Η Τεχεράνη έκρινε τη Δευτέρα πως η πρόσφατη ενεργοποίηση από το Βερολίνο, το Λονδίνο και το Παρίσι του μηχανισμού διευθέτησης των διαφορών, ο οποίος προβλέπεται από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που επιτεύχθηκε το 2015, είναι απόδειξη του «ρατσισμού» των Ευρωπαίων απέναντι στο Ιράν.
Σε ομιλία στην Τεχεράνη, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών ΜοχαμάντΤζαβάντ Ζαρίφ επέκρινε την «ψευδαίσθηση σύμφωνα με την οποία μόνο τα ‘γαλάζια μάτια’ μπορούν να επωφεληθούν από το διεθνές δίκαιο».
«Απέναντι στις επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης, το Ιράν δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει το άρθρο 36 (της συμφωνίας του 2015) παρότι έχει απευθύνει αρκετές γραπτές ανακοινώσεις στους Ευρωπαίους αξιωματούχους», δήλωσε ο Ζαρίφ χωρίς να διευκρινίζει σε τι ή πώς το Ιράν στερείται του δικαιώματος αυτού.
«Δεν αποδεχόμαστε αυτόν τον ρατσισμό», πρόσθεσε.
Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία) που υπέγραψαν τη συμφωνία του 2015 ανακοίνωσαν στις 14 Ιανουαρίου ότι ενεργοποίησαν τον μηχανισμό που προβλέπεται από το άρθρο 36 της συμφωνίας η οποία υπογράφτηκε στη Βιέννη.
Η συμφωνία κινδυνεύει με κατάρρευση αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε μονομερώς τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Μάιο του 2018, προτού επαναφέρει τις βαριές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.
Το Βερολίνο, το Παρίσι και το Λονδίνο υποστηρίζουν ότι παραμένουν δεσμευμένα στη συμφωνία, αλλά η Τεχεράνη τα κατηγορεί για απραξία και παραβίαση των δεσμεύσεών τους, καθώς και ότι δεν βοηθούν την Ισλαμική Δημοκρατία να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις.
Απαντώντας στις κυρώσεις, το Ιράν άρχισε να υπαναχωρεί από τον Μάιο του 2019 από σημαντικές δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στη Βιέννη.
Οι Ευρωπαίοι λένε πως ενεργοποίησαν τον μηχανισμό στην προσπάθεια να αναγκάσουν την Τεχεράνη να επανέλθει στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας.
Η συμφωνία προσφέρει στην Τεχεράνη την άρση ενός μέρους των διεθνών κυρώσεων που πνίγουν την οικονομία της με αντάλλαγμα εγγυήσεις πως το πυρηνικό πρόγραμμά της δεν έχει κανέναν στρατιωτικό σκοπό.
Ο μηχανισμός θα μπορούσε εντέλει να οδηγήσει στην επαναφορά από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όλων των κυρώσεων που είχαν αρθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας της Βιέννης.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)