Το Ιράν ζητά πρακτικές ενέργειες για διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας

«Βολές» του Ιράν κατά των ΗΠΑ.
ASSOCIATED PRESS

Οι χώρες που εξακολουθούν να συμμετέχουν στην πυρηνική συμφωνία με το Ιράν θα έπρεπε να δράσουν προκειμένου να τη διασώσουν, καθώς οι «δηλώσεις στήριξης» δεν είναι επαρκείς, είπε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Τζαβάντ Ζαρίφ, σε κρατικά ΜΜΕ πριν φύγει από την Ιαπωνία, καθ’οδόν προς την Κίνα.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ιράν ενημέρωσε τις πέντε χώρες πως θα αποσυρθεί από κάποιες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2015, έναν χρόνο αφού η Ουάσινγκτον αποσύρθηκε και επέβαλε εκ νέου κυρώσεις στην Τεχεράνη. Η Τεχεράνη ζητά από τις άλλες χώρες να βοηθήσουν να προστατευτεί η οικονομία του από τις κυρώσεις.

«Η διασφάλιση (της πυρηνικής συμφωνίας) είναι δυνατή μέσω πρακτικών μέτρων, και όχι μόνο μέσω δηλώσεων στήριξης» είπε ο Ζαρίφ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Στο μεταξύ, ανώτερος Ιρανός στρατιωτικός αξιωματούχος κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για ανειλικρίνεια, λέγοντας πως η Ουάσινγκτον ζητά συνομιλίες ενώ «απειλεί με όπλο» την Τεχεράνη, όπως μετέδωσε την Παρασκευή το ημιεπίσημο πρακτορείο Mehr.

Ο Τραμπ έχει πει δημόσια πως επιθυμεί να ακολουθήσει τη διπλωματική οδό με το Ιράν, μετά την απόσυρση από τη συμφωνία. Ωστόσο, πραγματοποιεί κινήσεις για τη διακοπή όλων των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου αυτόν τον μήνα, ενώ παράλληλα αυξάνει τις αμερικανικές ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις στον Περσικό Κόλπο.

«Οι ενέργειες των Αμερικανών ηγετών ως προς την άσκηση πίεσης και την επιβολή κυρώσεων...ενώ μιλάμε για διαπραγματεύσεις, είναι σαν να κρατάμε όπλο σε κάποιον και ζητάμε φιλία και διαπραγματεύσεις» είπε, σύμφωνα με το Mehr, ο Ρασούλ Σανάι Ραντ, πολιτικό στέλεχος της διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων. «Η συμπεριφορά των Αμερικανών ηγετών είναι ένα πολιτικό παιχνίδι που αποτελείται από απειλές και πίεση, ενώ δείχνουν προθυμία να διαπραγματευτούν για να παρουσιάσουν φιλειρηνική εικόνα και να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη» είπε σχετικά.

Σημειώνεται πως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αν και αποτελούν σημαντικό αντίπαλο του Ιράν στη Μέση Ανατολή, έχουν κατεβάσει τους τόνους σχετικά με τις επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια στα ανοιχτά των ακτών τους, στο πλαίσιο προσπάθειας να προστατέψουν την φήμη τους ως ασφαλούς κέντρου επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αν και η στενή τους σύμμαχος, Σαουδική Αραβία, εξαπέλυσε «μπαράζ» από tweets όπου κατηγορεί το Ιράν για επιθέσεις με drones εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, τα ΗΑΕ απέφυγαν να προβούν σε κατηγορίες, περιμένοντας την ολοκλήρωση της έρευνας. Το Άμπου Ντάμπι ζήτησε αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση αυτού που χαρακτήρισε μια «δύσκολη κατάσταση» που έχει διαμορφωθεί από τη συμπεριφορά του Ιράν στην περιοχή. Το Ιράν από πλευράς του έλαβε αποστάσεις από την επίθεση, την ευθύνη για την οποία δεν ανέλαβε κανείς. Οι Χούθι της Υεμένης, που πρόσκεινται στο Ιράν, είπαν πως πραγματοποίησαν την επίθεση με drone στις σαουδαραβικές εγκαταστάσεις.

(με πληροφορίες από Reuters)

Δημοφιλή