Το καλό του κορονοϊού: Η μεγαλύτερη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Οι επιστήμονες ωστόσο επισημαίνουν πως μόνο οι περιορισμοί από μόνοι τους δεν σώζουν την κατάσταση.
DuKai photographer via Getty Images

Τα επίπεδα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα μπορούσαν την χρονιά αυτή να σημειώσουν την μεγαλύτερη μείωση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν σταματήσει εδώ και τουλάχιστον έναν μήνα. Αυτή είναι η άποψη των ειδικών την οποία δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters.

Ο Ρομπ Τζάκσον, επικεφαλής του Global Carbon Project και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, ο οποίος είναι και ο υπεύθυνος για την δημοσίευση των εγγράφων με το σχετικό υλικό, ανέφερε ότι η παραγωγή άνθρακα θα μπορούσε να μειωθεί περισσότερο από 5% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για την πρώτη τέτοιου μεγέθους πτώση μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

«Δεν θα μου κάνει εντύπωση να δω ένα ποσοστό 5% μείον για ολόκληρο το έτος, κάτι που έχουμε να δούμε από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», τόνισε μιλώντας στο Reuters. «Αντίστοιχα νούμερα στις θερμοκηπικές εκπομπές δεν είχαν καταγραφεί ούτε στην πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, ούτε στις κρίσεις πετρελαίου», συμπλήρωσε.

Περίεργο αν θυμηθεί κανείς πως η επιστημονική κοινότητα είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου δεκάδες φορές σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Ερευνητές είχαν προειδοποιήσει πως οι εκπομπές πρέπει να μειωθούν από το 2020, κανείς ωστόσο δεν μπορούσε να διανοηθεί πως αυτό θα συμβεί χάρη σε έναν θανατηφόρο ιό.

Carbon Brief

Στην Κίνα, κατά την διάρκεια των μέτρων απαγόρευσης, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατέγραψαν πτώση κατά 25%, ωστόσο μετά την σταδιακή τους άρση επέστρεψαν στα κανονικά επίπεδα.

Οι ειδικοί ωστόσο επισημαίνουν πως χωρίς διαρθρωτικές αλλαγές, οι μειώσεις των εκπομπών δεν θα γίνονται σε βάθος χρόνου και ως εκ τούτου θα έχουν μικρή επίδραση στις συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα που έχουν συσσωρευτεί στην ατμόσφαιρα εδώ και δεκαετίες.

Η Κορίν Λε Κερέ, κλινική επιστήμονας στο πανεπιστήμιο East Anglia στην Βρετανία σημείωσε σχετικά πως μόλις τελειώσει η περιπέτειά μας και γίνει άρση και των τελευταίων απαγορεύσεων, τα επίπεδα των εκπομπών θα φτάσουν εκεί που ήταν και πριν τον κορονοϊό.

Η πανδημία που πλήττει τον πλανήτη μας έμαθε συμπληρωματικά και κάτι άλλο, σχολιάζει το πρακτορείο Reuters. To εύρος των μέτρων που θα χρειαστούν για την μείωση των εκπομπών σε επίπεδο που θα επιτρέψει στον πλανήτη να «αναπνεύσει».

Αναφέρεται πως η σχετική έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε στην δημοσιότητα τον περασμένο Νοέμβριο, ανέφερε ότι για να επιτευχθεί ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015, δηλαδή να κρατηθεί η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, πρέπει να μειώνονται οι εκπομπές αερίων κατά 7,6% τον χρόνο.

Δημοφιλή