Το μεγάλο μυστικό στην παρασκευή γαλλικού καφέ που θα μας δώσει το τέλειο αποτέλεσμα

Κι επίσης θα λειτουργήσει υπέρ του περιβάλλοντος σύμφωνα με νέα έρευνα.
Midsection Of Person Making Coffee On Table
EyeEm Mobile GmbH via Getty Images
Midsection Of Person Making Coffee On Table

Ας ξεχάσουμε τους ακριβούς κόκκους και τα ακριβοπληρωμένα φίλτρα - αν θέλουμε ένα δυνατότερο φλιτζάνι καφέ, απλά ας προσθέσουμε νερό αργά, σταθερά και από ύψος, λένε οι ερευνητές.

Αν και υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι για να φτιάξουμε καφέ - από τις κατσαρόλες moka μέχρι τις καφετιέρες και τις μηχανές τύπου barista - η εκχύλιση καφέ με τη μέθοδο pour-over ή ο καφές σταγόνας* αποτελεί για πολλούς καθημερινή συνήθεια. Τώρα οι επιστήμονες λένε ότι ανακάλυψαν πώς να φτιάξουν ένα πιο δυνατό φλιτζάνι χρησιμοποιώντας την ίδια ποσότητα αλεσμένου καφέ.

* Ο καφές σταγόνας (ή στα ελληνικά «καφές εκχύλισης με ρίψη νερού» - «γαλλικός» ή φίλτρου, όπως συνηθίζουμε να τον λέμε) παρασκευάζεται ρίχνοντας ζεστό νερό σε αλεσμένους κόκκους καφέ, επιτρέποντάς του να παρασκευαστεί ενώ διαρρέει. Υπάρχουν πολλές μέθοδοι για να το κάνουμε αυτό, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης φίλτρου.

Ο δρ Αρνολντ Ματίχσεν, συν-συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, δήλωσε ότι το να ρίχνει κανείς το ζεστό νερό αργά από έναν βραστήρα με λαιμό «χήνας» αυξάνει το χρόνο επαφής μεταξύ του νερού και του αλεσμένου καφέ, ενώ το να ρίχνει κανείς από μεγαλύτερο ύψος αυξάνει την ανάμιξη, και τα δύο έχουν ως αποτέλεσμα να εκχυλίζεται περισσότερος καφές.

Αλλά προσέθεσε: «Αν ρίχνουμε πολύ αργά ή αν από πολύ ψηλά, τότε ο πίδακας τείνει να διασπάται σε αυτά τα μικρότερα σταγονίδια, και αυτό καλό είναι επίσης να αποφύγουμε».

Γράφοντας στο περιοδικό Physics of Fluids, ο Ματίχσεν και οι συνεργάτες του αναφέρουν πώς διεξήγαγαν μια σειρά πειραμάτων με διαφανή σωματίδια πυριτιούχου πηκτώματος -που αντιπροσωπεύουν τον αλεσμένο καφέ- τα οποία φωτίζονταν με ένα φύλλο λέιζερ, που καταγράφονταν με μια κάμερα υψηλής ταχύτητας.

Ενώ η αργή έκχυση αυξάνει το χρόνο επαφής, η ομάδα διαπίστωσε ότι σε χαμηλά ύψη η ταχύτητα του νερού ήταν πολύ χαμηλή για να εισχωρήσει και να διαταράξει το στρώμα των σωματιδίων. Το νερό που χύνεται από μεγαλύτερα ύψη είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη ανάδευση των σωματιδίων, αλλά η ομάδα διαπίστωσε ότι το νερό πρέπει να ρέει σε έναν αδιάσπαστο πίδακα για να σκάψει στην κλίνη των σωματιδίων και να εκτοπίσει εκείνα στον πυθμένα της χοάνης - μια διαδικασία που έχει ως αποτέλεσμα τα σωματίδια να συσσωρεύονται στις πλευρές και στη συνέχεια να πέφτουν μέσα, δημιουργώντας ένα φαινόμενο που μοιάζει με «χιονοστιβάδα» και αυξάνει την ανάμιξη.

Όταν η ομάδα εφάρμοσε τα ευρήματά της στον ίδιο τον καφέ, διαπίστωσε ότι η έκχυση από μεγαλύτερο ύψος είχε ως αποτέλεσμα «ισχυρότερη» παρασκευή, υπό την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιούνταν μια αδιάκοπη ροή νερού.

Η ομάδα προσθέτει ότι ένα καλό σημείο εκκίνησης για όσους βρίσκονται στο σπίτι είναι να μειώσουν την ποσότητα του αλεσμένου καφέ κατά 10%, π.χ. από 20 σε 18 γραμμάρια ανά φλιτζάνι, και στη συνέχεια να δοκιμάσουν τον καφέ που παράγεται ρίχνοντας το ζεστό νερό σε διαφορετικά ύψη - κρατώντας ένα όριο περίπου 30 εκατοστών για λόγους ασφαλείας.

Οι ερευνητές έχουν αποκαλύψει στο παρελθόν ότι για να φτιάχνουμε κάθε φορά τον τέλειο εσπρέσο, είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε καφέ που είναι αλεσμένος ελαφρώς πιο χοντροκομμένος από το κανονικό.

Τόσο εκείνη η μελέτη όσο και η νέα έρευνα διαπίστωσαν ότι οι προτεινόμενες προσαρμογές σήμαιναν ότι χρειαζόταν λιγότερος καφές για την παραγωγή ενός ροφήματος δεδομένης ισχύος. Οι ειδικοί λένε ότι αυτό είναι σημαντικό, δεδομένου ότι η κλιματική κατάρρευση προκαλεί ήδη προβλήματα στην καλλιέργεια του φυτού Coffea arabica.

Ο καθηγητής Τζέιμι Φόστερ του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα αλλά διεξήγαγε τη μελέτη για την παρασκευή εσπρέσο, δήλωσε ότι φαίνεται «απολύτως εύλογο» ότι η προτεινόμενη μέθοδος θα οδηγήσει σε ένα «ισχυρότερο» φλιτζάνι «καφέ σταγόνας» και σε μια πιο βέλτιστη χρήση όσον αφορά στο κατακάθι του καφέ, και δεν βλέπει κανένα λόγο για τον οποίο παρόμοια λογική δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην παρασκευή καφέ τύπου καφετιέρας.

«Φυσικά, υπάρχει μια απάτη που μπορούν να εφαρμόσουν όσοι προτιμούν τον καφέ από την καφετιέρα», δηλώνει. «Δηλαδή, να ανακατέψουν το κατακάθι με ένα κουτάλι, αλλά ίσως ένα έξυπνο στάξιμο νερού θα μπορούσε να γλιτώσει το κουτάλι μας από το να λερωθεί».

ΠΗΓΗ: Guardian