Το 2018 είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για το Γαλλικό Ινστιτούτο καθώς συμπληρώνει 111 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα.
Με την εγκύκλιο της 27ης Ιουλίου 1907 εγκρίνεται η έναρξη λειτουργίας του και τα μαθήματα ξεκινούν την 1η Οκτωβρίου του ίδιου έτους. Στην αρχή λειτουργεί ως σχολή μόνο για αγόρια, αλλά γρήγορα όχι μόνο γίνονται δεκτά και τα κορίτσια αλλά ξεκινούν και οι πολιτιστικές δράσεις. Η συμφωνία του 1938 επικυρώνει επίσημα αυτή τη μορφή λειτουργίας του.
Αυτή η ιστορία θα είναι φέτος στο επίκεντρο των δράσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου.
- Για πρώτη φορά στα χρονικά του, δόθηκε παραγγελία σε δύο ιστορικούς να γράψουν ένα βιβλίο με την ιστορία του Ινστιτούτου, το οποίο θα είναι εικονογραφημένο και θα κυκλοφορήσει στα τέλη του 2018 από τις εκδόσεις Άγρα, στα ελληνικά και στα γαλλικά.
- Θα αναβιώσει εορταστικά μέσα από τρεις διαμονές καλλιτεχνών, μεταξύ αυτών, δυο καλλιτέχνες από την Κρήτη, την Ειρήνη Λιναρδάκη και τον Vincent Parisot, που θα κάνουν καλλιτεχνικές παρεμβάσεις στο Ινστιτούτο.
- Έχει προβλεφθεί μια σειρά εκθέσεων φωτογραφίας που θα δώσουν την ευκαιρία στο κοινό να δει παλιές φωτογραφίες, αφίσες και έργα που συνδέονται με το Ινστιτούτο.
- Έχει αναλάβει τη ψηφιοποίηση ενός μεγάλου μέρους των ηχογραφήσεων διαλέξεων που δόθηκαν στο Ινστιτούτο και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης του Ινστιτούτου υπό τον τίτλο «Οι μεγάλες φωνές του Ινστιτούτου». Ενδεικτικά θα υπάρχουν διαλέξεις των: Jacques Derrida, Pierre Bourdieu, Yves Coppens, Michel Serres, Léopold Sédar Senghor, Edgar Morin, Nathalie Sarraute, κ.α.
Τη φετινή χρονιά γιορτάζονται επίσης:
Τα πενήντα χρόνια από τον Μάη του ’68. Μια έκθεση που θα γίνει στο Ινστιτούτο θα παρουσιάζει αυτό το ιστορικό γεγονός, κυρίως μέσα από φωτογραφίες της εποχής. Η έκθεση αυτή θα ταξιδέψει σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, αρχής γενομένης από την Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και τη Πάτρα αλλά και τη Ρόδο.
Ο κύκλος «Ciné-club» θα συντονιστεί μ’ αυτόν τον εορτασμό και θα αναδείξει το φθινόπωρο του 2018 την κινηματογραφική σχολή της Nouvelle Vague. Αυτός ο κύκλος, προτείνει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ταινίες σε σχέση με το πολιτιστικό πρόγραμμα του Γαλλικού Ινστιτούτου, όπως για παράδειγμα η ταινία της Léa Fazer Maestro και το La vérité sur bébé donge του Henri Decoin τον Φεβρουάριο.
Τα 100 χρόνια από τον θάνατο δύο μεγάλων Γάλλων καλλιτεχνών: o Claude Debussy και ο Guillaume Apollinaire. Για τον πρώτο, διοργανώνεται μια σειρά από συναυλίες σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής, στο πλαίσιο του κύκλου «Vive la France!» και για τον δεύτερο, θα διοργανωθεί το φθινόπωρο του 2018, ένα μεγάλο συνέδριο με θέμα «Ο Apollinaire και οι τέχνες», σε συνεργασία με το τμήμα Γαλλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Tέλος για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Paul Claudel, τα εργαστήρια λογοτεχνικής μετάφρασης του Ινστιτούτου, ετοιμάζουν φέτος, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Άγρα, έναν τόμο με δύο έργα του συμβολικού θεάτρου, μεταφρασμένα στα ελληνικά: το Χρυσό κεφάλι του Claudel και το Πελλέας και Μελισσάνθη του Maeterlinck.