Το Facebook παίρνει μέτρα για το πρόβλημα της παραπληροφόρησης

Ωστόσο, η ίδια η εταιρεία παραμένει ακόμα απρόθυμη να αναλάβει τις ευθύνες της και «πετάει το μπαλάκι» στους χρήστες.
Μαρκ Ζούκερμπεργκ
Μαρκ Ζούκερμπεργκ
Getty Images

Το Facebook φαίνεται όλο και περισσότερο πρόθυμο να παραδεχτεί ότι αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα: Υπάρχει πολλή παραπληροφόρηση στην σελίδα του.

Αλλά η ίδια η εταιρεία παραμένει ακόμα απρόθυμη να κάνει οτιδήποτε για αυτό. Αντ′ αυτού, προτιμάει να αφήσει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης σε άλλους ανθρώπους: τους χρήστες του, το νέο του Συμβούλιο Εποπτείας και τους υποψήφιους νομοθετικούς ρυθμιστές του στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με δημοσίευμα του Forbes.

Την περασμένη εβδομάδα, το Facebook ανακοίνωσε την κυκλοφορία μια νέας σειράς δυνατοτήτων που έχουν στόχο τον περιορισμό του «κακόβουλου» περιεχομένου. Για παράδειγμα, οι συντονιστές των ομάδων στο Facebook, μπορούν πλέον να επιβραδύνουν την δημοσίευση σχολίων, έτσι ώστε κάποιος να μπορεί να σχολιάζει μόνο μία φορά κάθε πέντε λεπτά. Οι αναρτήσεις που περιέχουν παραπληροφόρηση τείνουν να μαζεύουν πολλά σχόλια - τόσο από υποστηρικτές όσο και από αντιπάλους - και η απόφαση να προστεθεί μια δικλείδα ασφαλείας για τα σχόλια, θα μπορούσε θεωρητικά να μειώσει την προσοχή που λαμβάνουν αυτοί οι τύποι αναρτήσεων, καθυστερώντας τη διάδοση των (ψευδών) πληροφοριών.

Στη συνέχεια, η εταιρεία ανακοίνωσε μια σειρά από νέα χαρακτηριστικά για τους τακτικούς χρήστες του μέσου, που στοχεύουν σε περαιτέρω μείωση της παραπληροφόρησης. Υπάρχει πλέον η δυνατότητα περιορισμού των σχολίων σε αναρτήσεις και μια νέα δυνατότητα «φίλτρου ροής», ένα εργαλείο πλοήγησης για την αλλαγή όσων δημοσιεύσεων εμφανίζονται στο χρονολόγιο του χρήστη. Με αυτήν την δυνατότητα οι χρήστες μπορούν να επιτρέπουν την εμφάνιση αναρτήσεων βάσει χρονολογίας, φίλων ή ενός αλγορίθμου του Facebook. Ο αλγόριθμος είναι η προεπιλεγμένη επιλογή αυτή τη στιγμή και εικάζεται ότι προωθεί την παραπληροφόρηση. Το ότι δίνεται στους χρήστες η επιλογή να απενεργοποιήσουν την προκαθορισμένη επιλογή με τον αλγόριθμο, θα μπορούσε να βοηθήσει στον περιορισμό της εξάπλωσης παραπληροφόρησης - αρκεί όλοι να γνωρίζουν πού να βρουν την δυνατότητα «φίλτρου ροής» και στη συνέχεια, να θυμούνται πώς να την χρησιμοποιήσουν.

Το Facebook μπορεί να είναι μια εταιρεία αξίας 851 δισεκατομμυρίων δολαρίων με σχεδόν 60.000 υπαλλήλους που συγκεντρώνει ετήσια κέρδη 29,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων (25 δις ευρώ), ωστόσο, η προσθήκη αυτών των νέων εργαλείων υποδηλώνει ότι η εταιρεία πιστεύει ότι ο μέσος χρήστης της είναι το καλύτερο όπλο για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης. Αυτή είναι μεγάλη ευθύνη για τους χρήστες της, η μεγάλη πλειονότητα των οποίων δεν διαθέτει καμία εξειδικευμένη γνώση για την αναγνώριση και καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.

Ο Zuckerberg έχει εδώ και καιρό προσπαθήσει να αποφύγει να αναλάβει μεγάλη ευθύνη για όσα δημοσιεύονται στο Facebook, επικαλούμενος ανησυχίες σχετικά με τον ενδεχόμενο περιορισμό της ελεύθερης έκφρασης, με αποκορύφωμα μια δήλωσή του το 2018 ότι δεν θα περιόριζε τον λόγο ούτε στους αρνητές του Ολοκαυτώματος. Αυτός και το Facebook έσπασαν αυτήν την πεποίθηση κατά το τέλος της προεδρίας του Τραμπ και πήραν κάποια αναγκαία μέτρα αλλαγής της πολιτικής του Facebook. Επίσης, οι υποστηρικτές θεωριών συνωμοσίας σχετικά με το Ολοκαύτωμα, αποκλείστηκαν (τελικά) από το μέσο τον περασμένο Οκτώβριο.

Σε επόμενηες προσπάθειες, το Facebook προσπάθησε να μειώσει τις ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τον κορονοϊό και έκανε μια προσωρινή αλλαγή στην κύρια ροή του κατά τη διάρκεια των εκλογών για να δώσει προτεραιότητα στις πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές ειδήσεων. Και, φυσικά, απέκλεισε ολοκληρωτικά τον Πρόεδρο Τραμπ, μετά τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου.

Αλλά ακόμη και μετά την απαγόρευση του Τραμπ, το Facebook δεν είναι πρόθυμο να αναλάβει την τελική ευθύνη για την απόφαση. Τον τελικό λόγο θα έχει το νεοσύστατο Συμβούλιο Επιτήρησης του Facebook. Η ανεξάρτητη ομάδα, που αποτελείται από 20 εμπειρογνώμονες των κοινωνικών μέσων, θα επανεξετάσει την φραγή του Τραμπ και θα πάρει μια τελική απόφαση για το αν ήταν δικαιολογημένη. Θα είναι η πρώτη σημαντική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου από τη σύστασή του το περασμένο καλοκαίρι. Εάν αποφασίσει ότι το Facebook έσφαλε, το διοικητικό συμβούλιο έχει την δυνατότητα να επιτρέψει στον Τραμπ να επανέλθει στην πλατφόρμα.

Ο Zuckerberg μάλιστα είχε ζητήσει από το Κογκρέσο να προσφέρει έναν καλύτερο ορισμό σχετικά με το «παράνομο περιεχόμενο», και για το το είδος των αναρτήσεων που θα περίμεναν το Facebook να παρακολουθεί και να αφαιρεί από το μέσο.

Αλλά το Κογκρέσο είναι απίθανο να συμφωνήσει με κάτι τέτοιο σύντομα, και ο Zuckerberg το γνωρίζει σίγουρα. Προς το παρόν, το Facebook δεν θα χρειαστεί να αλλάξει τίποτα και έχει μια εύλογη δικαιολογία για να το κάνει: Περιμένει το Κογκρέσο να βρει λύσεις στο πρόβλημα. Όπως ελπίζει το ίδιο να κάνουν και οι χρήστες του Facebook.

Πηγή: Forbes

Δημοφιλή