Το λάθος που δεν γνωρίζαμε: Πρέπει να μετράμε την πίεσή μας όρθιοι, σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα της έρευνας δημιουργούν μια ευκαιρία για να βελτιωθεί η διάγνωση της υπέρτασης σε υγιείς ενήλικες.
AleksandarGeorgiev via Getty Images

Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης ενώ οι ασθενείς στέκονται όρθιοι αντί να κάθονται μπορεί να βελτιώσει την ακρίβεια των μετρήσεων, αναφέρουν οι ερευνητές του UT Southwestern Medical Center.

Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο Scientific Reports, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντικές βελτιώσεις στην έγκαιρη ανίχνευση της υψηλής αρτηριακής πίεσης σε υγιείς ενήλικες.

«Ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης πραγματοποιείται κυρίως όταν οι ασθενείς κάθονται στο γραφείο του γιατρού», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Wanpen Vongpatanasin, MD, Καθηγητής Ιατρικής και Διευθυντής του Τμήματος Υπέρτασης στο Τμήμα Καρδιολογίας στο UT Southwestern.

«Ωστόσο, έχει περιορισμένη ευαισθησία και αξιοπιστία, καθώς δεν αντικατοπτρίζει την αρτηριακή πίεση σε πραγματικές συνθήκες όπου συχνά στεκόμαστε ή περπατάμε. Η μελέτη μας δείχνει ότι η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης σε όρθια θέση μπορεί να προσφέρει έναν πιο ακριβή τρόπο για να προσδιοριστεί εάν κάποιος έχει υπέρταση, κάτι που απαιτεί αξιολόγηση μιας 24ωρης περιπατητικής παρακολούθησης της αρτηριακής πίεσης ή παρακολούθησης στο σπίτι».

Υπέρταση, ή υψηλή αρτηριακή πίεση, παραμένει ο κύριος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο, επηρεάζοντας το 48% των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το 2021 η υπέρταση ήταν πρωταρχική ή δευτερεύουσα αιτία για περισσότερους από 690,000 θανάτους στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές του UTSW μέτρησαν την αρτηριακή πίεση 125 υγιών ασθενών ηλικίας 18-80 ετών χωρίς ιστορικό υπέρτασης.

.
.
Scientific Reports (2023). DOI: 10.1038/s41598-023-42297-6

Η στατιστική ανάλυση που χρησιμοποιήθηκε για την αξιολόγηση της συνολικής ακρίβειας κάθε δοκιμής στη διάγνωση της υπέρτασης αποκάλυψε ότι η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης σε όρθια θέση είτε μόνη της είτε επιπλέον της καθιστής αρτηριακής πίεσης βελτίωσε σημαντικά τη διαγνωστική ακρίβεια.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αρκετές καθιερωμένες κατευθυντήριες γραμμές για τον ορισμό της υπέρτασης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της American Heart Association.

Η αρτηριακή πίεση μετρήθηκε με τρεις τρόπους: μέσω 24ωρης περιπατητικής παρακολούθησης της αρτηριακής πίεσης (ABPM), καθισμένος στο γραφείο του γιατρού και όρθιος στο γραφείο. Η ευαισθησία (ακρίβεια στην ανίχνευση μιας πάθησης, ή ενός «θετικού» αποτελέσματος) και η ειδικότητα (ακρίβεια στην ανίχνευση απουσίας πάθησης, ή «αρνητικού» αποτελέσματος) για την ανίχνευση υπέρτασης στις καθιστές μετρήσεις ήταν 43% και 92%, ενώ η ευαισθησία και ειδικότητα στις όρθιες μετρήσεις ήταν 71% και 67%.

Με βάση τις μέσες μετρήσεις ABPM 24 ωρών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 33,6% των συμμετεχόντων είχε υπέρταση. Από τα άτομα με υπέρταση, η μέση ηλικία ήταν 55,7 ετών και το 57% ήταν γυναίκες ενήλικες, το 55% ήταν λευκοί ενήλικες, το 29% ήταν μαύροι ενήλικες, το 16% ήταν ασιάτες ενήλικες και το 16% ήταν ισπανικής / λατινικής εθνικότητας. Από τους συμμετέχοντες χωρίς υπέρταση, η μόνη σημαντική διαφορά στα δημογραφικά στοιχεία που παρατηρήθηκε ήταν η νεότερη ηλικία (45,3 ετών).

Τα ευρήματα αυτής της έρευνας δημιουργούν μια ευκαιρία για να βελτιωθεί η διάγνωση της υπέρτασης σε υγιείς ενήλικες και θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη διάγνωση για ασθενείς που έχουν ήδη την πάθηση.

«Αυτή η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε υγιείς ενήλικες χωρίς διάγνωση υπέρτασης ή αντιυπερτασικής φαρμακευτικής αγωγής», δήλωσε ο Δρ Vongpatanasin.

«Πρέπει να καθορίσουμε εάν η όρθια αρτηριακή πίεση θα προσφέρει ένα καλύτερο διαγνωστικό εργαλείο από την καθιστή αρτηριακή πίεση στη φροντίδα υπερτασικών ασθενών που υποβάλλονται σε θεραπεία με φάρμακα».

Πηγή: Medicalxpress

Δημοφιλή