Όλες οι διαβεβαιώσεις που έδιναν τα κυβερνητικά στελέχη την Τρίτη το πρωί σχετικά με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα διαψεύστηκαν. Η απάντηση όλων στην ερώτηση τι θα ανακοινώσει το βράδυ ο πρωθυπουργός ήταν «μείωση του ΦΠΑ και ένα μέτρο έκπληξη». Όμως στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές, το «καλάθι» με τις ελαφρύνσεις που κράταγε στο Ζάππειο ο πρωθυπουργός ήταν ξέχειλο από μειώσεις φόρων, αλλά και την επιστροφή της 13ης σύνταξης.
Το μέτρο που κρατούσε για έκπληξη ο πρωθυπουργός ήταν η επαναφορά της 13ης σύνταξης (έστω και κουτσουρεμένης), διαψεύδοντας έτσι όσους ήθελαν την εξαγγελία αυτή να τη φυλάει για το βήμα της ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο. Η HuffPost, από χθες το πρωί είχε γράψει ότι πλέον η απόφαση έχει ληφθεί και ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την επαναφορα της 13ης σύνταξης, όχι ως επίδομα, αλλά με μόνιμο χαρακτήρα.
Όπως και έκανε το βράδυ της Τρίτης στο Ζάππειο, όταν εξήγγειλε την παροχή μόνιμης 13ης σύνταξης και μάλιστα με την πρώτη καταβολή να γίνεται εντός του μήνα. Βέβαια στη «νέα της μορφή», όπως είπε η υπουργός Εργασίας, θα έχει κριτήρια και διαβάθμιση σχετικά με το ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι. Όπως διευκρίνισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου:
Για συντάξεις μέχρι 500 ευρώ, οι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν επιπρόσθετα το 100% της σύνταξης που λαμβάνουν.
Για συντάξεις από 501 έως 600 ευρώ θα λαμβάνουν επιπρόσθετα το 70% της σύνταξης που λαμβάνουν.
Για συντάξεις από 601 έως 1000 ευρώ θα λαμβάνουν επιπρόσθετα το 50% της σύνταξης που λαμβάνουν.
Και για τις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ θα λαμβάνουν επιπρόσθετα το 30% της σύνταξης που λαμβάνουν.
Ο υπολογισμός για την 13η σύνταξης θα γίνεται με βάση το μικτό ποσό της κύριας σύνταξης και όχι του αθροίσματος κύριας και επικουρικής.
Φοροελαφρύνσεις
Μόνιμο χαρακτήρα θα έχουν και τα υπόλοιπα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το Ζάππειο, τα οποία αφορούν τόσο έμμεσους, όσου και άμεσους φόρους. Ένα μέρος αυτών θα εφαρμοστούν μέσα στο 2019, ενώ ένα μέρος των φοροελαφρύνσεων πηγαίνουν για το 2020.
Συγκεκριμένα το πακέτο των φοροελαφρύνσεων μόνιμου χαρακτήρα περιλαμβάνει:
Για το 2019:
Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% από 24% σήμερα, το Μάιο.
Μετάταξη όλων των τροφίμων από τον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 24% στον χαμηλό 13%.
Μείωση ΦΠΑ στην ενέργεια, (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο) στο 6% από 13% σήμερα.
Για το 2020:
Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και μείωση από το 5% στο 2% για τα εισοδήματα έως 30.000. Για εισοδήματα έως 40.000 ευρώ θα πάει στο 4% από 6,5%. Για εισοδήματα έως 65.000 ευρώ θα πάει στο 6% από 7,5%. Για εισοδήματα έως 220.000 ευρώ θα πάει στο 8% από 9%.
Αύξηση συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων από το 100% που είναι σήμερα, στο 150%.
Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους έως 25 ετών στο 80%, και έως 29 ετών στο 25%
Μείωση μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 11% από 13%.
Φορολογικές μειώσεις για τους κατοίκους των νησιών, με πληθυσμό έως 3100 κατοίκους, μείωση του ΕΝΦΙΑ για νησιά έως 1.000 κατοίκων
Περαιτέρω μείωση του κόστους θέρμανσης για ορεινές ζώνες της χώρας
Μειώνεται ο φόρος των συνεταιρισμών στο 10%
Έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα των συνεταιρισμένων αγροτών
Έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των τόκων στεγαστικών δανείων
Δεύτερο «μαξιλαράκι»
Ο πρωθυπουργός περιέγραψε τη δημιουργία ενός ιδιότυπου νέου «μαξιλαριού», το οποίο αυτή τη φορά δεν θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή του χρέους σε περίπτωση ανάγκης, όπως αυτό που έχει συμφωνηθεί με τους Θεσμούς, αλλά για τη μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Όπως εξήγησε οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων για την περίοδο 2020-2022 θα παραμείνουν στο 3,5% του ΑΕΠ, αλλά η μια ποσοστιαία μονάδα του στόχου θα καλυφθεί από τα χρήματα που θα κατατεθούν σε ειδικό λογαριασμό. Σε αυτό το λογαριασμό θα συγκεντρωθεί ποσό 5,5δισ ευρώ ή 3% του ΑΕΠ τα οποία εξοικονομήθηκαν από την ορθή διαχείριση των δημοσιονομικών και θα χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση προς τους δανειστές για τα επόμενα τρία χρόνια. Με λίγα λόγια η κυβέρνηση με το λογαριασμό αυτό διασφαλίζει ότι οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί, εξασφαλίζοντας παράλληλα τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για τον ανασχεδιασμό του μίγματος της πολιτικής με την εμβάθυνση μια νέας Οικονομικής πολιτικής με αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο.
Αποπληρωμή ΔΝΤ
Για την διασφάλιση της οριστικής εξόδου της Ελληνικής Οικονομίας από την κρίση θα χρησιμοποιηθεί μέρους των 31δισ ευρώ που υπάρχουν ως απόθεμα ρευστότητας στα ταμεία, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Από αυτά τα χρήματα θα διασφαλιστεί η επίτευξη του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων έως και το 2022, ενώ 3,6 δισ ευρώ θα διατεθούν για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ.