Ο επικεφαλής του Πενταγώνου Μαρκ ’Εσπερ ξεκαθάρισε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν λάβει απόφαση για αποχώρηση των στρατευμάτων τους από το Ιράκ, παρά μια επιστολή της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης που ειδοποιεί τη Βαγδάτη για μια αναδιάρθρωση των αμερικανικών δυνάμεων την οποία έφερε στο φως της δημοσιότητας το Reuters.
″Ουδεμία απόφαση έχει ληφθεί για να φύγουμε από το Ιράκ. Τελεία”, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας στους δημοσιογράφους. ”Αυτή η επιστολή δεν αντιστοιχεί στο πνεύμα που μας διακατέχει σήμερα”.
″Δεν ξέρω τι είναι αυτό το γράμμα ... Προσπαθούμε να μάθουμε από πού προέρχεται αυτό, τι είναι αυτό, ωστόσο δεν έχει ληφθεί απόφαση για αποχώρηση από το Ιράκ”, είπε ο ’Εσπερ όταν ρωτήθηκε σχετικά με την επιστολή αυτή.
Ο Έσπερ πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν προσηλωμένες στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους της Αμερικής.
Στο μεταξύ πάντως οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν την αποχώρηση μέρους των στρατιωτών τους, που σταθμεύουν αυτή τη στιγμή στο Ιράκ για αποστολές εκπαίδευσης, και τη μεταφορά τους στην Ιορδανία και το Κουβέιτ εξαιτίας των εντάσεων στην περιοχή.
Το γερμανικό απόσπασμα, που περιλαμβάνει περίπου τριάντα στρατιωτικούς οι οποίοι έχουν τη βάση τους στη Βαγδάτη και στο Τάτζι, βόρεια της ιρακινής πρωτεύουσας, θα «μειωθεί προσωρινά» και στρατιώτες θα μεταφερθούν στο γειτονικό Κουβέιτ και στην Ιορδανία, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.
Αυτή η μετακίνηση στρατευμάτων ”θα αρχίσει προσεχώς”, δήλωσε ο εκπρόσωπος χωρίς να κάνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα ούτε για τον ακριβή αριθμό των στρατιωτών που θα μετακινηθούν.
Βαγδάτη προς Σ.Α. ΟΗΕ: Καταδικάστε την επίθεση των ΗΠΑ
Η κυβέρνηση του Ιράκ απαίτησε χθες Δευτέρα, σε επιστολή την οποία απηύθυνε στα Ηνωμένα Έθνη, το Συμβούλιο Ασφαλείας να καταδικάσει την αεροπορική επιδρομή που διεξήγαγε ο στρατός των ΗΠΑ στο έδαφός του την Παρασκευή με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί και ο ηγέτης ιρακινής παραστρατιωτικής οργάνωσης και σύμμαχός του Αμπού Μάχντι αλ Μουχάντις, προκειμένου να μην κυριαρχήσει «ο νόμος της ζούγκλας» στις διεθνείς σχέσεις.
H αμερικανική επιχείρηση αποτελούσε «επίθεση εναντίον του λαού και της κυβέρνησης του Ιράκ, κατάφωρη παραβίαση των όρων της παρουσίας των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, και επικίνδυνη κλιμάκωση που είναι πιθανό να οδηγήσει σε πόλεμο, καταστροφικό για το Ιράκ, την περιοχή και τον κόσμο», σημείωσε ο ιρακινός μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, ο Μοχάμεντ Χουσέιν Μπαχρ-Αλ Ούλουμ στην επιστολή του, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.
Το Ιράκ αξιώνει το ΣΑ να «αναλάβει τις ευθύνες του» και «να εξασφαλίσει ότι αυτοί που διαπράττουν τέτοιες παραβιάσεις, οι οποίες δεν καταπατούν μόνο τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και το διεθνές δίκαιο, οδηγώντας στην κυριαρχία του νόμου της ζούγκλας στη διεθνή κοινότητα, θα δώσουν λόγο», προστίθεται στην επιστολή του διπλωμάτη.
Στην τρισέλιδη επιστολή του, ο ιρακινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ δεν ζητεί ρητώς να συγκληθεί εκτάκτως το ΣΑ για να συζητήσει τις εξελίξεις. Αν και το Ιράκ δεν είναι μέλος του ΣΑ, μπορεί να ζητήσει να συγκληθεί, μέσω κάποιου από τα δεκαπέντε κράτη-μέλη του.
Η επιστολή αυτή της Βαγδάτης ακολούθησε την αναγγελία του ιρακινού υπουργείου Εξωτερικών ότι ετοιμαζόταν να υποβάλει διαμαρτυρία στο ΣΑ του ΟΗΕ.
Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων το Ιρακινό Κοινοβούλιο απαιτεί επίσης την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα.