Το μεγάλο ερωτηματικό για την υγεία μας από τη διαλειμματική νηστεία

Τι αναφέρει μια εντυπωσιακή έρευνα που παρουσιάστηκε φέτος σε μια επιστημονική συνεδρία της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας
.
Viktoriya Skorikova via Getty Images
.

Καθώς τα σχέδια απώλειας βάρους έχουν εξαφανιστεί, είναι εύκολο να έρθουμε αντιμέτωποι με τη γοητεία της διαλειμματικής νηστείας: Τρώμε ό,τι θέλουμε, αλλά μόνο κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων χρονικών περιόδων — συχνά μόνο οκτώ ώρες την ημέρα.

Αντί να μετρούν θερμίδες και μερίδες, όσοι υποβάλλονται σ′ αυτή τη δίαιτα πρέπει απλώς να προσέχουν το ρολόι, λέει η Κόρτνεϊ Πίτερσον, διατροφολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ.

«Εχεις αυτό τον πραγματικά απλό κανόνα: Τρως ή δεν τρως», λέει η Πίτερσον.

Η τεχνική έχει εκτοξευθεί σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, έχοντας γίνει ένα κορυφαίο θέμα τάσης στα social media.

Αλλά η χρονικά περιορισμένη διατροφή, μια μορφή διαλειμματικής νηστείας, βοηθά πραγματικά τους ανθρώπους να χάσουν κιλά και να ενισχύσουν την υγεία;

Να τι πρέπει να γνωρίζουμε για την συγκεκριμένη πρακτική:

ΤΙ είναι η διαλειμματική νηστεία;

Η διαλειμματική νηστεία είναι μια στρατηγική πρόσληψης γεύματος όπου οι άνθρωποι κάνουν διαδοχικές αλλαγές μεταξύ νηστείας και φαγητού σε ένα κανονικό πρόγραμμα, που ορίζεται ως τουλάχιστον 14 ώρες χωρίς φαγητό, λέει η Πίτερσον. Αυτό μπορεί να σημαίνει παραλλαγές όπως το φαγητό κάθε δεύτερη μέρα, το φαγητό πέντε ημέρες την εβδομάδα και στη συνέχεια η νηστεία για δύο ημέρες ή ο περιορισμός του καθημερινού φαγητού σε συγκεκριμένες ώρες.

Η χρονικά περιορισμένη διατροφή, όπου οι άνθρωποι συμπυκνώνουν όλο το φαγητό τους σε ένα ημερήσιο «παράθυρο» 10 ωρών ή λιγότερο, είναι η πιο δημοφιλής μορφή διαλειμματικής νηστείας. Τα γεύματα θα καθυστερήσουν το πρωινό μέχρι τις 10 π.μ. ή το μεσημέρι και στη συνέχεια θα τρώνε δείπνο μέχρι τις 6 μ.μ. ή 8 μ.μ., αφήνοντας στην άκρη το φαγητό τον υπόλοιπο χρόνο.

Πώς υποτίθεται ότι βοηθά;

Η θεωρία πίσω από τη χρονικά περιορισμένη διατροφή είναι ότι υποστηρίζει τον κιρκάδιο ρυθμό ή το εσωτερικό ρολόι του σώματος. Το να περνάμε περισσότερο χρόνο σε κατάσταση νηστείας μπορεί να ενισχύσει τις διαδικασίες του σώματος που διέπουν τον μεταβολισμό του σακχάρου στο αίμα και του λίπους, για παράδειγμα, λένε οι επιστήμονες

Πρώιμες μελέτες σε ποντίκια που ξεκίνησαν το 2012 φάνηκε να δείχνουν οφέλη για την υγεία από τη χρονικά περιορισμένη διατροφή. Μικρές μελέτες σε άτομα με παχυσαρκία έδειξαν ότι η πρακτική μπορεί να τους βοηθήσει να χάσουν βάρος και να βελτιώσουν άλλους δείκτες υγείας.

Η διατροφή περιορισμένες ώρες της ημέρας είναι αποτελεσματική για την απώλεια βάρους;

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα με χρονικά περιορισμένα προγράμματα διατροφής τείνουν να τρώνε λιγότερες θερμίδες, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει την απώλεια βάρους.

Τα αποτελέσματα από συνδυασμένες μελέτες έδειξαν ότι οι ενήλικες με παχυσαρκία που περιόρισαν τις ώρες φαγητού τους χωρίς να εστιάζουν στις θερμίδες μείωσαν φυσικά την ενέργειά τους κατά 200 έως 550 θερμίδες την ημέρα, χάνοντας 3% έως 5% του βασικού σωματικού τους βάρους.

Αλλά μια μεγαλύτερη μελέτη ατόμων που παρατηρήθηκαν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έδειξε ότι οι χρονικοί περιορισμοί από μόνοι τους μπορεί να μην έχουν σημασία.

Μια μελέτη του 2022 που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine παρακολούθησε 139 άτομα με παχυσαρκία για ένα χρόνο. Οι συμμετέχοντες είτε ακολούθησαν μια δίαιτα περιορισμένων θερμίδων κατά τη διάρκεια ενός συγκεκριμένου χρονικού παραθύρου είτε κατανάλωναν τον ίδιο αριθμό θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Και οι δύο ομάδες έχασαν βάρος - 14 έως 18 κιλά κατά μέσο όρο - αλλά δεν υπήρχε σημαντική διαφορά μεταξύ των στρατηγικών.

«Τα δεδομένα μας αυτή τη στιγμή υποδηλώνουν ότι η χρονικά περιορισμένη διατροφή δεν είναι καλύτερη ή χειρότερη από τη μείωση των θερμίδων», λέει η Πίτερσον. Ούτε η τεχνική βοηθά στην καύση περισσότερων θερμίδων», πρόσθεσε.

«Σχεδόν σε κανένα δεν αρέσει το μέτρημα των θερμίδων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Είναι ασφαλής η διαλειμματική νηστεία;

Πρώιμες κλινικές δοκιμές με «παράθυρα» διατροφής έξι έως 10 ωρών διαπίστωσαν ότι η χρονικά περιορισμένη διατροφή ήταν «γενικά ασφαλής», ανέφεραν ερευνητές στο περιοδικό Obesity.

Ωστόσο, μια εντυπωσιακή έρευνα που παρουσιάστηκε φέτος σε μια επιστημονική συνεδρία της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας πρότεινε ότι τα άτομα που ακολουθούσαν μια δίαιτα με περιορισμένο χρόνο 8 ωρών είχαν πολύ υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο από εκείνους που έτρωγαν πάνω από 12 έως 16 ώρες.

Αυτή η έρευνα δεν έχει δημοσιευθεί σε περιοδικό με κριτικές, σημείωσε ο δρ Φραντίσκο Λόπεζ-Χιμένεζ, της Mayo Clinic.

Αλλά είπε ότι υπάρχει λόγος να είμαστε προσεκτικοί. Τα μακροχρόνια στοιχεία δείχνουν ότι η παράλειψη πρωινού μπορεί να συνδέεται με καρδιαγγειακές παθήσεις και θάνατο. Οι άνθρωποι θα πρέπει να επικοινωνούν με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης πριν δοκιμάσουν περιορισμένη κατανάλωση φαγητού, ειδικά εάν η περίοδος νηστείας διαρκεί μέχρι το μεσημέρι.

ΠΗΓΗ: AP