Το G3 ποτέ δεν πεθαίνει: Γιατί το «αθάνατο» τυφέκιο παραμένει το όπλο του Έλληνα «Σύγχρονου Μαχητή»

Αναβαθμίζεται και παραμένει στα χέρια του Έλληνα στρατιώτη
Από την παρουσίαση του «Σύγχρονου Μαχητή»
Από την παρουσίαση του «Σύγχρονου Μαχητή»
ΥΠΕΘΑ

Το «αθάνατο» τυφέκιο G3, που έφεραν και συνεχίζουν να φέρουν γενιές Ελλήνων στρατιωτών, αναβαθμίζεται και παραμένει στην εικόνα του Έλληνα στρατιώτη του κοντινού μέλλοντος, όπως αυτή δρομολογείται στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030» στις Ένοπλες Δυνάμεις και παρουσιάστηκε πρόσφατα στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύγχρονος Μαχητής».

Τι αλλάζει στο G3

Το τέλος του G3 των 7,62 χιλιοστών (G3Α3, G3Α4), που υπηρετεί στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εδώ και δεκαετίες (από τις αρχές της δεκαετίας του 1980) με άδεια παραγωγής στη χώρα μας, έχει προαναγγελθεί πολλές φορές ανά τα χρόνια, και πολλοί είναι οι επίδοξοι αντικαταστάτες που έχουν αναφερθεί κατά καιρούς- ωστόσο οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εν τέλει επιλέγουν να επενδύσουν στο G3, πρακτικά απομακρύνοντας εκ των πραγμάτων τις όποιες συζητήσεις περί νέου «εθνικού τυφεκίου».

Μεταξύ αυτών που προορίζονται να αλλάξουν στο όπλο είναι το κοντάκι, ο χειροφυλακτήρας (ο οποίος αποκτά λαβή), αορτήρας τριών σημείων και νέα σκοπευτικά που προσαρμόζονται πάνω του (λέιζερ, φακός, διόπτρα) μέσω ειδικής διαμόρφωσης. Επίσης, το όλο «πακέτο» θα περιλαμβάνει νέες θήκες γεμιστήρων (αν και δεν είναι γνωστό ακόμα αν θα υπάρξει αλλαγή στους ίδιους τους γεμιστήρες).

Γιατί παραμένει σε υπηρεσία: Το «τεστ της πραγματικότητας»

Η παραμονή σε υπηρεσία ενός τυφεκίου που ανάγεται στη δεκαετία του 1960 στα μάτια αρκετών φαντάζει αμφιλεγόμενη. Πρόκειται για ένα τυφέκιο διαμετρήματος 7,62 χιλιοστών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το βάρος του (θεωρείται βαρύ για ατομικό τυφέκιο με τα σημερινά δεδομένα, ειδικά αν ληφθεί υπόψιν και το επιπλέον βάρος των γεμιστήρων) και ως αποτέλεσμα την ευκινησία του στρατιώτη- ενώ είναι αρκετά θορυβώδες για όπλο τέτοιου είδους. Εκτιμάται ωστόσο πως, στο πλαίσιο της αναβάθμισης του όπλου, το βάρος θα μειωθεί χάρη στη χρήση νέων, ελαφρύτερων υλικών.

Σε κάθε περίπτωση, λίγοι είναι αυτοί που θα διαφωνούσαν ως προς το ότι θα ήταν «nice to have» ένα νέο, πιο σύγχρονο ατομικό τυφέκιο- ωστόσο, με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, με απλά λόγια αυτό φαίνεται πως αποτελεί «πολυτέλεια»: Το G3 κρίνεται ως «παλιό», αλλά όχι «απαρχαιωμένο», και ικανό να «κάνει τη δουλειά» για την οποία το χρειάζονται οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, οπότε, δεδομένου ότι υπάρχει άδεια παραγωγής του στην Ελλάδα και πως υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός πρακτικά «καινούριων», αχρησιμοποίητων όπλων του τύπου σε αποθήκευση, τα οποία θεωρείται πως μπορούν να δεχτούν αναβαθμίσεις, παραμένει σε υπηρεσία. Εκτιμάται πως οι αναβαθμίσεις δεν θα αφορούν στα παλαιότερα τυφέκια του τύπου που έχουν «γράψει» ήδη πολλά χρόνια χρήσης, για ευνόητους λόγους.

Συνοψίζοντας: Αν ληφθεί υπόψιν πως, με βάση τις παρούσες εξαγγελίες, για να υλοποιηθούν όσα περιλαμβάνει το πρόγραμμα του «Σύγχρονου Μαχητή» θα απαιτηθούν προμήθειες πολλών νέων ειδών με τα ανάλογα κόστη, το ατομικό τυφέκιο, ως το στοιχείο που υπάρχει ήδη στο «πακέτο», αντί να αντικατασταθεί, παραμένει και αναβαθμίζεται, «θυσιαζόμενο» έτσι ώστε να μειωθεί το συνολικό κόστος του εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού του Έλληνα στρατιώτη- κοινώς, από όλα όσα πρέπει να αποκτήσει ο «Σύγχρονος Μαχητής», κρίνεται πως τυφέκιο υπάρχει ήδη, έστω και παλαιάς τεχνολογίας.

Τι περιλαμβάνει ο «Σύγχρονος Μαχητής»

Το πρόγραμμα «Σύγχρονος Μαχητής» περιλαμβάνει νέα κράνη κέβλαρ(με αντιβαλλιστικά γυαλιά και προστατευτική προσωπίδα), αντιβαλλιστική θωράκιση, συλλογή πρώτων βοηθειών, επιαγκωνίδες, επιγονατίδες, γάντια, θήκη γενικής χρήσης, βιομετρικούς αισθητήρες, για τον έλεγχο της καρδιάς των πνευμόνων και της θερμοκρασίας του μαχητή, άρβυλα νέου τύπου, εξάρτυση τύπου Molle, σακίδιο πλάτης 25 LT, γυλεό μακράς διαβίωσης και νέο υδροδοχείο.

Σε επίπεδο επικοινωνίας και αντίληψης της τακτικής κατάστασης, ο Έλληνας «Σύγχρονος Μαχητής» θα έχει σύστημα ενδοεπικοινωνίας, απεικόνιση τακτικής κατάστασης και τερματικό χειρισμού Blue Force Tracking. Επιδιώκεται η μείωση του βάρους του εξοπλισμού με σύγχρονα υλικά, ενώ περιλαμβάνονται επίσης θήκη χειροβομβίδας, πιστολοθήκη μηρού με θήκη γεμιστήρων, ζώνη μάχης και strobe light ορατού και υπέρυθρου φωτός. Πέραν του αναβαθμισμένου G3 για τον βασικό μαχητή, προβλέπονται θήκη απόρριψης κενών γεμιστήρων και νέο τυφέκιο για τον ελεύθερο σκοπευτή.

Κόστος- χρονοδιάγραμμα

Το εκτιμώμενο κόστος του «Σύγχρονου Μαχητή» υπολογίζεται στα 204 εκατ. ευρώ. Το Ά′ εξάμηνο του 2025 αναμένεται η ενεργοποίηση του προγράμματος, με τις διαγωνιστικές διαδικασίες να ακολουθούν το Β′ εξάμηνο. Η υλοποίηση/ έναρξη παραλαβών αναμένεται να αρχίσει το καλοκαίρι του 2026 (το πρόγραμμα επιδιώκεται να υλοποιηθεί με τη σύμπραξη κυρίως των Στρατιωτικών Εργοστασίων 700 ΣΕ και 301 ΕΒ με ελληνικές εταιρείες- όπως είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, η ελληνική αμυντική βιομηχανία έχει τη δυνατότητα να παράξει περίπου το 90% όσων παρουσιάστηκαν). Τον Αύγουστο του 2027 επιδιώκεται να έχει καλυφθεί το 50% των αναγκών του ενεργού στρατού (προτεραιότητα σε Θράκη, νησιά Αιγαίου, ΕΛΔΥΚ) σε πρώτη φάση, με τη δεύτερη (100%) να ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2030.

.
.
ΥΠΕΘΑ
.
.
ΥΠΕΘΑ
.
.
ΥΠΕΘΑ
.
.
ΥΠΕΘΑ
.
.
ΥΠΕΘΑ

Δημοφιλή