Το «φαινόμενο» Τέιλορ Σουίφτ αποφέρει στην οικονομία της Βρετανίας 1,2 δισ. δολάρια

Κάθε ένας από τα 1,2 εκατομμύρια θεατές που έχουν αγοράσει εισιτήρια υπολογίζεται ότι θα ξοδέψει κατά μέσο όρο 848 στερλίνες.
via Associated Press

Η Τέιλορ Σουίφτ, το χρυσό κορίτσι της μουσικής βιομηχανίας, εκτός από τα εκατομμύρια δολάρια που βάζει στους τραπεζικούς της λογαριασμούς από την περιοδεία της «Eras της Taylor Swift», γεμίζει και τα κρατικά ταμεία.

Όπως αναφέρει το CNBC, η συναυλία της στη Βρετανία, αναμένεται να ενισχύσει την οικονομία της χώρας κατά 997 εκατομμύρια στερλίνες, δηλαδή 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την βρετανική τράπεζα Barclays, η οποία προβλέπει ότι οι θαυμαστές της, θα ξοδέψουν κατά μέσο όρο 848 λίρες για να απολαύσουν την αγαπημένη τους σταρ.

via Associated Press

Σύμφωνα με την τράπεζα, η οποία υπολόγισε με βρετανική ακρίβεια τα έσοδα από την 15ημερη παρουσία της Αμερικανίδας σταρ στη χώρα, όσοι αγόρασαν εισιτήριο για τη συναυλία της αναμένεται να πληρώσουν πάνω από 12 φορές το μέσο κόστος μιας βραδιάς στο Ηνωμένο Βασίλειο (£ 67) και δύο φορές περισσότερα από όσα θα ξόδευαν εάν ήταν καλεσμένοι σε γάμο στη Βρετανία, που είναι κατά μέσο όρο 398 £.

Η έκθεση της Barclays με τον ευφάνταστο τίτλο «Swiftonomics» αναφέρει ακόμη, ότι το ποσό που δαπανήθηκε για ένα εισιτήριο της Τέιλορ Σουίφτ είναι κατά μέσο όρο 206 £ ενώ άλλα έξοδα περιλαμβάνουν 121 £ για διαμονή, 111 £ για το ταξίδι και 56 £ για ρούχα που θα φορέσουν στη συναυλία.

Οι συναυλίες μεγάλων σταρ εκτοξεύουν τις οικονομίες χωρών

Η τράπεζα εκτιμά επίσης, ότι οι θαυμαστές της θα ξοδέψουν κατά μέσο όρο 79 £ ο καθένας για να αγοράσουν αναμνηστικά από τη συναυλία στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Ιούνιο. Επιπλέον, υπολογίζει ότι οι θαυμαστές της θα ξοδέψουν 59 £ για ένα γεύμα πριν από τη συναυλία και επιπλέον 216 £ για άλλα έξοδα, όπως ποτά και cd που θα αγοράσουν.

via Associated Press

Έτσι, από απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς προκύπτει, ότι εάν κάθε ένας από τα 1,2 εκατομμύρια θεατές που έχουν αγοράσει εισιτήρια για τις 15 συναυλίες της Τέιλορ Σουίφτ σε τέσσερα στάδια της χώρας, ξοδέψει κατά μέσο όρο 848 στερλίνες, η Βρετανία θα επωφεληθεί με 997 εκατομμύρια £.

«Όταν πρόκειται για συναυλίες μεγάλων καλλιτεχνών όπως η Taylor Swift και όπως είδαμε στις δεκαετίες του ’50 και του ΄60 με τον Elvis και την Beatlemania, οι θαυμαστές είναι τόσο αφοσιωμένοι και τρελαμένοι με τον αγαπημένο τους καλλιτέχνη που η επιθυμία τους να ξοδέψουν γίνεται ακόμα πιο ισχυρή», δήλωσε ο Peter Brooks, επικεφαλής ψυχολογίας στη Barclays.

«Swiftonomics» ένας νέος οικονομικός όρος

Τα “Swiftonomics” είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την οικονομική επιρροή της Αμερικανίδας σταρ, καθώς θαυμαστές συρρέουν στα σόου της σε όλο τον κόσμο από κάθε γωνιά του πλανήτη, ξοδεύοντας πολλά χρήματα.

Ο οικονομικός αντίκτυπος των περιοδειών διεθνών σταρ της μουσικής, όπως η Swift, η Beyoncé και ο Bruce Springsteen, έχει διαπιστωθεί ότι είναι τόσο ισχυρός που παρασύρει τις οικονομίες των χωρών.

Ο Filip Andersson της Danske Bank, είπε στο CNBC ότι η πρώτη συναυλία της Beyoncé στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, είχε τέτοιο αντίκτυπο που άλλαξε τα ποσοστά του πληθωρισμού στη χώρα.

Δημοφιλή