Τα τελευταία χρόνια συμβαίνει μια σιωπηλή εθνοκάθαρση στην Κίνα. Αυτή των Ουιγούρων, της μουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Κίνας.
Υπολογίζεται ότι πάνω από 1 εκατ. Ουιγούροι έχουν φυλακιστεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, ώστε να εγκαταλείψουν τη μητρική γλώσσα και τη θρησκεία τους. Αυτά τα στρατόπεδα συγκέντρωσης βρίσκονται στην επαρχία Σιντζιάνγκ, όπου κατοικεί και η μεγαλύτερη κοινότητα Ουιγούρων στην Κίνα. Το Πεκίνο, που βλέπει όλους τους μουσουλμάνους Ουιγούρους ως τρομοκράτες, αρνείται ότι έχουν φυλακιστεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και μιλά για «κέντρα επανεκπαίδευσης», που χρησιμοποιούνται για να πατάξουν τον ισλαμιστικό εξτρεμισμό από αυτούς. Αυτό, όμως, μπορεί να συμβεί πλέον και με την βοήθεια της τεχνολογίας.
Ο γνωστός τεχνολογικός κολοσσός Huawei και η μεγαλύτερη εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα, Megvii, δοκίμασαν ένα σύστημα αναγνώρισης προσώπου που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό μελών της συγκεκριμένης μουσουλμανικής μειονότητας.
Η πιλοτική εφαρμογή “Uyghur alert” θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να ειδοποιήσει τις αρχές σε περίπτωση εντοπισμού τους. Σημειώνεται, ότι δεν έχει ενσωματωθεί σε καμία εμπορική συσκευή μέχρι στιγμής.
Ένα επίσημο έγγραφο από το 2018 που εκδόθηκε από τις δύο κινεζικές εταιρείες ήταν αρκετό για να δείξει ότι η Huawei δοκίμασε το εν λόγω λογισμικό της Megvii. Το έγγραφο ανακαλύφθηκε από την IPVM , μια ερευνητική εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ, η οποία επικεντρώνεται στην ανάλυση παρακολούθησης βίντεο. Η IPVM μοιράστηκε την ανακάλυψή της με την The Washington Post, η οποία την Τρίτη ήταν το πρώτο μέσο που δημοσίευσε τη συγκεκριμένη ενέργεια.
Στην συνέχεια, σύμφωνα με τον Guardian, έγινε γνωστό ότι στην επαρχία Σιτζιάνγκ χρησιμοποιούν ένα τεράστιο δίκτυο «προγνωστικής αστυνόμευσης», σύμφωνα με το οποίο παρακολουθείται η online δραστηριότητα και ως εκ τούτου η καθημερινή ζωή των Ουιγούρων.
Αναφέρεται, ότι ο κατάλογος περιέχει λεπτομέρειες για περισσότερους από 2.000 κρατουμένους Ουιγούρους που κρατούνται στον κινεζικό νομό Aksu μεταξύ του 2016 και του 2018. Όλοι προφανώς φυλακίστηκαν μετά την επισήμανσή τους από την Κοινή Πλατφόρμα Επιχειρήσεων (IJOP).
Το IJOP είναι μια τεράστια βάση δεδομένων που συνδυάζει προσωπικά δεδομένα από αυτόματη ηλεκτρονική παρακολούθηση και πληροφορίες που εισάγονται χειροκίνητα σε μια ειδική εφαρμογή από αστυνομικούς.
Το 2018, μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών ήταν εντελώς ανησυχητική για την τύχη των συγκεκριμένων ανθρώπων. Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι κρατήθηκαν στα λεγόμενα «κέντρα αντι-εξτρεμισμού», ενώ άλλα δύο εκατομμύρια βρίσκονταν υπό κράτηση στα λεγόμενα «στρατόπεδα επανεκπαίδευσης» για κατήχηση.
Η κυβέρνηση της Κίνας εξακολουθεί να διαμηνύει ότι δεν υπάρχει ίχνος κακομεταχείρισης των Ουιγούρων.
Αδιασμφησωήτητα, πάντως, η ανίχνευσή τους από εφαρμογή αποτελεί ακόμα ένα άλλο εργαλείο στο οπλοστάσιο των κινεζικών αρχών, οι οποίες φαίνεται πως επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για την καταστολή της μειονοτικής μουσουλμανικής ομάδας . Οι New York Times ανέφεραν πέρυσι ότι η αναγνώριση προσώπου χρησιμοποιείται ήδη για την παρακολούθηση των Ουιγούρων και την παρακολούθηση των κινήσεών τους.
Η Huawei δεν αρνήθηκε την ύπαρξη της συγκεκριμένης εφαρμογής, αλλά επιβεβαίωσε ότι έχει εφαρμοστεί μόνο πειραματικά. Ακολουθώντας το ίδιο μοτίβο, η Megvii τόνισε ότι καμία τεχνολογία δεν έχει δημιουργηθεί από πλευράς τηςγια να στοχεύει μειονοτικές ομάδες.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εταιρείες τεχνολογίας της Κίνας συνδέονται με την επιτήρηση των Ουιγούρων. Πέρυσι, οι ΗΠΑ έβαλαν 28 εταιρείες σε μαύρη λίστα, σύμφωνα με την οποία, αμερικανικές εταιρείες απαγορεύονται να συνεργάζονται με αυτές, συμπεριλαμβανομένων αρκετούς κολοσσούς, όπως οι Megvii, SenseTime, Hikvision και Iflytek.