Το μεγάλο μυστικό για να μας πάρει ο ύπνος όταν ο βήχας δεν μας αφήνει να κλείσουμε μάτι

Προσπαθούμε να παραδοθούμε στην αγκαλιά του Μορφέα, αλλά ....ήρθε η ώρα να ξαναβήξουμε. Ας μάθουμε τι επιλογές έχουμε.
Oταν έχουμε αποσυρθεί μετά από μια κουραστική μέρα με φτέρνισμα, βήχα και φύσημα της μύτης, κι ο ύπνος είναι αδύνατος.
photographer via Getty Images
Oταν έχουμε αποσυρθεί μετά από μια κουραστική μέρα με φτέρνισμα, βήχα και φύσημα της μύτης, κι ο ύπνος είναι αδύνατος.

Η θερμοκρασία έχει πέσει, τα Χριστουγεννιάτικα φώτα αναβοσβήνουν σχεδόν παντού και το φαγητό έχει αρχίσει να έχει ολοένα και περισσότερο την τιμητική του. Όλα αυτά μπορούν να σημαίνουν μόνο ένα πράγμα... Είναι η εποχή του κρυολογήματος και της γρίπης. Δηλαδή η εορταστική περίοδος.

Παρόλο που υπάρχει μπόλικη ευθυμία, δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από το γεγονός ότι αυτή την εποχή του χρόνου μπορεί επίσης να καταστρέψει την υγεία μας και να εισάγει πληθώρα ενοχλητικών συμπτωμάτων που έχουν να κάνουν κυρίως με τη μύτη μας.

Το χειρότερο συμβαίνει ακριβώς όταν έχουμε αποσυρθεί μετά από μια κουραστική μέρα με φτέρνισμα, βήχα και φύσημα της μύτης, κι ο ύπνος είναι αδύνατος. Προσπαθούμε να παραδοθούμε στην αγκαλιά του Μορφέα, αλλά ....ήρθε η ώρα να ξαναβήξουμε.

Ευτυχώς, αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει απλώς να το αντιμετωπίσουμε και υπάρχουν λύσεις...

Πώς να κοιμηθούμε με βήχα

Πρώτα απ ’όλα, ας βεβαιωθούμε ότι αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα. Το NHS - Εθνικό Σύστημα Υγείας Ηνωμένου Βασιλείου συνιστά παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη για τη θεραπεία οποιουδήποτε πόνου, ζεστό λεμόνι και μέλι (ακατάλληλο για μωρά κάτω του 1 έτους) ή ένα φυτικό φάρμακο που ονομάζεται pelargonium (κατάλληλο για άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω) για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων μας.

* Το πελαργόνιο ή pelargonium ανήκει στα βότανα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνουν την άμυνα του οργανισμού έναντι του κοινού κρυολογήματος και των λοιμώξεων του αναπνευστικού, όπως η βρογχίτιδα. Επίσης βοηθάει στην απόχρεμψη και στην ανακούφιση από τον βήχα.

Καθώς επίσης και άφθονη ξεκούραση και υγρά.

Αν ούτε αυτό δεν είναι αρκετό, οι ειδικοί ύπνου στο The Sleep Foundation συνιστούν να αλλάξoυμε ελαφρώς τη στάση που κοιμόμαστε: «Αν ο βήχας μας φαίνεται να επιδεινώνεται μόλις ξαπλώσουμε, ας δοκιμάσουμε να σηκώσουμε το κεφάλι και το λαιμό μας. Ας χρησιμοποιήσουμε ένα σφηνοειδές μαξιλάρι ή πολλά μαξιλάρια κρεβατιού για να νιώσουμε άνετα ενώ ξαπλώνουμε σε μια στάση που κρατά το κεφάλι μας ψηλά πάνω από το υπόλοιπο σώμα μας.

«Αν και αυτό μπορεί να βοηθήσει τους ενήλικες, δεν είναι μια συνιστώμενη θεραπεία για μικρά παιδιά».

Συνιστούν επίσης να δοκιμάσουμε ρινικά αποσυμφορητικά, αφυγραντήρα και να καταναλώνουμε μερικά ζεστά φαγητά και ροφήματα.

Πότε θα πρέπει να δούμε γιατρό σχετικά με τον βήχα μας

Το NHS - Εθνικό Σύστημα Υγείας Ηνωμένου Βασιλείου (Inform) συνιστά να επισκεφθούμε το γιατρό μας εάν εμφανίζουμε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:

βήχας που διαρκεί περισσότερο από 3 εβδομάδες
βήχα που είναι ιδιαίτερα έντονος
βήχας με αίμα
δύσπνοια, δυσκολία στην αναπνοή ή πόνος στο στήθος
άλλα ανησυχητικά συμπτώματα, όπως ανεξήγητη απώλεια βάρους, επίμονη αλλαγή στη φωνή μας ή εξογκώματα ή πρηξίματα στο λαιμό μας