Άγνωστο παραμένει ακόμα εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί να προσφύγει σε κάποια από τα πακέτα χρηματοδότησης που ετοιμάζει οι ESM για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης. Με δεδομένο ότι το φαινόμενο βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, ενώ τα μέτρα στήριξης της Ελληνικής οικονομίας δεν έχουν δείξει ακόμα το βαθμό απόδοσης τους, αξιωματούχοι της Κομισιόν, αλλά και κυβερνητικοί παράγοντες στην Αθήνα, εκτιμούν ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν το φθινόπωρο.
Έως τότε η οικονομία θα πρέπει να στηριχθεί σε κρατικά κεφάλαια, αλλά και στα υφιστάμενα Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα παροχής ρευστότητας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί τη ζημιά που προκάλεσε η πανδημία. Στόχος και ευχή του οικονομικού επιτελείου στην Ελλάδα είναι τα μέτρα να αποδώσουν τα μέγιστα και ταυτόχρονα ο τουρισμός να καλύψει μέρος τη ζημιάς που προκάλεσε η πανδημία.
Με αυτό το σενάριο η Ελλάδα θα μπορούσε να αποφύγει την ανάγκη προσφυγής στα χρηματοδοτικά εργαλεία που ετοιμάζει ο ESM. Πέρα από το προφανές, ότι ένα τέτοιο δάνειο θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος, μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελούν οι δεσμεύσεις οι οποίες θα συνοδεύουν το δάνειο και η επιτροπεία η οποία θα επιβληθεί έως την εξόφληση του. Οι Ευρωπαίοι αποφεύγουν τη λέξη μνημόνιο, γνωρίζοντας ότι επικοινωνιακά δεν θα βοηθήσει κανένα μια τέτοια εξέλιξη.
Νέες δεσμεύσεις
Αντ’ αυτού προτιμούν να μιλούν για δημοσιονομικές δεσμεύσεις εντός του πλαισίου των κανόνων που ισχύουν ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η εφαρμογή τους ελέγχεται μέσω των Ευρωπαϊκών εξαμήνων. Παρόλα αυτά, η προσφυγή σε χρηματοδότηση από τον ESM για οποιαδήποτε χώρα θα σημαίνει προσφυγή σε έκτακτο δανεισμό και το αντίστοιχο μήνυμα θα λάβουν και οι αγορές.
Στην Ελλάδα το οικονομικό επιτελείο με τα σημερινά δεδομένα εκτιμά ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί να προσφύγει στα κεφάλαια του ESM. Έστω και αν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός θα δανείσει με ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια, όσο οι κινήσεις της ΕΚΤ διατηρούν χαμηλές τις αποδόσεις των ομολόγων, η Ελλάδα θα προτιμά την «ανεξαρτησία» των αγορών. Οι αποφάσεις βέβαια δεν θα κριθούν μόνο από την πρόθεση της Αθήνας.
Το επόμενο διάστημα οι Θεσμοί θα πραγματοποιήσουν αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας, γεγονός που σημαίνει ότι το αποτέλεσμα της θα κρίνει πολλά για τα επόμενα βήματα. Τότε εκτιμούν και οι Ευρωπαίοι και οι Έλληνες αξιωματούχοι, ότι θα υπάρχει καλύτερη εικόνα σχετικά με την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας. Για αυτό και η αξιολόγηση του Ιουνίου ματαιώνεται και όλα τα τεστ μεταφέρονται για λίγο αργότερα.
Ο νέος μηχανισμός
Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν το φθινόπωρο, την εποχή δηλαδή που υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμος και ο νέος μηχανισμός παροχής δανείων και επιχορηγήσεων που ετοιμάζει ο ESM. Την ίδια εποχή θα υπάρχει και σαφέστερη εικόνα αναφορικά και με το Ευρωπαϊκό Ταμείο ανάκαμψης. Μέσα στο καλοκαίρι θα πρέπει να ολοκληρώσει τις τεχνικές διαδικασίες προκειμένου να καθορίσει τον τρόπο λειτουργίας του, αλλά και τους όρους δανεισμού ή παροχής επιδοτήσεων, ανάλογα με τις τελικές αποφάσεις. Στη συνέχεια θα πρέπει να προχωρήσει στην άντληση κεφαλαίων προκειμένου να συγκεντρώσει τα 500 +250 δισ ευρώ, τα οποία θα διαθέσει στις χώρες οι οποίες θα αιτηθούν βοήθεια.
Οι διαδικασίες αυτές, σε συνδυασμό με τις έτσι και αλλιώς αργόσυρτες διαδικασίες των Ευρωπαϊκών οργάνων, αποκαλύπτουν ότι χρήματα από τον συγκεκριμένο μηχανισμό δεν θα έρθουν πριν τα μέσα του 2021. Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις με δικά τους κεφάλαια ή κάνοντας χρήση των υφιστάμενων χρηματοδοτικών εργαλείων που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση.