Το Green Deal της ΕΤΕπ με τον όμιλο Μυτιληναίος

Η μονάδα που θεμελιώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο θα κοστίσει συνολικά 322 εκατ.ευρώ, και η ΕΤΕπ χορηγεί δάνειο ύψους 135 εκατ.ευρώ, οκταετούς διάρκειας προς τον όμιλο Μυτιληναίος για την υλοποίηση της.
Witthaya Prasongsin via Getty Images

Μπορεί τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης να αργούν ακόμη να συναντήσουν την ελληνική οικονομία, ωστόσο ευρωπαϊκοί θεσμοί στηρίζουν χρηματοδοτικά εγχώριες επενδύσεις, που διαθέτουν τις προδιαγραφές ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης και στοχεύουν στην προσαρμογή της χώρας σε ένα πιο «πράσινο» ενεργειακό προφίλ.

Μια τέτοια περίπτωση είναι η υπό κατασκευή νέα μονάδα συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) του ομίλου Μυτιληναίος στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, η οποία έλαβε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η μονάδα που θεμελιώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο θα κοστίσει συνολικά 322 εκατ.ευρώ, και η ΕΤΕπ χορηγεί δάνειο ύψους 135 εκατ.ευρώ, οκταετούς διάρκειας προς τον όμιλο Μυτιληναίος για την υλοποίηση της.

Το δάνειο της ΕΤΕπ καλύπτεται με εγγύηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη, και έχει ιδιαίτερη σημασία στη συγκεκριμένη συγκυρία, όπου περικόπηκαν δραστικά (κατά 50%) οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης προς το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, το οποίο χρηματοδοτεί την απεξάρτηση χωρών- μελών της Ε.Ε. από τον άνθρακα και τον λιγνίτη. Παρόλα αυτά το νέο Ταμείο θα διατηρήσει ανέγγιχτο το ύψος των πόρων για όποιες δράσεις συνάδουν με την ευρωπαϊκή πολιτική για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής.

Η νέα μονάδα συνδυασμένου κύκλου της Μυτιληναίος με καύσιμο φυσικό αέριο, ισχύος 826 MW, θα συμβάλει στην εξασφάλιση επαρκούς δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για την υποστήριξη της απόσυρσης όλων – πλην μίας – των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα έως το 2023. Σήμερα ο λιγνίτης αντιπροσωπεύει 4 GW παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα ή το 22% της συνολικής δυναμικότητας.

Ο όμιλος Μυτιληναίος είναι σήμερα ο μεγαλύτερος ιδιώτης παραγωγός με 1,2GW θερμικών μονάδων και 225 MW ΑΠΕ που καλύπτουν το 15% της εγχώριας ενεργειακής ζήτησης. Με το νέο εργοστάσιο θα υπερβεί τα 2GW και μαζί με τις ραγδαία αυξανόμενες μονάδες ΑΠΕ θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας αλλά και στις εξαγωγές ενέργειας προς τις γειτονικές. Η μονάδα προβλέπεται να ολοκληρωθεί και να τεθεί σε λειτουργία, εισερχόμενη στο ελληνικό σύστημα ενέργειας το τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Πέρα από την ΕΤΕπ, ο όμιλος έχει πρωτίστως πείσει τις διεθνείς αγορές για τις προοπτικές του, καθώς το 2019 εξέδωσε διεθνές ομόλογο, ύψους 500 εκατ. ευρώ, όπου ποσοστό μεγαλύτερο του 35% πήγε σε ξένους επενδυτές. Το επιτόκιο -στο 2,5%-, είναι από τα χαμηλότερα στις ευρωπαϊκές αγορές κεφαλαίου και το καλύτερο επιτόκιο που έχει λάβει ποτέ ελληνική εταιρεία, στην πρώτη της έκδοση.

Ο όμιλος – εν μέσω πανδημίας- διαθέτει επίσης ρευστότητα ύψους 1,5 δισ. ευρώ, και αποφάσισε μάλιστα την πρόωρη πληρωμή προηγούμενου ομολόγου (ελληνικής έκδοσης) 300 εκατ.ευρώ μέσα στον Ιούνιο του 2020, αν και έληγε το 2022.

Δημοφιλή