Μυστηριώδες διαμαντένιο περιδέραιο της Μαρίας Αντουανέτας πωλήθηκε για 4,8 εκατ. δολάρια

Το περιδέραιο με διαμάντια 300 καρατίων συνδέεται με το περίφημο σκάνδαλο του 18ου αιώνα που οδήγησε την βασίλισα της Γαλλίας στην γκιλοτίνα..
SOTHEBY'S

Ένα μυστηριώδες περιδέραιο με σπάνια διαμάντια, που συνδέεται με το σκάνδαλο που οδήγησε στην πτώση της Μαρίας Αντουανέτας, πουλήθηκε έναντι 4,8 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία στη Γενεύη.

Το κόσμημα του 18ου αιώνα που φέρει διαμάντια 300 καρατιών από «τα θρυλικά ορυχεία Golconda στην Ινδία», που θεωρούνται ότι παράγουν τα πιο αγνά και εκθαμβωτικά διαμάντια στον κόσμο, εκτιμήθηκε αρχικά από τους Sotheby’s Royal and Noble Jewels στα 1,8 με 2,8 εκατομμύρια δολάρια.

Όμως η αξία του διπλασιάστηκε στα 3,55 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (4 εκατομμύρια δολάρια) και ο οίκος Sotheby’s ανέφερε ότι η τελική τιμή μετά από φόρους και προμήθειες έφτασε στα 4,26 εκατομμύρια φράγκα (4,81 εκατομμύρια δολάρια).

Η άγνωστη αγοραστής, που υπέβαλε την προσφορά της μέσω τηλεφώνου, ήταν αποφασισμένη να το κατακτήσει, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Andres White Correal, πρόεδρος του τμήματος κοσμημάτων του Sotheby’s.

Η Μαρία Αντουανέτα και η Γαλλική Επανάσταση

Πάντα υπάρχει τεράστια ζήτηση για ιστορικά κοσμήματα που κρύβουν μυστικά αιώνων καθώς οι πλούσιοι συλλέκτες που τα αγοράζουν,παθιάζονται με την ιστορία που είναι συνδεδεμένη με αυτά.

Και το συγκεκριμένο κόσμημα, φέρεται να συνδέεται με μια από τις πιο αμφιλεγόμενες γυναίκες της ιστορίας. Την βασίλισσα της Γαλλίας Αντουανέτα.

Μερικά από τα διαμάντια του πιστεύεται ότι προέρχονται από το κόσμημα που βρέθηκε στο επίκεντρο του περίφημου σκάνδαλο της δεκαετίας του 1780, που αμαύρωσε περαιτέρω τη φήμη της τελευταίας βασίλισσας της Γαλλίας, Μαρίας Αντουανέτας, και την οδήγησε στην γκιλοτίνα.

Το σκάνδαλο αφορούσε μια σκληροτράχηλη κόμισα ονόματι Jeanne de la Motte που προσποιήθηκε ότι ήταν έμπιστη της βασίλισσας και κατάφερε να αποκτήσει ένα περίτεχνο περιδέραιο με διαμάντια στο όνομά της, έναντι μιας χάρης που θα έκανε στην βασίλισσα.

Παρότι η Αντουανέτα δεν φαίνεται να είχε άμεση εμπλοκή, το σκάνδαλο την παρέσυρε δημιουργώντας μια τεράστια φήμη περί άσκοπων εξόδων και υπερβολικής πολυτελούς διαβίωσης γεγονός που ξεσήκωσε το γαλλικό λαό.

Ο οίκος δημοπρασιών είπε ότι το περιδέραιο, που αποτελείται από τρεις σειρές διαμαντιών με ένα φιόγκο από διαμάντια σε κάθε άκρο.

Παραμένει «ως εκ θαύματος άθικτο» καθώς βρισκόταν για αιώνες σε μια ιδιωτική συλλογή κάπου στην Ασία για να κάνει την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά από 50 χρόνια.

«Αυτό το εντυπωσιακό κόσμημα αντίκα είναι ένας απίστευτος επιζών της ιστορίας», ανέφερε σε δήλωση πριν από την πώληση.

Κρυμμένο σε ιδιωτική συλλογή στην Ασία

Περιγράφοντας το κομμάτι της Γεωργιανής εποχής ως «σπάνιο και εξαιρετικά σημαντικό», ο οίκος Sotheby’s είπε ότι πιθανότατα είχε δημιουργηθεί τη δεκαετία του 1770 πριν από τη Γαλλική Επανάσταση.

«Το κόσμημα έχει περάσει από οικογένειες σε οικογένειες. Μπορούμε να ξεκινήσουμε στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν ήταν μέρος της συλλογής των Μαρκησίων του Anglesey», είπε ο White Correal.

Τα μέλη αυτής της αριστοκρατικής οικογένειας πιστεύεται ότι φόρεσαν το περιδέραιο δύο φορές σε δημόσια εμφάνισή τους: μία στη στέψη του Βρετανού βασιλιά Γεωργίου VI το 1937 και μία στη στέψη της κόρης του Βασίλισσας Ελισάβετ Β′ το 1953.

Πέρα από αυτό, λίγα είναι γνωστά για το περιδέραιο, συμπεριλαμβανομένου του ποιος το σχεδίασε και για ποιον παραγγέλθηκε, αν και ο οίκος δημοπρασιών πιστεύει ότι ένα τόσο εντυπωσιακό κόσμημα αντίκες θα μπορούσε να είχε δημιουργηθεί μόνο για μια βασιλική οικογένεια.

«Ο τυχερός αγοραστής έφυγε με ένα εντυπωσιακό κομμάτι της ιστορίας», δήλωσε ο Tobias Kormind, επικεφαλής του μεγαλύτερου διαδικτυακού κοσμηματοπωλείου διαμαντιών στην Ευρώπη, 77 Diamonds.

«Με εξαιρετικής ποιότητας διαμάντια από τα θρυλικά, εξαφανισμένα πλέον ινδικά ορυχεία Golconda, η ιστορία μιας πιθανής σύνδεσης με τη Μαρία Αντουανέτα, μαζί με το γεγονός ότι φορέθηκε σε δύο στέψες, κάνουν αυτό το κολιέ του 18ου αιώνα πραγματικά ξεχωριστό».

Δημοφιλή