Αν έχουμε κοιμηθεί ποτέ στο ίδιο κρεβάτι με κάποιον, πιθανότατα έχουμε προσέξει τις συγκεκριμένες προτιμήσεις του – του αρέσουν τα σεντόνια να είναι χωμένα στα πόδια του κρεβατιού ή ελεύθερα, το είδος της πυτζάμας με το οποίο κοιμάται (αν φορά) κι οι κάλτσες που φορά, ή αν του αρέσει να κοιμάται ξυπόλητος.
Στην περίπτωση της κάλτσας ... ανακαλύψαμε ότι υπάρχουν εκείνοι που είτε λατρεύουν να κοιμούνται με κάλτσες είτε χωρίς όταν αρχίζουν τα κρύα - δεν υπάρχει μέση λύση.
Λοιπόν, είναι το ένα λάθος και το άλλο σωστό; Μιλήσαμε με ειδικούς για να μάθουμε τα πάντα γύρω από αυτό.
Η περίπτωση του να κοιμόμαστε με κάλτσες
Υπάρχουν πολλά οφέλη από το να φοράμε κάλτσες στο κρεβάτι, εξηγεί ο Μαρ Ντε Κάρλο, συγγραφέας και ιδρυτής του International Parenting and Health Institute of Professional Sleep Consultants. Οι κάλτσες μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αποκοιμηθούν πιο γρήγορα και να παραμείνουν κοιμισμένοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα λόγω μιας διαδικασίας που ονομάζεται περιφερική αγγειοδιαστολή.
«Οι αλλαγές στη θερμοκρασία του δέρματος μπορεί δικαιολογημένα να επηρεάσουν την ικανότητα έναρξης και διατήρησης του ύπνου», έχει διαπιστώσει μια μελέτη του 2007. Το να φοράμε κάλτσες στο κρεβάτι έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την κυκλοφορία και τη ροή του αίματος στα πόδια, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ντε Κάρλο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της θερμοκρασίας του πυρήνα του σώματος, σηματοδοτώντας τον εγκέφαλο ότι είναι ώρα για ύπνο.
Άλλες μελέτες το αποδεικνύουν περαιτέρω. Μια μελέτη που περιλάμβανε μικρό αριθμό συμμετεχόντων διαπίστωσε ότι οι νεαροί άνδρες που φορούσαν κάλτσες αποκοιμήθηκαν 7,5 λεπτά γρηγορότερα, κοιμόντουσαν 32 λεπτά περισσότερο και ξυπνούσαν 7,5 φορές λιγότερο συχνά από εκείνους που δεν φορούσαν κάλτσες.
Οι κάλτσες στο κρεβάτι φαίνεται να σχετίζονται με τους κιρκάδιους ρυθμούς - τα εσωτερικά ρολόγια που διαχειρίζονται τις λειτουργίες μας με βάση ένα 24ωρο.
«Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες του σώματος συνήθως προηγούνται της υπνηλίας και τα στοιχεία δείχνουν ότι η χρήση κάλτσων ή άλλων μεθόδων θέρμανσης των ποδιών μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματός σας και να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε πιο γρήγορα», λέει το Sleep Foundation.
Ένα άλλο πλεονέκτημα του να πηγαίνουμε για ύπνο «ζεσταμένοι» είναι η μειωμένη πιθανότητα της εμφάνισης του φαινομένου Raynaud (ονομάζεται επίσης νόσος Raynaud ή σύνδρομο Raynau), σύμφωνα με τον Ντε Κάρλο. Ο λόγος για το φαινόμενο που συνήθως εμφανίζεται στα δάχτυλα των ποδιών και τα δάχτυλα των χεριών, όπου το δέρμα χάνει την κυκλοφορία και αρχίζει να πρήζεται και να πονάει. Μια ποικιλία μελετών έχει δείξει ότι το να φοράμε κάλτσες τη νύχτα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνισής του διατηρώντας την κυκλοφορία του αίματος και τα άκρα ζεστά.
Αν και το φαινόμενο Raynaud προκαλείται συνήθως από χαμηλές θερμοκρασίες (ή άγχος ή στρες), το να φοράμε κάλτσες δεν θα το εμποδίσει Raynaud να αναπτυχθεί. Αλλά οι κάλτσες μπορούν να μετριάσουν την πιθανότητα έξαρσης.
Άλλα οφέλη του ύπνου με κάλτσες περιλαμβάνουν την πιθανή βελτίωση των σκασμένων ποδιών (ας ενυδατώσουμε τα πόδια μας κι ας φορέσουμε βαμβακερές κάλτσες για περίπου μια εβδομάδα περίπου και θα παρατηρήσουμε λιγότερο ξηρό δέρμα), την πρόληψη των εξάψεων (που συνδέεται με τον καλύτερο έλεγχο του κορμού του σώματος θερμοκρασία) και, είτε το πιστεύουμε είτε όχι, αυξημένη δυνατότητα οργασμού, σύμφωνα με τον Ντε Κάρλο.
Σχετικά με αυτό το τελευταίο σημείο: Το να φοράμε κάλτσες στο κρεβάτι αύξησε την πιθανότητα να επιτύχουμε οργασμό κατά ένα τεράστιο 30% σε μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Groningen στην οποία συμμετείχαν 13 ζευγάρια. Δεδομένου ότι οι οργασμοί είναι το αποτέλεσμα της αυξημένης ροής αίματος στα σεξουαλικά όργανα και το ότι φοράμε κάλτσες στο κρεβάτι συμβάλλει στην υγιέστερη κυκλοφορία του αίματος, η ανακάλυψη δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη.
Παρά τα οφέλη που σχετίζονται με το να φοράμε κάλτσες στο κρεβάτι, ο Ντε Κάρλο σημειώνει ότι οι κάλτσες δεν αποτελούν θεραπεία για ορισμένες παθήσεις. Για παράδειγμα, αν και το να φοράμε κάλτσες μπορεί να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε καλύτερα, είναι σημαντικό να καταλάβουμε γιατί τα πόδια σας είναι κρύα αρχικά.
«Τα κρύα πόδια μπορεί να οφείλονται σε διάφορους λόγους όπως η αναιμία, ο διαβήτης και ο υποθυρεοειδισμός, που είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν», σημειώνει ο Ντε Κάρλο. «Αν η βασική αιτία της πρόκλησης ύπνου μας οφείλεται σε ένα βαθύτερο πρόβλημα που δεν έχει αποκαλυφθεί και δεν έχει αντιμετωπιστεί - για παράδειγμα, εάν αντιμετωπίζουμε άγχος και ψυχική υπερδιέγερση - το να φοράμε κάλτσες στο κρεβάτι δεν θα είναι η λύση σας».
Η περίπτωση του να κοιμόμαστε ξυπόλητοι
Τα πλεονεκτήματα του να πέσουμε στο κρεβάτι χωρίς κάλτσες δεν είναι τόσο καλά ξεκάθαρα. Οι μελέτες υποδεικνύουν κυρίως ότι, εάν δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα που σχετίζονται με τη θερμοκρασία του σώματος, ο ύπνος χωρίς κάλτσες μπορεί να είναι καλύτερος για εμάς. Αν μη τι άλλο, το να φορέσετε ένα ρούχο μπορεί πραγματικά να οδηγήσει σε υπερθέρμανση.
Επιπλέον, το να πηγαίνουμε χωρίς κάλτσες στο κρεβάτι βοηθά στην αποφυγή «κακής υγιεινής, δερματικών μολύνσεων και δυσάρεστων οσμών» που μπορεί να σχετίζονται με ακάθαρτες ή ακόμη και μολυσμένες από μύκητες κάλτσες, σημειώνει ο Ντε Κάρλο.
«Κάποιοι κοιμούνται καλύτερα χωρίς κάλτσες, ενώ άλλοι κοιμούνται καλύτερα με κάλτσες», παρατηρεί ο Ντε Κάρλο.
Υπάρχουν κάποιες κάλτσες που είναι καλύτερες από τις άλλες
Οπως αποδεικύνεται, δεν είναι όλες οι κάλτσες ίδιες.
«Καλό είναι να φοράμε καθαρές κάλτσες στο κρεβάτι που είναι κατασκευασμένες από φυσικές ίνες όπως κασμίρι, μαλλί μερινό, μπαμπού ή βαμβάκι», λέει ο Ντε Κάρλο, ο οποίος εξηγεί ότι αυτά τα υλικά παρέχουν σωστή ζεστασιά, «αναπνοή» και υποστηρίζουν τη συνολική υγιεινή του δέρματος.
Ένας τύπος κάλτσας που πρέπει να αποφεύγετε στο κρεβάτι: οι κάλτσες συμπίεσης. «Είναι κάτι που απαγορεύεται, εκτός κι αν μας τις συνταγογραφήσει ο γιατρός μας», λέει ο Ντε Κάρλο.
Οι κάλτσες συμπίεσης συνιστώνται συχνά σε άτομα με χρόνια φλεβική ανεπάρκεια, μια κατάσταση που προκαλεί κακή κυκλοφορία του αίματος, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ. Μπορούν να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση της αυξημένης πίεσης στις φλέβες των ποδιών όταν οι άνθρωποι στέκονται όρθιοι – αλλά αυτό δεν συμβαίνει όταν ξαπλώνουμε στο κρεβάτι προσπαθώντας να κοιμηθούμε.