Το μυστικό της Σιγκαπούρης: Πώς «έχτισε» μια κοινωνία ανθρώπων που ζουν ως τα 100

Η πόλη-κράτος της Ασίας κατάφερε με τις πολιτικές της να μπει στις λεγόμενες «μπλε ζώνες» μακροζωίας, στις οποίες ανήκει και η Ικαρία.
via Associated Press

Η Σιγκαπούρη είναι η πιο πρόσφατη «μπλε ζώνη» μακροζωίας στον κόσμο - που ορίζεται ως ένα μέρος όπου οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και είναι πιο υγιείς. «Η Σιγκαπούρη έχει το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο. Ετσι, ό,τι και αν έκανε αυτή η πόλη-κράτος, λειτούργησε για την δημιουργία της μεγαλύτερης, πιο υγιούς ζωής στον πλανήτη», λέει στο CNBC ο Dan Buettner, ο οποίος επινόησε τον όρο «μπλε ζώνες».

Οι μπλε ζώνες είναι μέρη που έχουν 10 φορές περισσότερους αιωνόβιους σε σύγκριση με τις ΗΠΑ σε κατά κεφαλήν βάση. Οι πέντε αρχικές μπλε ζώνες είναι: Ικαρία (Ελλάδα), Οκινάουα (Ιαπωνία), Νικόγια (Κόστα Ρίκα), Σαρδηνία (Ιταλία) και Λόμα Λίντα (Ηνωμένες Πολιτείες) - αλλά η Σιγκαπούρη βρίσκεται στη νέα λίστα του Buettner, η οποία ονομάζεται «μπλε ζώνη 2.0».

via Associated Press

Ενώ οι αρχικές μπλε ζώνες προέκυψαν από φυσικές συνθήκες, οι μπλε ζώνες 2.0 είναι ανθρωπογενείς. «Οι παλιές μπλε ζώνες εξαφανίζονται επειδή αμερικανοποιούνται», λέει ο Buettner. «Ο εκμηχανισμός αντικαθιστά τη φυσική δραστηριότητα και η τεχνολογία αποσυνδέει τους ανθρώπους από τις αλληλεπιδράσεις πρόσωπο με πρόσωπο ».

Το 2004, ο Buettner ένωσε τις δυνάμεις του με το National Geographic και το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης για να προσπαθήσει να αναλύσει με «αντίστροφη μηχανική» τη μακροζωία. Η ομάδα εντόπισε μέρη του κόσμου όπου οι άνθρωποι είχαν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και στη συνέχεια εργάστηκε για να ανακαλύψει γιατί οι άνθρωποι σε τέτοιες κοινότητες ζούσαν περισσότερο.

«Power 9»

Ο Buettner και η ομάδα του προσδιόρισαν το «Power 9» - βασικούς παράγοντες που αντιπροσωπεύουν τις συνήθειες των πιο υγιών και μακροβιότερων ανθρώπων στον κόσμο.

Αυτές οι εννέα αρχές είναι: η φυσική κίνηση στην καθημερινή ζωή, η ύπαρξη σκοπού, η τήρηση μιας ρουτίνας για την καταπολέμηση του στρες, το «φρένο» στο φαγητό όταν είναι κατά 80% χορτάτοι, η κατανάλωση περισσότερων τροφίμων φυτικής προέλευσης, η μέτρια και τακτική κατανάλωση αλκοόλ, η ένταξη σε μια κοινότητα, η κοντινή παρουσία αγαπημένων προσώπων και η συναναστροφή ανθρώπων με υγιεινές συνήθειες.

Η Σιγκαπούρη είναι ένα «τενχητό hotspot μακροζωίας», υπογραμμίζει ο Buettner.

Xinhua News Agency via Getty Images

Τα μυστικά της Σιγκαπούρης

Ακολουθούν μεριές οδηγίες ευεξίας ενσωματωμένες στο lifestyle της Σιγκαπούρης.

Περπάτα, μην οδηγείς

Ενώ οι άνθρωποι σε πολλά μέρη του κόσμου οδηγούν από μέρος σε μέρος, οι περισσότεροι στη Σιγκαπούρη περπατούν - αλλά αυτό γίνεται συνήθως από ανάγκη και όχι για λόγους άσκησης.

«Η Σιγκαπούρη, νομίζω ότι φορολογεί έξοχα τα αυτοκίνητα, τη βενζίνη και τη χρήση των δρόμων… και στη συνέχεια επενδύει πάρα πολύ στη δυνατότητα πεζοπορίας και ποδηλασίας και στις δημόσιες συγκοινωνίες», αναφέρει ο Buettner. «Αυτό δεν είναι απλώς τυχαίο, είναι πολύ καλός σχεδιασμός... με αποτέλεσμα να διώχνεις τους ανθρώπους πίσω από το τιμόνι, και να τους αναγκάζεις να βασίζονται στα πόδια τους», προσθέτει.

via Associated Press

Για να αγοράσει κανείς ένα αυτοκίνητο στη Σιγκαπούρη, πρέπει πρώτα να λάβει άδεια ιδιοκτησίας αυτοκινήτου, η οποία μπορεί να κοστίσει περισσότερο από το ίδιο το αυτοκίνητο.

Για παράδειγμα, η τιμή για ένα Toyota Camry Hybrid στη Σιγκαπούρη είναι 209.888 δολάρια Σιγκαπούρης (περίπου 155.800 αμερικανικά δολάρια) ενώ στις ΗΠΑ η τιμή αυτή είναι 28.855 δολάρια.

Κράτα τους αγαπημένους σου κοντά

Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι στις μπλε ζώνες τείνουν να δίνουν προτεραιότητα στα αγαπημένα τους πρόσωπα και να τα κρατούν κοντά. Αυτό αποτυπώνεται στην πολιτική που ακολουθεί η Σιγκαπούρη, γνωστή ως Proximity Housing Grant που παρέχει οικονομικά κίνητρα στους ανθρώπους να ζουν με ή κοντά στους γονείς και τα παιδιά τους.

«Αντί για κάποιον οίκο ευγηρίας, οι ηλικιωμένοι μένουν μαζί με την οικογένεια. και έτσι λαμβάνουν καλύτερη φροντίδα, επομένως όλο αυτό ευνοεί το προσδόκιμο ζωής τους», διευκρινίζει ο Buettner.

Ellery Chua via Getty Images

Αίσθηση του ανήκειν

Το να ανήκεις σε μια κοινότητα που βασίζεται στην πίστη μπορεί να συσχετιστεί με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με την έρευνα.

«Ολοι εκτός από πέντε σε ένα σύνολο 263 αιωνόβιων που πήραμε συνέντευξη ανήκαν σε κάποια κοινότητα που σχετίζεται με την πίστη», σύμφωνα με τον Buettner. «Η έρευνα δείχνει ότι η παρακολούθηση τέτοιων λειτουργιών 4 φορές το μήνα μπορεί να προσθέσει 4-14 χρόνια προσδόκιμο ζωής».

via Associated Press

Σχεδόν το 80% των ενηλίκων της Σιγκαπούρης είναι θρησκευτικά συνδεδεμένοι, σύμφωνα με το Pew Research Center. Επίσης, μια μελέτη του 2014 κατέταξε την πόλη-κράτος ως την πιο θρησκευτικά ποικιλόμορφη χώρα στον κόσμο.

Υγιεινές συνήθειες

Η Σιγκαπούρη τα έχει καταφέρει καλά καθιστώντας «το υγιεινό φαγητό φθηνότερο και πιο προσιτό από το fast food», συνεχίζει ο Buettner. Η χώρα έχει δημιουργήσει κίνητρα στα καταστήματα τροφίμων ώστε να παρέχουν πιο υγιεινές επιλογές.

Το καστανό ρύζι και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, για παράδειγμα, προωθούνται πολύ από το Συμβούλιο Προαγωγής της Υγείας. Το υπουργείο Υγείας έχει δημιουργήσει επίσης ένα σύστημα επισήμανσης, που δείχνει στους κατοίκους ποιοι πάγκοι τροφίμων έχουν πιο υγιεινές επιλογές.

Calvin Chan Wai Meng via Getty Images

Το κάπνισμα έχει γίνει «δύσκολο, μη ελκυστικό και ακριβό», συμπληρώνει ο Buettner. «Η Σιγκαπούρη έκανε καλή δουλειά τοποθετώντας στα πακέτα τσιγάρων φωτογραφίες ασθενών με καρκίνο του στόματος. Επίσης ήταν μια από τις πρώτες χώρες που φορολογούσαν τα τσιγάρα».

Προσβάσιμη υγειονομική περίθαλψη

Οι κάτοικοι της Σιγκαπούρης απολαμβάνουν καθολική υγειονομική περίθαλψη που σημαίνει ότι οι κάτοικοι έχουν πρόσβαση σε ποιοτική ιατρική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών υγείας όπως η πρόληψη, η θεραπεία και η αποκατάσταση. Η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει πολύ για να δημιουργήσει πολιτικές που επιδοτούν το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης.

«Προσπαθούν πραγματικά να διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι παραμένουν υγιείς, αντί να βγάζουν χρήματα από αυτούς», λέει ο Dan Buettner.

Αυστηροί νόμοι

Η Σιγκαπούρη, βέβαια, είναι γνωστή για τους αυστηρούς νόμους της. Η απαγόρευση της τσίχλας ή τα βαριά πρόστιμα για κατανάλωση φαγητού στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι τρανταχτά παραδείγματα.

Ωστόσο, η χώρα είναι επίσης πολύ αυστηρή σε ό,τι αφορά όπλα και ναρκωτικά. Ενα τέτοιο αδίκημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε φυλάκιση, ξυλοδαρμό με βέργα ή θανατική ποινή.

via Associated Press

«Το γεγονός ότι τα όπλα είναι παράνομα στη Σιγκαπούρη... όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής είναι μια πολύ έξυπνη πολιτική. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, χάνουμε περίπου 55.000 ανθρώπους από θανάτους από όπλα κάθε χρόνο, η Σιγκαπούρη χάνει περίπου τρεις», αναφέρει ο Buettner.

«Οι δρακόντειοι νόμοι για τα ναρκωτικά επίσης αποδίδουν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχασαν πάνω από 100.000 ανθρώπους από ναρκωτικά πέρυσι και η Σιγκαπούρη έχασε περίπου 20», καταλήγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Δημοφιλή