Το Νο1 λαχανικό που εγγυάται να ρίξει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα

Τα πολλαπλά οφέλη του και λαχταριστές ιδέες για πρωϊνό, μεσημεριανό και ενδιάμεσο σνακ.
Viktor Cvetkovic via Getty Images

Το μπρόκολο φημίζεται για τα πολλαπλά οφέλη του για την υγεία μας: Από τις αντικαρκινικές του ιδιότητες έως τα άφθονα θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου.

Το σταυρανθές λαχανικό είναι επίσης γεμάτο σπάνια θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες A, C, K, το φυλλικό οξύ, οι φυτικές ίνες και το κάλιο, τα οποία χρειάζεται το σώμα μας προκειμένου να λειτουργήσει εύρυθμα.

Ωστόσο, τo συγκεκριμένο λαχανικό διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο και στη μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Επομένως, εάν έχουμε διαβήτη ή προδιάθεση για τη συγκεκριμένη πάθηση, ήρθε η ώρα να ανακαλύψουμε γιατί το μπρόκολο είναι για εμάς η κορυφαία επιλογή.

Τα οφέλη του μπρόκολου στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα

Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες

Ως μη αμυλούχο λαχανικό, το μπρόκολο είναι μια από τις κορυφαίες προσθήκες για ισορροπημένα γεύματα και σνακ. Γιατί; Γιατί περιέχει λιγότερα από 6 γραμμάρια υδατανθράκων και περίπου 2 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα (δηλαδή ανά φλιτζάνι).

Ο συνδυασμός της χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και της αφθονίας σε φυτικές ίνες επιβραδύνει την πέψη και ως εκ τούτου, έχει πολύ ελάχιστη επίδραση στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, αποτρέποντας τυχόν επικίνδυνες μεταβολές.

Επιπλέον, η κατανάλωση μπρόκολου και άλλων τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες προάγει τo αίσθημα κορεσμού και μας αποτρέπει από την κατανάλωση υπερπεξεργασμένων αλμυρών και γλυκών σνακ.

Αυτός είναι και ο λόγος που συνίσταται στα άτομα με διαβήτη ή με προδιάθεση, στο μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα να γεμίζουν το μισό πιάτο τους με μη αμυλούχα λαχανικά. Ένα από αυτά είναι και το μπρόκολο.

Περιέχει σουλφοραφάνη

Έρευνες αποδεικνύουν ότι το μπρόκολο συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Ιδίως όταν καταναλώνεται τακτικά. Κι αυτό γιατί είναι πλούσιο σε σουλφοραφάνη, μια ένωση που περιέχει θείο και υπάρχει στα περισσότερα σταυρανθή λαχανικά.

Η σουλφοραφάνη διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στη διαχείριση των υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, καθώς και στη μείωση του οξειδωτικού στρες, το οποίο βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία και είναι υπεύθυνο για ορισμένες από τις καρδιακές επιπλοκές του διαβήτη.

Μας κρατά ενυδατωμένους

Η κατανάλωση μπρόκολου είναι ένας εξαιρετικός τρόπος ώστε άτομα με αυξημένα ζάχαρο να παραμένουν ενυδατωμένα. Η αφυδάτωση προκαλεί υψηλότερη συγκέντρωση του σακχάρου στο αίμα, επιφέροντας παράλληλα την αύξηση των επιπέδων γλυκόζης.

Κι όταν το σάκχαρό μας αυξάνεται, κινδυνεύουμε και να αφυδατωθούμε, καθώς το υψηλό σάκχαρο στο αίμα, μας κάνει να ουρούμε περισσότερο.

Ευτυχώς το μπρόκολο αποτελείται κατά 90% από νερό. Επομένως, η κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών όπως το μπρόκολο θα μας βοηθήσει να αναπληρώσουμε τα χαμένα υγρά.

Είναι προσιτό

To φρέσκο μπρόκολο είναι αρκετά οικονομικό, το βρίσκουμε στις λαϊκές αγορές και στη μαναβική του σούπερ μάρκετ και διατηρείται στο ψυγείο από τρεις έως πέντε ημέρες. Επίσης, ακόμα κι αν το καταψύξουμε, αν το κάνουμε αμέσως, διατηρεί όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλά του.

Είναι ευέλικτο

Το μπρόκολο, μπορούμε να το μαγειρέψουμε με ένα σωρό τρόπους. Ωμό, στον ατμό, σοταρισμένο, μέσα σε σούπες, σε μαγειρευτά, σε σαλάτες, σε μακαρονάδες και σε πολλά ακόμη πεντανόστιμα πιάτα. Ιδίως όμως όταν το ψήνουμε, αναδεικνύεται όλη του η γλυκύτητα.

Στο πρωινό, μπορούμε να ψιλοκόψουμε το μπρόκολο σε μικρά κομμάτια και να το χρησιμοποιήσουμε στην ομελέτα μας. Για μεσημεριανό μπορούμε να το ενσωματώσουμε σε ένα σούπερ μπολ με σολομό και καστανό ρύζι.

Αν ψάχνουμε για ένα θρεπτικό και χορταστικό σνακ, συνδυάζουμε το αγαπημένο μας μπρόκολο ωμό σε μπουκετάκια με ένα ντιπ από γιαούρτι, αποξηραμένα βότανα όπως το σχοινόπρασο, ο άνηθος και ο μαϊντανός και λίγο σκόρδο ή κρεμμύδι.

Δύο πράγματα στα οποία θα πρέπει να δώσουμε προσοχή

Εάν δεν τρώμε μπρόκολο τακτικά, μπορεί στην αρχή να μας προκαλέσει αέρια και φούσκωμα. Για ευκολότερη πέψη, τις πρώτες εβδομάδες συνίσταται να μαγειρεύουμε το μπρόκολο και να προσθέσουμε το ωμό μπρόκολο στη διατροφή μας σιγά-σιγά.

Επιπλέον, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ, μια βιταμίνη που προάγει την πήξη του αίματος στο σώμα. Εάν στην παρούσα φάση παίρνουμε ένα αραιωτικό αίματος, όπως η βαρφαρίνη, η βιταμίνη Κ μπορεί να επηρεάσει την επίδραση του συγκεκριμένου φαρμάκου. Επομένως, αναφορικά με την ποσότητα μπρόκολου που επιτρέπεται να καταναλώσουμε, θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας.

(Με πληροφορίες από eatingwell).