Το μανικιούρ μας φαίνεται αίσχος: 5 τρόποι να το πούμε στην τεχνίτρια χωρίς να παρεξηγηθεί

Επαγγελματίες των νυχιών μοιράζονται πολύτιμα tips για να εξηγήσουμε το πρόβλημα, χωρίς να γίνουμε αντιπαθείς. Και, αλήθεια, τι γίνεται με το φιλοδώρημα;
Το TikTok έχει πλημμυρίσει από βίντεο γυναικών που ενώ σιχαίνονται το μανικιούρ τους, δεν το εξομολογούνται στην επαγγελματία που τις ανέλαβε.
urbazon via Getty Images
Το TikTok έχει πλημμυρίσει από βίντεο γυναικών που ενώ σιχαίνονται το μανικιούρ τους, δεν το εξομολογούνται στην επαγγελματία που τις ανέλαβε.

Να κάτι που έχει συμβεί σε όλους και κυρίως σε όλες μας: Ο τεχνίτης ή -συνηθέστερα- η τεχνίτρια των νυχιών ολοκληρώνει το μανικιούρ ή το πεντικιούρ μας. Και εμείς, είτε μας αρέσει είτε όχι, λέμε πάντοτε «Είναι τέλειο». Οπότε, όπως καταλαβαίνουμε, δεν συμβαίνει μόνο σε εμάς. Το TikTok έχει πλημμυρίσει με βίντεο εξομολογήσεων γυναικών, που σιχαίνονται το μανικιούρ τους, αλλά δεν μπορούν να το παραδεχτούν στην επαγγελματία που τις ανέλαβε.

Γιατί δεν μπορούμε να πούμε τίποτα στην ειδικό;

Η αποφυγή των συγκρούσεων σίγουρα παίζει ρόλο. Αλλά είναι και κάτι έμφυτο στους περισσότερους από εμάς: Δεν θέλουμε να γίνουμε δυσάρεστοι ή αντιπαθείς σε έναν άνθρωπο που συναντάμε εκ των πραγμάτων συχνά-πυκνά.

Ωστόσο, η nail artist Έλ Γκέρσταϊν, μας καθησυχάζει: «Να θυμάστε, τα νύχια τα φτιάχνω για εσάς, όχι για τον εαυτό μου. Είναι δουλειά μου να σας κάνω να νιώθετε άνετα και να μου λέτε τι ακριβώς θέλετε», τονίζει, ενώ η τεχνίτρια νυχιών Ντινόρα Μανσίτο προσθέτει πως «ένας καλός επαγγελματίας δέχεται κάθε είδους ανατροφοδότηση».

Ναι αλλά, όσο ωραία κι αν ακούγονται όλα αυτά και πάλι είναι δύσκολο να εκφραστούμε. Προκειμένου να μας βοηθήσουν, οι τεχνίτριες μας δίνουν μερικά χρυσά tips για να είμαστε ευγενικοί και ξεκάθαροι. Πώς; Αποκαλύπτοντάς μας τι θα τους άρεσε να ακούσουν οι ίδιες.

Όλα είναι θέμα σωστής επικοινωνίας!
Anna Efetova via Getty Images
Όλα είναι θέμα σωστής επικοινωνίας!

Πώς θα το πούμε στην τεχνίτριά μας αν το μανικιούρ δεν μας αρέσει

1. Είμαστε ευγενικοί αλλά εξηγούμε με σαφήνεια το πρόβλημα ή την επιθυμία μας

«Η τεχνίτρια των νυχιών δεν μπορεί να διαβάσει το μυαλό μας. Ωστόσο, η συμβουλή μου είναι να βρείτε τη δύναμη να μιλήσετε και να εκπροσωπήσετε τον εαυτό σας. Εάν για οποιοδήποτε λόγο νιώθετε δυσαρεστημένες, πρέπει να το πείτε. Αλλά να το κάνετε όμορφα. Το να λέμε απλά ”δεν μου αρέσει αυτό και προτιμώ το άλλο” είναι τόσο λογικό», μας προτρέπει η Γκέρσταϊν.

2. Το λέμε αμέσως

«Ο χρόνος αντίδρασης είναι επίσης πολύ βασικός. Το να μην μας αρέσει κάτι στο μανικιούρ μας, όπως το μήκος, το σχήμα, το χρώμα, είναι συνηθισμένο. Αλλά όσο νωρίτερα το πούμε στην επαγγελματία, τόσο το καλύτερο. Διότι ενημερώνοντας έγκαιρα, εμείς οι τεχνίτριες προλαβαίνουμε να διορθώσουμε αμέσως τη ζημιά. Κι έτσι κανείς δεν χάνει τον χρόνο του και φυσικά κανείς δεν μένει δυσαρεστημένος», μας συμβουλεύει η Μανσίτο.

3. Ζητάμε να μας «δειγματίσουν» τα υποψήφια χρώματα ή σχήματα σε ένα νύχι πρώτα

«Εάν βρισκόμαστε ανάμεσα σε δύο ή τρεις επιλογές, ζητάμε από την τεχνίτρια των νυχιών να μας δείξει πρώτα πώς φαίνεται το κάθε χρώμα ή σχήμα σε ένα από τα νύχια μας. Και έπειτα αποφασίζουμε ποιο βερνίκι η στυλ θα κρατήσουμε. Αυτές οι δοκιμές είναι ευκαιρίες για τον πελάτη να μιλήσει ανοιχτά και να κάνει τα σχόλιά του»

4. Πηγαίνουμε προετοιμασμένοι

«Αν έχoυμε ραντεβού για νύχια, θα πρέπει εννοείται να έχουμε διαλέξει έστω και στο περίπου τι θέλουμε να κάνουμε. Αυτό συμβάλλει στην αποφυγή αποφάσεων εν θερμώ και υπό πίεση, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε δυσαρέσκεια και παράπονα. Το καλύτερο είναι μάλιστα να δείχνουμε φωτογραφίες του αποτελέσματος που προσδοκούμε. Και έτσι, οι πιθανότητες κάτι να πάει στραβά μειώνονται σημαντικά», επισημαίνει η Γκέρσταϊν.

5. Κάνουμε την έρευνά μας

Προκειμένου να διαλέξουμε σε ποια τεχνίτρια νυχιών θα εμπιστευτούμε τα χέρια ή τα πόδια μας, δεν έχουμε παρά να ρίξουμε μια ματιά στις προηγούμενες δουλειές της. Οπότε, τσεκάρουμε τον ιστότοπο ή το instagram της nail artist. Και αν δούμε ότι τα μανικιούρ που έχει κάνει κατά καιρούς είναι της αισθητικής μας, κλείνουμε το ραντεβού μας.

Και τι γίνεται με το φιλοδώρημα;

Σύμφωνα με τις ειδικούς, το να παραλείψουμε το φιλοδώρημα δεν αποτελεί σώνει και ντε σαφή ένδειξη ότι δεν μας άρεσε το μανικιούρ. Αν δεν μιλήσουμε ανοιχτά, ο επαγγελματίας που πετάγεται τρέχοντας από τον έναν πελάτη στον άλλο, αποκλείεται να στείψει το μυαλό του και να καταλάβει ότι κάτι μας δυσαρέστησε.

«Αν κάτι δεν μας αρέσει, εκφράζουμε τις ανησυχίες και τα παράπονά μας με σεβασμό και ενσυναίσθηση. Και η επαγγελματίας θα πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Δεν μιλάμε για εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς. Τα πάντα μπορούν να διορθωθούν», καταλήγει η Γκέρσταϊν.