Το Facebook υπό πίεση σε ΗΠΑ και Ευρώπη για την υπόθεση της Cambridge Analytica

Το Facebook υπό πίεση σε ΗΠΑ και Ευρώπη για την υπόθεση της Cambridge Analytica
Dado Ruvic / Reuters

Οι βρετανικές αρχές διερευνούν εάν το Facebook έκανε αρκετά για να προστατέψει τα δεδομένα των χρηστών του, εν μέσω αναφορών πως η εταιρεία πολιτικών συμβούλων Cambridge Analytica απέκτησε πρόσβαση την οποία δεν δικαιούταν σε δεδομένα 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Επίτροπος Πληροφοριών, Ελίζαμπεθ Ντέναμ, επιδιώκει ένταλμα ερευνών στα γραφεία της Cambridge Analytics. Οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα καθώς πολιτικοί σε ΗΠΑ και Ευρώπη απαιτούν εξηγήσεις σχετικά με το πώς η εταιρεία συμβούλων, η οποία συνεργάστηκε με την προεκλογική καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ, απέκτησε πρόσβαση στα δεδομένα. Στις ΗΠΑ, μέλη του Κογκρέσου κάλεσαν τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ να καταθέσει σχετικά με τις ενέργειες του Facebook.

Το Facebook ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως προσέλαβε ερευνητές της Stroz Friedberg για να διερευνήσουν και να διαπιστώσουν εάν η Cambridge Analytica έχει ακόμα τα δεδομένα.

Η μετοχή του Facebook έπεσε περίπου 7% τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα την πτώση της χρηματιστηριακής αξίας του κατά 40 δισ. δολάρια, καθώς επενδυτές φοβούνται ότι νέοι νόμοι θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιά στη διαφημιστική δραστηριότητα της εταιρείας.

«Το καπάκι στο μαύρο κουτί των πρακτικών του Facebook για τα δεδομένα ανασηκώνεται, και η εικόνα δεν είναι ωραία» είπε ο Φρανκ Πασκουάλε, καθηγητής νομικής που έχει γράψει για τη χρήση δεδομένων από τη Σίλικον Βάλει.

Επίσης, τη Δευτέρα, μια πηγή ανέφερε ότι ο επικεφαλής ασφαλείας του Facebook, Άλεξ Στάμος, σχεδιάζει να αποχωρήσει από την εταιρεία λόγω διαφωνιών ως προς τις πολιτικές της για την παραπληροφόρηση. Ο ίδιος ήταν ένθερμος υποστηρικτής μιας επιθετικής προσέγγισης στο θέμα της φερόμενης ρωσικής εμπλοκής στην πλατφόρμα, με στόχο τον επηρεασμό εκλογικών αναμετρήσεων. Τα περί αποχώρησής του δημοσίευσαν πρώτοι οι New York Times. Το Facebook δεν προέβη σε σχόλια. Σε tweet του, ο Στάμος δεν αρνήθηκε πως φεύγει, αλλά είπε πως «παρά τις φήμες, είμαι ακόμα πλήρως απασχολημένος με τη δουλειά μου στο Facebook. Αληθεύει ότι ο ρόλος μου άλλαξε».

Henry Nicholls / Reuters

Οι επικρίσεις προς την Cambridge Analytica αποτελούν μια νέα απειλή στη φήμη του Facebook, η οποία ήδη πλήττεται από τη φερόμενη χρήση εργαλείων του από τη Ρωσία για επηρεασμό ψηφοφόρων στις ΗΠΑ μέσω διχαστικών post και fake news πριν και μετά τις εκλογές του 2016.

Η Cambridge Analytica, που εδρεύει στο Λονδίνο, αρνείται κατηγορηματικά αυτά που υποστηρίζουν τα ΜΜΕ, και ισχυρίζεται πως διέγραψε όλα τα δεδομένα του Facebook που είχε αποκτήσει μέσω «τρίτης» εφαρμογής το 2014, αφού έμαθε πως οι πληροφορίες αυτές δεν τηρούσαν τους κανόνες προστασίας δεδομένων.

Ωστόσο, περαιτέρω αναφορές για τις πρακτικές της εταιρείας δημοσιοποιήθηκαν αργά τη Δευτέρα από το Channel 4, το οποίο είπε πως είχε καταγράψει κρυφά συνεντεύξεις με ανώτερα στελέχη της εταιρείας, τα οποία καυχιούνταν για τη δυνατότητά τους να επηρεάζουν εκλογές σε χώρες ανά τον κόσμο μέσω ψηφιακής χειραγώγησης και «παραδοσιακών» πολιτικών τεχνασμάτων. Η Cambridge Analytica απορρίπτει τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας σε ανακοίνωσή της πως το ρεπορτάζ του Channel 4 είναι στημένο έτσι ώστε να παραπλανά ως προς τη φύση των συζητήσεων εκείνων και το πώς λειτουργεί η εταιρεία.

Αναλυτικότερα, τη Δευτέρα το Channel 4 πρόβαλε βίντεο από κρυμμένη κάμερα στο οποίο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αλεξάντερ Νιξ, εμφανίζεται να παρουσιάζει πρακτικές τις οποίες η εταιρεία του θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να πλήξει την online εικόνα πολιτικών. Ειδικότερα, ερωτηθείς για το πόσο «βαθύ σκάψιμο» μπορεί να γίνει, ο Νιξ λέει σε δημοσιογράφο που παρίστανε τον πελάτη «ω, μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα».

Ένας τρόπος να πληγεί κάποιος, σύμφωνα με τον Νιξ, είναι να «τους προσφέρουμε μια συμφωνία που είναι πολύ καλή για να είναι αληθινή, και να εξασφαλίσουμε πως αυτό καταγράφεται σε βίντεο». Επίσης, προσθέτει πως υπάρχει η δυνατότητα να «στείλουμε μερικά κορίτσια στο σπίτι του υποψηφίου», συμπληρώνοντας πως τα κορίτσια από την Ουκρανία «είναι πολύ όμορφα, διαπιστώνω πως αυτό λειτουργεί πολύ καλά».

(με πληροφορίες από BBC, Reuters)

Δημοφιλή