκατομμύρια μέρη που συνεργάζονται προκειμένου να βλέπουμε και να διδασκόμαστε. Μάλιστα, περίπου το 80% του συνόλου της μάθησης γίνεται χάρις στην όρασης.

Πώς μπορούμε λοιπόν να διατηρήσουμε τα μάτια μας στην καλύτερη δυνατή τους κατάσταση; Ή μάλλον, τι δεν πρέπει να κάνουμε ποτέ μα ποτέ αν θέλουμε να παραμείνουν όσο το δυνατόν πιο υγιή;

Η Αμάντα Ρέντφερν, οφθαλμίατρος και επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Υγείας του Όρεγκον, ήταν κάθετη: «Το να κοιμόμαστε με τους φακούς επαφής είναι το μεγαλύτερο κακό που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας. Απαγορεύεται. Ακόμα κι αν σκοπεύουμε να κοιμηθούμε για κανένα εικοσάλεπτο. Ο ύπνος με φακούς επαφής είναι ρώσικη ρουλέτα».

Γιατί απαγορεύεται να κοιμόμαστε με φακούς επαφής

Eπειδή υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να πάθουμε έλκος του κερατοειδούς. Το έλκος κερατοειδούς, γνωστό και ως κερατίτιδα, είναι ουσιαστικά μια ανοιχτή μολυσμένη πληγή στον κερατοειδή χιτώνα. Τα έλκη του κερατοειδούς μπορεί να περιορίσουν σημαντικά και μόνιμα την όρασή ή ακόμη και να προκαλέσουν τύφλωση αν δεν θεραπευτούν άμεσα και αποτελεσματικά.

«Δεν είναι βέβαιο ότι θα μας συμβεί σώνει και ντε. Αλλά όταν συμβαίνει, το έλκος είναι τρομερά επίπονο. Και θα μπορούσε να μας κάνει ακόμα και να χάσουμε τον βολβό του ματιού σας». προειδοποιεί η Ρέντφερν. «Σε λιγότερο σοβαρές καταστάσεις, θα μπορούσαμε να καταλήξουμε με μια ουλή στον κερατοειδή μας. Όμως και πάλι, εάν η ουλή βρίσκεται στο κέντρο του ματιού, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την όρασή μας μόνιμα. Εκτός και αν κάνουμε μεταμόσχευση κερατοειδούς», συμπληρώνει η ειδικός.

Σε ποιες άλλες περιπτώσεις απαγορεύεται να φοράμε φακούς

Η Ρέντφερν συνιστά να βγάζουμε τους φακούς μας σε κάθε δραστηριότητα που θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη ή μόλυνση των φακών, συμπεριλαμβανομένης της κολύμβησης σε πισίνα ή στη θάλασσα. Γιατί καθώς κολυμπάμε, η πίεση του νερού απειλεί να στριμώξει επικίνδυνα βακτήρια ανάμεσα στον φακό και τον κερατοειδή. Βακτήρια που και πάλι θέτουν σε κίνδυνο την όρασή μας.

Και ένα μέτρο ασφαλείας δώρο

Η ειδικός επισημαίνει να φοράμε προστατευτικά για τα μάτια μας για οποιαδήποτε δραστηριότητα είναι απαραίτητο.

«Φοράω πάντα προστατευτικά ματιών αν κάνω στο σπίτι δουλειές που απαιτούν εργαλεία όπως το σφυρί ή το χλοοκοπτικό μηχάνημα. Διότι τα μισά περιστατικά με τραυματισμούς στα μάτια που καταλήγουν στο νοσοκομείο, προκύπτουν επειδή ”κάτι πετάχτηκε στο μάτι” από μερεμέτια», υποστηρίζει η ειδικός.

«Και ακόμα κι αν γίνει το κακό και μπει κάτι στο μάτι μας, σε καμία περίπτωση δεν προσπαθούμε να το αφαιρέσουμε μόνοι μας. Αντίθετα, κολλάμε με ταινία ένα χάρτινο ποτήρι στο μάτι μας και επισκεπτόμαστε αμέσως έναν γιατρό. Προσοχή: Αν τραβήξουμε το παράσιτο με βίαιο και άγαρμπο τρόπο ελλοχεύει ο κίνδυνος να κάνουμε ακόμα μεγαλύτερη ζημιά», καταλήγει η ειδικός.

Ας ακούσουμε τη συμβουλή των ειδικών. Δεν θα βγούμε χαμένοι. Και τα μάτια μας δεκατέσσερα!