Το manual της επόμενης μέρας για την Ελλάδα. Το μετά-μνημονιακό σχέδιο για τη Ελλάδα παρουσιάζει ο Τσίπρας στο Υπουργικό Συμβούλιο

Το manual της επόμενης μέρας για την Ελλάδα
SOOC

Στόχους, μέσα, αφετηρία, αλλά και χρηματοδότηση, περιλαμβάνει η αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας μετά την έξοδο από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο, την οποία συζητά σήμερα, Δευτέρα το υπουργικό συμβούλιο που συγκαλεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Το Growth Strategy for the future αποτελεί την αποτύπωση μιας ολιστικού χαρακτήρα, στρατηγικής για τη μεταμνημονιακή πορεία της χώρας, που δεν μένει σε απαρίθμηση αναπτυξιακών στόχων. Είναι ένα συνολικό πλάνο το οποίο περιλαμβάνει:

α) εκκινεί από τα πεπραγμένα της τρέχουσας περιόδου κατά την οποία η χώρα ξεπερνά την ύφεση και εκτείνεται στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο διάστημα.

β) τους σκοπούς στους επιμέρους τομείς του κοινωνικού και οικονομικού γίγνεσθαι

γ) τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις για την επίτευξη αυτών των σκοπών.

Κυβερνητικοί παράγοντες κάνουν λόγο για «μια συνεκτική στρατηγική», καθώς «για πρώτη φορά, η Ελλάδα είναι σε θέση όχι μόνο να οραματιστεί στη θεωρία, αλλά να θέσει μια σειρά από συλλογικούς εθνικούς και κοινωνικούς στόχους, για την επόμενη μέρα της και μάλιστα, μετά από μία πολυετή κρίση».
Το αναπτυξιακό σχέδιο αξιοποιεί και τα περιφερειακά συνέδρια για την παραγωγική ανασυγκρότηση, αλλά και τις επεξεργασίες των υπουργείων. Ουσιαστικά αφορά το πώς θα είναι η Ελλάδα ως μια χώρα του Σύγχρονου Δυτικού Κόσμου στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η βάση: Σταθερότητα – Ασφαλής διάδρομος για το μέλλον

Το Σχέδιο, εκκινεί από το κεκτημένο που έχει πλέον στα χέρια της η Ελλάδα: την σταθερότητα όσον αφορά τα δημοσιονομικά (καθώς η Ελλάδα από το 2015, υπεραποδίδει διαρκώς έναντι των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα).
Το πλαίσιο της επόμενης περιόδου, προφανώς προβλέπει τους συμφωνημένους ήδη στόχους της επόμενης τετραετίας, τόσο στο επίπεδο των πλεονασμάτων όσο και σε αυτό της ανάπτυξης. Κρίσιμη παράμετρος αποτελεί το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους.

Οι στόχοι: Στήριξη της παραγωγής – Επένδυση στα στρατηγικά πλεονεκτήματα

Στο Σχέδιο γίνεται ρητή αναφορά στους τομείς στους οποίους εντοπίζονται δυνατότητες σημαντικής ανάπτυξης και αναβάθμισης της χώρας στο διεθνή οικονομικό ανταγωνισμό. Πρόκειται για τους τομείς της μεταποίησης, της βιομηχανίας, του αγροδιατροφικού τομέα, του τουρισμού, της ναυτιλίας, του φαρμάκου, των logistics, της καινοτομίας, των start-ups, των υποδομών, της ενέργειας.
Αυτά συνδέονται και με την ισχυροποίηση του τομέα των εξαγωγών, ο οποίος ήδη από το αδύναμο 19% του 2009, έχει φτάσει σήμερα στο 33%, με στόχο το 50% το 2025.
Σημειώνεται ότι τα δεδομένα για κάθε κλάδο καθώς και οι προοπτικές του, παρουσιάζονται με τρόπο αναλυτικό και με συγκεκριμένη αναφορά στα βήματα για την ανάπτυξη του καθώς και τους μετρήσιμους στόχους.

Τα μέσα: Εξασφάλιση πόρων για την ανάπτυξη

Το Σχέδιο αναφέρεται στις δύο καθοριστικές συνισταμένες:

-Τις θεσμικές αλλαγές.

-Τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Στο πρώτο σκέλος γίνεται εκτενής αναφορά στις σημαντικές τομές που έχουν ήδη γίνει στη χώρα στο επίπεδο της νομοθεσίας όσον αφορά τις επιχειρήσεις: από τον Αναπτυξιακό Νόμο και τις ειδικές μέριμνες του για τη στήριξη του κυττάρου της ελληνικής οικονομίας, που είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέχρι τις αλλαγές που διευκολύνουν την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, την καθιέρωση συγκεκριμένων αναπτυξιακών κινήτρων για τις νέες επιχειρήσεις, το νέο πλαίσιο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις και η task force στην οποία προϊσταται ο πρωθυπουργός και συνολικά όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες που κινούνται γύρω από τον άξονα: Απλοποίηση – Διαφάνεια – Αποτελεσματικότητα –

Επιτάχυνση

Στο δεύτερο σκέλος βρίσκεται το κρίσιμο ζήτημα των πόρων. Η Ελλάδα έχει πλέον στη διάθεση της, όχι μόνο τους πόρους από το ΠΔΕ και το ΕΣΠΑ στο οποίο για τρία συναπτά έτη παραμένει η χώρα με τη μεγαλύτερη απορρόφηση πανευρωπαϊκά, αλλά και από το πακέτο Γιούνκερ με επενδύσεις αξίας 8 δις, την ΕΙΒ με επενδύσεις που θα αποφέρουν σύμφωνα με την τράπεζα έως και 20 δις την επόμενη τριετία καθώς και 2,5 δις αρχικά από την ΕBRD.

Σε αυτά προστίθενται πρωτοβουλίες και η ίδρυση ταμείων για την ενίσχυση της καινοτομίας, των νεοφυών επιχειρήσεων αλλά και η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Επικουρικά έρχεται η προσπάθεια για την Ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Σημειώνεται ότι ευνοϊκές προϋποθέσεις δημιουργεί και η μείωση του κόστους δανεισμού στα προ κρίσης επίπεδα.

Η νέα κοινωνική πραγματικότητα: Κοινωνική Δικαιοσύνη – Ενίσχυση και προστασία της εργασίας

Το Σχέδιο αναφέρεται στις πρωτοβουλίες στήριξης του τομέα της Δημόσιας Υγείας, της Παιδείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης. Συγκεκριμένα για την εργασία προβλέπεται:

-εθνικό σχέδιο με ορίζοντα τριετίας, για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας

-επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων
-αύξηση του κατώτατου μισθού.

Τα παραπάνω σημεία, έρχονται να συμπληρώσουν τη στρατηγική για τη δημιουργία όχι μόνο νέων θέσεων εργασίας, αλλά και καλύτερων θέσεων εργασίας.

Επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και τη νέα γενιά

Το Σχέδιο περιλαμβάνει και αυτούς που θα το υλοποιήσουν: το ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδας, και κυρίως τους νέους και τις νέες.
Ακόμη περιλαμβάνει μια σειρά από πρωτοβουλίες ώστε να διευκολυνθούν οι νέοι και οι νέες της χώρας να ζήσουν και να δημιουργήσουν εδώ και όσοι έφυγαν τα προηγούμενα χρόνια να βρουν ξανά κίνητρα ώστε να επιστρέψουν.

Δημοφιλή