Ανταπόκριση από τον Καναδά.
Οτάβα 12 Φεβρουαρίου 2022
Οτάβα 12 Φεβρουαρίου 2022
via Associated Press

Το «Καραβάνι της Ελευθερίας» ξεκίνησε στις 29 Ιανουαρίου στην Οτάβα με τους φορτηγατζήδες να διαμαρτύρονται για την υποχρεωτική επιβολή του εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε σχέση με την κυκλοφορία στις ΗΠΑ και τανάπαλιν , αλλά σύντομα έγινε ένα αντεμβολιαστικός τυφώνας που απειλεί να παρασύρει την κυβέρνηση του Καναδά και τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τρυντώ.

Νταλίκες, φορτηγά, επιβατηγά αυτοκίνητα βρίσκονται στημένα στους κεντρικούς δρόμους της Καναδικής πρωτεύουσας, ενώ άλλες ορδές οχημάτων έχουν μπλοκάρει τα σύνορα ανάμεσα στον Καναδά και τις ΗΠΑ (σε διάφορες επαρχίες), εμποδίζοντας το διμερές εμπόριο ανάμεσα στις όμορες και συμμαχικές χώρες.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση του Καναδά, εντελώς ξένη προς μαζικές διαδηλώσεις (οι διαδηλώσεις είναι συνήθως μικρές και κρατούν κάποιες συγκεκριμένες ώρες), δεν μπόρεσε να χειριστεί την κατάσταση εξ αρχής με αποτέλεσμα η χώρα να βρίσκεται αιχμάλωτη σε ένα κύμα αναρχίας.

Ορισμένοι διαδηλωτές φέρουν ναζιστικά σύμβολα, ενώ από τους κατοίκους της Οτάβας έχουν καταγγελθεί περιπτώσεις βανδαλισμού και άκρατης βίας, παραπέμποντας στις εποχές των οπαδών του Τράμπ στο Κάπιτολ Χίλ.

Τα άτομα που είναι μπροστάρηδες (σημειωτέον ότι δεν πρόκειται για τον επίσημο φορέα των φορτηγατζήδων, έχει αποκηρύξει αυτές τις διαδηλώσεις) είναι κυρίως ακροδεξιά στοιχεία τα οποία φέρονται αναμειγμένα σε εγκληματικές δραστηριότητες όπως σημειώνει η επίσημη αναφορά της Δημόσιας Ασφάλειας του Καναδά. Ήδη στην Οτάβα έχουν βανδαλίσει το Μνημείο των Ηρώων καθώς και άλλα ιστορικά και εμπορικά σημεία της πρωτεύουσας, ενώ ο δήμαρχος έχει κηρύξει την πόλη σε ‘κατάσταση εκτάκτου ανάγκης’.

Η κυβέρνηση από δειλία δεν έχει επιβάλει με βία τη διάλυση των διαδηλώσεων και την έξωση των οχημάτων από τα σημεία στα οποία έχουν στρατοπεδεύσει οι αλλοπρόσαλλοι διαδηλωτές ούτε έχει στείλει το στρατό να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, γεγονός που έχει προκαλέσει τεράστια αγανάκτηση στους φιλήσυχους Καναδούς πολίτες.

Πολλές ομάδες που συνήθως διαμαρτύρονται στην Οτάβα για τα δικαιώματά τους, όπως οι μαύροι αλλά και οι Ινδιάνοι, διατείνονται πως η κυβέρνηση Τρυντώ έχει δείξει μια απαράδεκτη ανοχή στους φορτηγατζήδες, ενώ περιφρουρεί τις δικές τους διαδηλώσεις με εκατοντάδες αστυνομικούς διαλύοντάς τους αν προκύψει πρόβλημα.

Το περίφημο «Καραβάνι της Ελευθερίας» χρηματοδοτήθηκε εν ριπή οφθαλμού με 10 εκατομμύρια δολάρια μέσα από την ιστοσελίδα GoFundMe που αναγκάστηκε να κλείσει όταν έφτασε αυτό το όριο, ενώ οι διαδηλωτές κατηγορούνται πως τα εκατομμύρια που συγκέντρωσαν προήλθαν κυρίως από αμερικάνικες πηγές που πριμοδοτούν τη βία και την αναρχία.

Βεβαίως, το ζήτημα έχει γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από τους Συντηρητικούς καθώς ο ηγέτης τους Έριν Ο Τούλ, συναντήθηκε με τους διοργανωτές του «Καραβανιού της Ελευθερίας», γεγονός που τελικά τον ανάγκασε σε παραίτηση από την ηγεσία του κόμματός του λίγες μέρες αργότερα. Παρόλα αυτά η διάδοχος και μεταβατική αρχηγός Κάντις Μπέργκεν επιμένει πως υπάρχουν καλοί άνθρωποι στο Καραβάνι της Ελευθερίας.

Πάντως, το «Καραβάνι της Ελευθερίας» δίνει ένα μάθημα περί μη επιβολής του νόμου. Αροδεξιά στοιχεία παίρνουν θάρρος, αυξάνονται και απειλούν την ελευθερία και την αυτοδιάθεση των Καναδών πολιτών.

Η αστυνομία επίσης δείχνει μια ανεπίτρεπτη ανοχή στους διαδηλωτές αλλά είναι υποχρέωση των εκλεγμένων ηγετών των κομμάτων του Κοινοβουλίου αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού να διατάξει διάλυση όλων αυτών των άναρχων διαδηλώσεων που κρατούν αιχμάλωτη την Καναδική πρωτεύουσα αλλά και άλλες πόλεις του Καναδά. Δυστυχώς, η ανοχή στη βία είναι κακό πρότυπο για μελλοντικές διαδηλώσεις στην κατά τα άλλα φιλήσυχη χώρα που ονομάζεται Καναδάς.

Πάντως, οι συγκεντρώσεις των φορτηγατζήδων σε διάφορες πόλεις ανά τον Καναδά έχουν τρομοκρατήσει τους πρωθυπουργούς διαφόρων επαρχιών με αποτέλεσμα να έχουν αρθεί τα σκληρά μέτρα κατά της πανδημίας στην Αλμπέρτα, Μανιτόμπα και το Κεμπέκ.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός του Οντάριο Ντάγκ Φόρντ έχει κηρύξει τη μεγάλη και πλούσια επαρχία του σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, απειλώντας πως θα ξεμπλοκάρει τα σύνορα του Γουίνσορ με το Ντιτρόιτ επιβάλλοντας ακόμη και την αστυνομική βία.

Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τρυντώ επικοινωνώντας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζό Μπάιντεν δήλωσε πως είναι επιβεβλημένη η διάλυση του μπλοκ στην γέφυρα Αμπάσαντορ προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη επικοινωνία και το διμερές εμπόριο Καναδά-ΗΠΑ.

Δημοφιλή