Το ιαπωνικό διαστημόπλοιο Hayabusa2 έφερε πίσω στη Γη δείγματα από τον αστεροειδή Ryugu

Στα χέρια της JAXA η κάψουλα που έριξε το σκάφος.
MORGAN SETTE via Getty Images

Η Ιαπωνία περισυνέλεξε μια διαστημική κάψουλα από τις απομακρυσμένες ερημιές της Αυστραλίας μετά από μια εξαετή αποστολή η οποία μπορεί να βοηθήσει να μάθουμε περισσότερα για την προέλευση των πλανητών, ανακοίνωσε η διαστημική της υπηρεσία την Κυριακή.

Κάψουλα από το μη επανδρωμένο σκάφος Hayabusa2, η οποία μετέφερε τα πρώτα εκτενή δείγματα σκόνης από έναν αστεροειδή, μεταφέρθηκε με ελικότερο σε εγκαταστάσεις έρευνας της ιαπωνικής διαστημικής υπηρεσίας (JAXA).

Αποστολή του σκάφους είναι να δώσει απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα για την προέλευση του Ηλιακού Συστήματος και μορίων σαν τον νερό.

«Αυτό είναι υπέροχο» είπε ο Γιουΐτσι Τσούντα, project manager για την υπηρεσία, στο ιαπωνικό κανάλι NHK. «Ήταν μια ωραία επανείσοδος. Είμαστε όλοι πολύ συγκινημένοι».

KYODO Kyodo / Reuters
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS

Το διαστημόπλοιο, που είχε εκτοξευτεί από το διαστημικό κέντρο της Τανεγκασίμα το 2014, χρειάστηκε τέσσερα χρόνια για να φτάσει στον αστεροειδή Ryugu πριν συγκεντρώσει δείγμα και αρχίσει το ταξίδι πίσω στη Γη τον Νοέμβριο του 2019.

Θεατές που είχαν συγκεντρωθεί σε σινεμά για να δουν την επιστροφή χειροκροτούσαν και ανέμιζαν σημαίες βλέποντας το βίντεο του ΝΗΚ- φορώντας μάσκες και τηρώντας αποστάσεις λόγω κορονοϊού.

Οι αστεροειδείς θεωρείται πως σχηματίστηκαν κατά την «αυγή» του Ηλιακού Συστήματος, και επιστήμονες λένε ότι το δείγμα ίσως περιέχει οργανική ύλη που θα μπορούσε να είχε συμβάλει στην εμφάνιση της ζωής στη Γη.

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS

«Αυτό που κάνουμε στα αλήθεια εδώ είναι να προσπαθούμε να πάρουμε δείγμα από αυτόν τον παρθένο βράχο, που δεν έχει ακτινοβοληθεί από τον Ήλιο» είπε η αστροφυσικός Λίζα Χάρβεϊ-Σμιθ στο Australian Broadcasting Corporation.

Αέρια που έχουν παγιδευτεί στα δείγματα θα μπορούσαν να αποκαλύψουν περισσότερα για τις συνθήκες που επικρατούσαν πριν από 4,6 δισ. χρόνια, πρόσθεσε.

Το ιαπωνικό σκάφος πετούσε σε τροχιά γύρω από τον αστεροειδή για μήνες προκειμένου να χαρτογραφήσει την επιφάνειά του πριν προσεδαφιστεί. Μετά χρησιμοποίησε μικρά εκρηκτικά για να ανοίξει έναν κρατήρα και συνέλεξε υλικά.

Η κάψουλα φλεγόταν καθώς επανεισερχόταν στην ατμόσφαιρα της Γης νωρίς την Κυριακή και προσγειώθηκε στη Γούμερα, περίπου 460 χλμ βόρεια της Αδελαΐδας, προκειμένου να ανακτηθεί από τους επιστήμονες και να μεταφερθεί σε ερευνητικό σταθμό, σύμφωνα με τη JAXA.

Δημοφιλή