Το Ίδρυμα Γκέιτς προειδοποιεί για μελλοντικές πανδημίες και τις απειλές που εγκυμονούν

Σημειώνοντας ότι ο κόσμος δεν είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει την επόμενη πανδημία.
Ιδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς
Ιδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς
Lindsey Wasson via Reuters

Το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, οι συμβουλές του οποίου καθοδήγησαν μεγάλο μέρος της παγκόσμιας αντίδρασης σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού, «νίπτει τα χείρας του» πλέον για την πανδημία, ενώ προειδοποιεί ότι ο κόσμος δεν είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει την επόμενη μεγάλη πανδημία.

Η ετήσια έκθεση του ιδρύματος, που κυκλοφόρησε την Τρίτη, «θρηνούσε» την διόγκωση της φτώχειας που προκάλεσε η πανδημία - παραβλέποντας ότι μεγάλο μέρος των επιπτώσεων που συνδέεται με τον ιό προήλθαν από οικονομικούς περιορισμούς που επέβαλαν οι κυβερνήσεις, οι οποίες συχνά έπαιρναν τις συμβουλές τους από το Ίδρυμα Γκέιτς και σχετικούς οργανισμούς.

Ωστόσο, η έκθεση έθεσε τελικά μια αισιόδοξη οππτική στην κατάσταση, σημειώνοντας ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν πολύ χειρότερα. Οι εμβολιασμοί στα παιδιά είχαν μειωθεί μόνο κατά το ήμισυ από τον προβλεπόμενο και οι οικονομίες ορισμένων πλούσιων χωρών ήταν ήδη σε ανάκαμψη, όπως σημειώνεται.

Τοποθετώντας την γνωστή υποστήριξη υπέρ των εμβολίων στο επίκεντρο, η έκθεση του ιδρύματος μιλάει για εκτεταμένες υποδομές όσον αφορά στα εμβόλια (πολλές από τις οποίες έχει χρηματοδοτήσει τις προηγούμενες δεκαετίες) για την επιτυχία του κόσμου στην καταπολέμηση του ιού.

Ωστόσο η έκθεση αντιμετωπίζει την Covid-19 ως μια πανδημία που ανήκει στο παρελθόν, δηλώνοντας παράλληλα τη νίκη επί του ιού και εφιστώντας την προσοχή στην ανάγκη ενίσχυσης των μακροπρόθεσμων επενδύσεων σε υποδομές, ώστε να προετοιμαστούμε για την επόμενη πανδημία. Πολλές χώρες αντιμετωπίζουν ακόμα αυξητικούς ρυθμούς κρουσμάτων, ενώ άλλες έχουν κρατήσει τον ιό υπό έλεγχο, αλλά οι οικονομίες τους έχουν καταστραφεί ή έχουν απεμπολίσει πολλές ελευθερίες στην προσπάθεια καταπολέμησής του.

Κατά ειρωνικό τρόπο, το ίδρυμα προειδοποίησε τους αναγνώστες ενάντια σε τέτοιες προσπάθειες να απομακρυνθούν από την προσπάθεια ανάκαμψης, γράφοντας ότι υπάρχει «πολύ πραγματικός κίνδυνος οι χώρες και οι κοινότητες υψηλού εισοδήματος να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν την Covid-19 ως μια άλλη επιδημία φτώχειας: Αυτό δεν είναι μας πρόβλημα». Ωστόσο, χώρες υψηλού εισοδήματος -συγκεκριμένα τα αγγλόφωνα έθνη -δεν έδειξαν κανένα σημάδι να κουράζονται από τους κοινωνικούς περιορισμούς της πανδημίας υποδεικνύοντας ότι ο ιός (ή τουλάχιστον ο φόβος του) μπορεί να τριγυρνά για αρκετό καιρό ακόμα.

Ο ιδρυτής της Microsoft και δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς, διατηρεί χαμηλούς τόνους τους τελευταίους μήνες μετά το διαζύγιό του από τη σύζυγό του Μελίντα, με την οποία συνεχίζει να διευθύνει το ομώνυμο ίδρυμά τους. Το ζευγάρι χώρισε τον Μάιο μετά από 27 χρόνια γάμου. Ο Γκέιτς απομακρύνθηκε επίσης από το διοικητικό συμβούλιο της επενδυτικής εταιρείας Berkshire Hathaway του δισεκατομμυριούχου Ουάρεν Μπάφετ, και μάλιστα αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο της Microsoft πέρυσι μετά από έρευνα για εξωσυζυγική σχέση με υπάλληλο.

Τίποτα από αυτά, φυσικά, δεν συμπεριλήφθηκε στην ετήσια έκθεση του Ιδρύματος Gates, στην οποία υπογραμμίστηκε η ανάγκη ανταπόκρισης σε κρίσεις «χρόνια πριν συμβούν» - κατά προτίμηση μέσω συνεργασιών με ιδρύματα όπως το ίδιο. Αυτή η πρακτική, κατέληξε η έκθεση, είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο η ανθρωπότητα θα μπορέσει να υλοποιήσει τους Παγκόσμιους Στόχους των Ηνωμένων Εθνών - μια σειρά από 15 ασαφείς αλλά θετικές προόδους που θεωρητικά στοχεύουν στη μείωση της φτώχειας και στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου σε όλο τον κόσμο - έως το 2030.

Πηγή: RT

Δημοφιλή