Το λιώσιμο των παγετώνων απειλεί την επάρκεια και διάθεση νερού και τροφής σε 2 δισ. ανθρώπους

Οι 9.000 γιγατόνοι πάγου που έχουν χαθεί από τους παγετώνες από το 1975 αντιστοιχούν περίπου σε ένα κομμάτι πάγου στο μέγεθος της Γερμανίας με πάχος 25 μέτρα.
Άνθρωποι περπατούν κοντά στην παγετώνα Μέντενχαλ στην Αλάσκα που συνεχώς υποχωρεί (9 Φεβρουαρίου 2025)
Άνθρωποι περπατούν κοντά στην παγετώνα Μέντενχαλ στην Αλάσκα που συνεχώς υποχωρεί (9 Φεβρουαρίου 2025)
via Associated Press

Το λιώσιμο των παγετώνων απειλούν την διάθεση τροφής και νερου 2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, προειδοποίησε ο ΟΗΕ, καθώς οι σημερινοί «πρωτοφανείς» ρυθμοί τήξης θα έχουν απρόβλεπτες συνέπειες.

Τα δύο τρίτα του συνόλου της αρδευόμενης γεωργίας στον κόσμο είναι πιθανό να επηρεαστούν με κάποιο τρόπο από το λιώσιμο των παγετώνων και τη μείωση των χιονοπτώσεων στις ορεινές περιοχές, λόγω της κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με έκθεση της Unesco.

Περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε ορεινές περιοχές και, από αυτούς στις αναπτυσσόμενες χώρες, περίπου οι μισοί αντιμετωπίζουν ήδη επισιτιστική ανασφάλεια. Αυτό είναι πιθανό να επιδεινωθεί, καθώς η παραγωγή τροφίμων σε τέτοιες περιοχές εξαρτάται από τα ορεινά νερά, το λιώσιμο του χιονιού και τους παγετώνες, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση για την Ανάπτυξη του Νερού για το 2025.

Οι ανεπτυγμένες χώρες κινδυνεύουν επίσης όπως αναφέρει ο Guardian.

Η Audrey Azoulay, γενική διευθύντρια της Unesco, δήλωσε: «Ανεξάρτητα από το πού ζούμε, όλοι εξαρτόμαστε κατά κάποιο τρόπο από βουνά και παγετώνες. Αλλά αυτοί οι φυσικοί ”πύργοι” νερού αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο. Αυτή η έκθεση καταδεικνύει την επείγουσα ανάγκη για δράση».

Ο ρυθμός μείωσης των παγετώνων είναι ο χειρότερος που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με ξεχωριστή έρευνα από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, ο οποίος δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή του για την κατάσταση του κλίματος αυτή την εβδομάδα.

Η μεγαλύτερη τριετής απώλεια μάζας παγετώνων που έχει καταγραφεί σημειώθηκε τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με τη μελέτη, με τη Νορβηγία, τη Σουηδία, το Σβάλμπαρντ και τις τροπικές Άνδεις μεταξύ των περιοχών που έχουν πληγεί περισσότερο.

Η Ανατολική Αφρική έχει χάσει το 80% των παγετώνων της κατά τόπους και, στις Άνδεις, οι μισοί και πλέον των παγετώνων έχουν λιώσει από το 1998. Οι παγετώνες στις Άλπεις και τα Πυρηναία, που έχουν επηρεαστεί περισσότερο στην Ευρώπη, έχουν συρρικνωθεί κατά περίπου 40% κατά την ίδια περίπου περίοδο.

Η μείωση των παγετώνων είχε έναν περαιτέρω αντίκτυπο, πρόσθεσε ο Abou Amani, διευθυντής των επιστημών του νερού στην Unesco, καθώς η απώλεια πάγου αντικαθιστά μια ανακλαστική επιφάνεια με σκούρο χώμα που απορροφά τη θερμότητα. «Το λιώσιμο των παγετώνων έχει αντίκτυπο στην ανακλαστικότητα της [ηλιακής] ακτινοβολίας και αυτό θα επηρεάσει ολόκληρο το κλιματικό σύστημα».

«Η διατήρηση των παγετώνων δεν είναι απλώς ζήτημα περιβαλλοντικής, οικονομικής και κοινωνικής ανάγκης. Είναι ζήτημα επιβίωσης», υπογράμμισε η γενική γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) Αντρέα Σελέστε Σάουλο με την ευκαιρία της σημερινής, πρώτης Παγκόσμιας Ημέρας Παγετώνων.

Οι 9.000 γιγατόνοι πάγου που έχουν χαθεί από τους παγετώνες από το 1975 αντιστοιχούν περίπου «σε ένα κομμάτι πάγου στο μέγεθος της Γερμανίας με πάχος 25 μέτρα», εξήγησε ο Μίχαελ Ζεμπ διευθυντής της Παγκόσμιας Υπηρεσίας Παρακολούθησης Παγετώνων με έδρα την Ελβετία στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην οποία παρουσιάστηκε η έκθεση της Unesco.

Η δραματική απώλεια πάγου, από την Αρκτική ως τις Άλπεις και από τη Λατινική Αμερική ως το Θιβέτ, αναμένεται να επιταχυνθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τα ορυκτά καύσιμα και η οποία αυξάνει τη θερμοκρασία της Γης. Το γεγονός αυτό είναι πιθανό να επιτείνει τα οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα σε όλο τον κόσμο καθώς αυξάνεται η στάθμη των θαλασσών και μειώνεται ο όγκος των παγετώνων, μιας βασικής πηγής νερού.

Σύμφωνα με τον Ζεμπ, τα πέντε από τα έξι τελευταία χρόνια παρατηρήθηκαν οι μεγαλύτερες απώλειες στον όγκο των παγετώνων, ενώ μόνο το 2024 έχασαν 450 γιγατόνους μάζας.

Με τους τρέχοντες ρυθμούς πολλοί παγετώνες στον δυτικό Καναδά και τις ΗΠΑ, στη Σκανδιναβία, την κεντρική Ευρώπη, τον Καύκασο, τη Νέα Ζηλανδία και τους τροπικούς δεν θα επιβιώσουν μετά τον 21ο αιώνα, τόνισε ο WMO.

Η επιτάχυνση του ρυθμού με τον οποίο λιώνουν οι παγετώνες είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που οδήγησαν στην άνοδο της στάθμης των θαλασσών, θέτοντας χιλιάδες ανθρώπους σε κίνδυνο για πλημμύρες και καταστρέφοντας υδάτινους δρόμους από τους οποίους εξαρτώνται δισεκατομμύρια άνθρωποι για υδροηλεκτρική ενέργεια και τη γεωργία.

Ο Στέφαν Ούλεμπρουκ, διευθυντής Υδάτων και Κρυόσφαιρας στον WMO, δήλωσε ότι σε όλο τον κόσμο απομένουν περίπου 275.000 παγετώνες οι οποίοι αποτελούν περίπου το 70% του φρέσκου νερού της Γης.

Πηγές: Guardian, AFP

Δημοφιλή