Το Ισραήλ καταρτίζει σχέδια για πιθανή επίθεση στον Λίβανο - Γάζα: Βασιλεύουν πείνα και απόγνωση

ΠΟΥ: ”Άνθρωποι πεινασμένοι απέκλεισαν κονβόι με την ελπίδα να βρουν να φάνε”. Μακρόν σε Νετανιάχου: Χρειάζεται διαρκής κατάπαυση πυρός
Anadolu via Getty Images

Μεγαλώνει ο κίνδυνος διάχυσης του πολέμου στην Μέση Ανατολή καθώς το Ισραήλ που επιχειρεί από αέρα, στεριά και θάλασσα στην Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, λέει τώρα πως καταρτίζει σχέδια για μια πιθανή επίθεση στον Λίβανο.

Στα εδάφη της γείτονος χώρας δρα η σιιτική οργάνωση Χεζπολάχ που από την έναρξη του πολέμου στον παλαιστινιακό θύλακα επιτίθεται στο Ισραήλ το οποίο απαντά.

«Σήμερα εγκρίναμε διάφορα σχέδια για το μέλλον» και «πρέπει να είμαστε έτοιμοι να επιτεθούμε αν χρειαστεί» στον Λίβανο, δήλωσε ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας Χερτσί Χαλεβί κατά τη διάρκεια επίσκεψής σε διοικητήριο στην πόλη Σάφεντ. Ο ισραηλινός στρατός, βρίσκεται «σε πολύ υψηλό επίπεδο ετοιμότητας».

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει κατ′ επανάληψη απειλήσει τον Λίβανο φτάνοντας στο σημείο να δηλώσει πως εάν οι επιθέσεις κλιμακωθούν, ο ισραηλινός στρατός θα μετατρέψει τη χώρα σε Λωρίδα της Γάζας. Επίσης, σε δυτικά ΜΜΕ έχουν διαρρεύσει σενάρια για σχέδια του Ισραήλ να εισβάλλει με στόχο την δημιουργία ασφαλούς ζώνης αρκετά χιλιομέτρων.

Χθες ο ένοπλος βραχίονας του σιιτικού κινήματος εκτόξευσε πυραύλους εναντίον της παραμεθόριας πόλης Κιριάτ Σιμόνα, προκαλώντας ζημιές σε κτίρια, χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί. Νωρίτερα, τρεις άνθρωποι —μαχητής της Χεζμπολά και δυο μέλη της οικογένειάς του— σκοτώθηκαν σε ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα.

Αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, οι ισραηλινές αρχές μετακίνησαν χιλιάδες κατοίκους του βόρειου Ισραήλ σε άλλους τομείς της χώρας, για λόγους ασφαλείας ενω οι συγκρούσεις στα σύνορα των δυο κρατών χαρακτηρίζονται οι σοβαρότερες από τον λεγόμενο δεύτερο πόλεμο του Λιβάνου (2006).

Αν και περιορίζονται στην περιοχή της μεθορίου, το Ισραήλ έχει προχωρήσει επίσης σε πλήγματα σε μεγαλύτερο βάθος, ως και 20 χιλιομέτρων, το τελευταίο διάστημα.

Οι συγκρούσεις μέχρι στιγμής έχουν στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 160 ανθρώπους στο Λίβανο που αφορούν μέλη της Χεζμπολάς αλλά και αμάχους όπως επίσης και δημοσιογράφους. Στην ισραηλινή πλευρά γίνεται λόγος για 13 νεκρούς, εκ των οποίων εννέα στρατιώτες.

via Associated Press

″Πείνα και απόγνωση” στην Λωρίδα της Γάζας

Στο μεταξύ, στην Λωρίδα της Γάζας, ο πληθυσμός βρίσκεται σε ”μεγάλο κίνδυνο” όπως δήλωσε ξανά ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τονίζοντας ότι η πείνα και η απόγνωση επιτείνονται.

Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι παρέδωσε ιατρικό υλικό σε δύο νοσοκομεία την Τρίτη, στο βόρειο και το νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα αλλά πλέον 21 από τα 36 νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας δεν λειτουργούν καθόλου.

Ο επικεφαλής του Οργανισιμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να λάβει ”επείγοντα μέτρα για να μειωθεί ο σοβαρός κίνδυνος που ελλοχεύει για τον λαό της Γάζας και υπονομεύει την ικανότητα των οργανώσεων αρωγής να βοηθήσουν έναν πληθυσμό που υποφέρει από φρικτά τραύματα, οξεία πείνα και σοβαρό κίνδυνο ασθενειών”.

Σε ανακοίνωση, η υπηρεσία του ΟΗΕ τόνισε ότι η ομάδα της ανέφερε την ανάγκη για τρόφιμα που ”συνεχίζει να είναι οξεία” σε όλο τον θύλακα. ”Άνθρωποι που πεινούν απέκλεισαν την αυτοκινητοπομπή μας με την ελπίδα να βρουν να φάνε”, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.

Anadolu via Getty Images

″Η ικανότητα του ΠΟΥ να παραδίδει φάρμακα, ιατρικές προμήθειες και καύσιμα στα νοσοκομεία περιορίζεται όλο και περισσότερο από την πείνα και την απόγνωση των ανθρώπων που βρίσκονται μέσα στα νοσοκομεία αυτά ή πηγαίνουν εκεί”, πρόσθεσε. ”Η ασφάλεια των ομάδων μας και η συνέχιση των επιχειρήσεων εξαρτώνται από την παράδοση περισσότερων τροφίμων στη Γάζα, αμέσως”, υπογράμμισε ο Τέντρος.

Η απόφαση που υιοθετήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο ζήτησε την ”άμεση” και ”σε μεγάλη κλίμακα” παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ”έγειρε μια ελπίδα” βελτίωσης, τόνισε ο Τέντρος. ”Ωστόσο, οι διαπιστώσεις του ΠΟΥ επί του πεδίου δείχνουν ότι το ψήφισμα δεν είχε δυστυχώς κανένα αποτέλεσμα επί του παρόντος”.

″Αυτό που χρειαζόμαστε επειγόντως, αμέσως, είναι μια εκεχειρία για να προστατέψουμε τους πολίτες από τη βία που συνεχίζεται και να αρχίσει ο μακρύς δρόμος προς την ειρήνη και την ανοικοδόμηση”, τόνισε ο Τέντρος.

Μακρόν σε Νετανιάχου: Χρειάζεται διαρκής κατάπαυση πυρός

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν στο μεταξύ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νετανιάχου, στον οποίο τόνισε την «ανάγκη» τα μέρη να «εργαστούν για διαρκή κατάπαυση του πυρός, με τη βοήθεια όλων των περιφερειακών και διεθνών εταίρων», στη Λωρίδα της Γάζας. Επίσης ανακοινώθηκε πως η Γαλλία «θα εργαστεί τις επόμενες ημέρες, σε συντονισμό με την Ιορδανία», για να διεξαχθούν «ανθρωπιστικές επιχειρήσεις» στην μικρή παλαιστινιακή περιοχή, υπό απόλυτη πολιορκία από την 9η Οκτωβρίου.

Anadolu via Getty Images

Ο Μακρόν εξέφρασε στον Μπενιαμίν Νετανιάχου την «έντονη ανησυχία» του για τον «πολύ βαρύ απολογισμό» θυμάτων μεταξύ των αμάχων και την «απόλυτα επείγουσα ανθρωπιστική κρίση» που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός στη Λωρίδα της Γάζας. Επέμεινε εκ νέου «στη σημασία που έχει το Ισραήλ να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να τερματιστούν οι επιθέσεις «ορισμένων εποίκων εναντίον παλαιστινίων αμάχων» στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, καθώς και «κάθε νέο σχέδιο ανέγερσης οικισμών» στον τομέα αυτόν.

Εξέφρασε ακόμη την ανησυχία της για την επαπειλούμενη εξάπλωση του πολέμου στην περιοχή, καθώς οι συγκρούσεις στα σύνορα Λιβάνου/Ισραήλ συνεχίζονται, ενώ στην Ερυθρά Θάλασσα οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης απειλούν την κίνηση εμπορικών πλοίων σε ένδειξη «υποστήριξης» στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Πηγές: ΒΒC, AFP, DPA

Δημοφιλή