Το μοντέλο αλα Δυτική Όχθης με αστερίσκους, που προωθεί το Ισραήλ για την επόμενη μέρα στη Γάζα

Το προς έγκριση από την κυβέρνηση σχέδιο σχέδιο του ΥΕΘΑ, προβλέπει "ελευθέρας" του Ισραήλ να επιχειρεί κατά το δοκούν.Πως θα αντιδράσουν οι ακροδεξιοί που θέλουν μαζικό εκτοπισμό;
via Associated Press

Το περίγραμμα ενός σχεδίου που έχει καταρτίσει για την ”επόμενη ημέρα” στην Λωρίδα της Γάζας, αφού τελειώσει ο πόλεμος, παρουσίασε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ αναφέροντας πως τίθεται προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο.

Όπως είπε, μετά την λήξη το πολέμου στον παλαιστινιακό θύλακα ”δεν θα υπάρχει Χαμάς” ούτε όμως και ”ισραηλινή πολιτική διοίκηση” αλλά το Τελ Αβίβ θα διατηρεί το δικαίωμα να επιχειρεί σε αυτόν κατά το δοκούν. Η δε διακυβέρνηση της περιοχής θα περάσει, όπως είπε, στα χέρια παλαιστινιακών οντοτήτων.

Μοντέλο ”Δυτικής Όχθης” με πολλούς αστερίσκους

Πρακτικά, το σχέδιο αυτό, που ανακοινώθηκε λίγα 24 πριν την άφιξη του αμερικανού Υπ.Εξωτερικών στο Ισραήλ, θυμίζει πολύ το ”μοντέλο” που εφαρμόζεται στην Δυτική Όχθη αλλά αξίζει να σημειωθεί πως στην κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου φουντώνουν οι φωνές της ακροδεξιάς πτέρυγας για εκτοπισμό των 2,3 εκατ. Παλαιστινίων της Γάζας και την επέκταση σε αυτή παράνομων ισραηλινών οικισμών.

Όπως είπε ο Γκάλαντ, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας ”θα συνεχιστούν” ως την ”επιστροφή των ομήρων”, ως την ”καταστροφή των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς” και ως την ”εξάλειψη των στρατιωτικών απειλών”.

Κατόπιν θα αρχίσει νέα φάση, η «επόμενη ημέρα» του πολέμου, κατά την οποία «η Χαμάς δεν θα ελέγχει τη Γάζα».

Παράλληλα, ”Δεν θα υπάρξει ισραηλινή πολιτική παρουσία στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίτευξη των στόχων του πολέμου” αλλά ο ισραηλινός στρατός θα διατηρήσει πάντως ”ελευθερία δράσης” στον θύλακο για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε ”απειλής”.

via Associated Press
via Associated Press

Τόνισε δε πως καθώς ”Οι κάτοικοι της Γάζας είναι Παλαιστίνιοι. Κατά συνέπεια παλαιστινιακές οντότητες θα αναλάβουν (τη διακυβέρνηση), υπό τον όρο πως δεν θα υπάρχει καμιά εχθρική ενέργεια ή απειλή εναντίον του κράτους του Ισραήλ”, χωρίς να ξεκαθαρίσει ποιος ακριβώς από τους Παλαιστίνιους αναμένει πως θα αναλάβει τη διακυβέρνηση του θύλακα.

Οι ακροδεξιοί του Νετανιάχου

Πάντως, ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ πρότεινε τη Δευτέρα να επιστρέψουν εβραίοι έποικοι στη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο και να ”ενθαρρυνθεί” ο παλαιστινιακός πληθυσμός να ”μεταναστεύσει”, έπειτα από παρόμοια πρόταση του άλλου ακροδεξιού υπουργού της κυβέρνησης Νετανιάχου, του Μπεζαλέλ Σμότριτς.

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα πως πυκνώνουν τα δημοσιεύματα που δείχνουν ότι η σκέψη αυτή προχωρά. Οι Τimes of Israel αναφέρουν πως η κυβέρνηση Νετανιάχου συζητά με το Κονγκό για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων και επικαλείται ανώτατο αξιωματούχο. Επίσης το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12, είχε αναφέρει πως στις συζητήσεις περί εκτοπισμού των Παλαιστινίων έπαιζε σημαντικό ρόλο ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ - που βέβαια το διέψευσε.

via Associated Press
via Associated Press

To δε Υπουργείο Πληροφοριών το Ισραήλ εδώ και αρκετά καιρό έχει επεξεργαστεί επίσημα αυτό το σενάριο κάνοντας λόγο για οριστική λύση εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τη Γάζα στην Αίγυπτο.

Οι δηλώσεις των ισραηλινών υπουργών πάντως έχουν καταδικαστεί και απορριφθεί από ΗΠΑ, ΕΕ και χθες και από Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Κουβέιτ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταδίκασαν σήμερα τις δηλώσεις δύο Ισραηλινών υπουργών που καλούσαν τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας κάνοντας μάλιστα λόγο για αναγκαστικό μαζικό εκτοπισμό που συνιστά έγκλημα βάσει διεθνούς δικαίου.

Ποιος θα αναλάβει την διακυβέρνηση

Σε ό,τι αφορά το μείζον ερώτημα το ποιος φορέας από πλευράς των Παλαιστινίων θα αναλάβει την διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας, τις τελευταίες εβδομάδες, αναλυτές έχουν αναφερθεί σε διάφορα σενάρια, μεταξύ άλλων φυσικά στην επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής του Μαχμούντ Αμπάς, η έδρα της οποίας βρίσκεται στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Κατά κάποιους βέβαια, εκτιμάται πως αυτό δεν μπορεί να γίνει αμέσως αφού θα φανεί ως σαν ο Αμπάς να ”πηγαίνει” στην Γάζα ως επιλογή των Ισραηλινών. Κατά άλλους, ο ηλικιωμένος και αρκετά φθαρμένος πολιτικά επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής δεν είναι η καλύτερη επιλογή. Η αλήθεια όμως είναι πως δεν υπάρχουν και πολλές.

via Associated Press

Επίσης, η Παλαιστινιακή Αρχή, όπως έχουν κατ′ επανάληψη δηλώσει αξιωματούχοι αυτής με τελευταίο των πρωθυπουργό, Μοχάμεντ Σάγεχ στους Financial Times, δεν ενδιαφέρεται απλά να αναλάβει την διακυβέρνηση στην Λωρίδα της Γάζας αλλά να υπάρξει μια ”πολιτική λύση για το σύνολο της Παλαιστίνης”, δηλαδή Δυτική Όχθη και Γάζα.

Κάποιοι ”συνεχίζουν να μιλούν για την ‘επόμενη ημέρα’, για την Παλαιστινιακή Αρχή που θα κυβερνήσει ξανά στη Γάζα”, αλλά το Ισραήλ ”θέλει να διαχωρίσει πολιτικά τη Λωρίδα της Γάζας από τη Δυτική ΄Όχθη”, δήλωσε.

Και πρόσθεσε: ”Πρέπει να δούμε το χρονοδιάγραμμα και να διαγράψουμε το 2024 (...) Δεν νομίζω πως το Ισραήλ θα εγκαταλείψει τη Γάζα πολύ σύντομα, πιστεύω μάλλον πως το Ισραήλ θα δημιουργήσει δική του πολιτική διοίκηση που θα λειτουργεί υπό τη διεύθυνση του στρατού κατοχής. Κατά συνέπεια, το ζήτημα της ‘επόμενης ημέρας’ δεν είναι σαφές” επί του παρόντος.

Πάντως, σε πρόσφατη σφυγμομέτρηση του Παλαιστινιακού Κέντρου Πολιτικών Ερευνών και Δημοσκοπήσεων (PCPSR), ανεξάρτητου ινστιτούτου στη Ραμάλα, σχεδόν τα δύο τρίτα (το 64%) των Παλαιστινίων που ερωτήθηκαν σχετικά αναμένουν η Χαμάς να διατηρήσει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας αφού τελειώσουν οι μάχες. Το 11% προβλέπει κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής, χωρίς όμως τον Μαχμούντ Αμπάς, μόλις περί το 7% κυβέρνηση υπό αυτόν τον τελευταίο.

Πηγές: BBC, AFP

Δημοφιλή