Το ΝΑΤΟ αλλάζει τα σχέδια άμυνάς του απέναντι σε επίθεση της Ρωσίας

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν υποστεί σημαντική φθορά μα δεν έχουν ηττηθεί ακόμα στην Ουκρανία.
via Associated Press

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας έχουν υποστεί φθορά, μα δεν έχουν ηττηθεί ακόμα στον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε τη Δευτέρα κορυφαίος στρατιωτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη αναθεώρηση των στρατιωτικών σχεδίων της Συμμαχίας από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, εάν η Μόσχα επιδιώξει να διευρύνει τη σύγκρουση.

«Μπορεί να μην έχουν τέσσερα μέτρα μπόι, μα σίγουρα δεν είναι και κάτω από ένα μέτρο» είπε ο ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, σε δημοσιογράφους. «Οπότε δεν θα έπρεπε ποτέ να υποτιμάμε τους Ρώσους και τη δυνατότητά τους να ανακάμπτουν».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι ομόλογοί του στο ΝΑΤΟ αναμένεται να επικυρώσουν μια μεγάλη επανεξέταση του συστήματος σχεδιασμού της Συμμαχίας σε σύνοδο στο Βίλνιους την επόμενη εβδομάδα.

Το ΝΑΤΟ, ως οργανισμός, δεν στέλνει όπλα ή πυρομαχικά στην Ουκρανία, καθώς επιδιώκει να αποφύγει να βρεθεί σε γενικευμένο πόλεμο με την, οπλισμένη με πυρηνικά, Ρωσία. Ταυτόχρονα ενισχύει χώρες- μέλη κοντά στη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία.

Περίπου 40.000 στρατιώτες είναι σε ετοιμότητα από την Εσθονία μέχρι τη Ρουμανία. Γύρω στα 100 αεροσκάφη απογειώνονται στην περιοχή αυτή καθημερινά, και 27 πολεμικά πλοία επιχειρούν στη Βαλτική και τη Μεσόγειο. Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν.

Στο πλαίσιο των νέων σχεδίων του το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να έχει μέχρι και 300.000 στρατιώτες έτοιμους να μετακινηθούν στην ανατολική του πτέρυγα εντός 30 ημερών. Τα σχέδια αυτά χωρίζουν την επικράτειά του σε τρεις ζώνες- τον μακρινό βορρά/ Ατλαντικό, μια ζώνη βόρεια των Άλπεων και άλλη μία στη νότια Ευρώπη.

Ο Μπάουερ είπε ότι οι νέοι σχεδιασμοί του ΝΑΤΟ βασίζονται στην ισχύ του ρωσικού στρατού πριν ο πρόεδρος Πούτιν αρχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, πριν 17 μήνες. Σημείωσε πως ο πόλεμος έχει εξαντλήσει τον στρατό της Ρωσίας, μα όχι την αεροπορία ή το ναυτικό της.

Ως προς τις χερσαίες δυνάμεις της Ρωσίας, ο Μπάουερ είπε πως περίπου το 94% τους εμπλέκονταν πλέον στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Αυτό που βλέπουμε γενικά είναι πως οι Ρώσοι είναι προσεκτικοί απέναντι στο ΝΑΤΟ. Δεν είναι για να επιδιώξουν σύγκρουση με το ΝΑΤΟ. Νομίζω πως είναι ένδειξη πως είναι πολύ, πολύ απασχολημένοι» είπε. «Στον χερσαίο τομέα δεν νομίζω ότι έχουν πολλές δυνάμεις διαθέσιμες για να κάνουν οτιδήποτε σε οποιονδήποτε άλλο...μα είμαστε πεπεισμένοι πως θα ανασυνταχθούν».

«Θα συνεχίσουμε να τους εκλαμβάνουμε ως σοβαρή απειλή στον ναυτικό τομέα και ειδικά στον αέρα, και στο Διάστημα είναι είναι ακόμα πολύ, πολύ ικανοί- χωρίς να μιλάμε καν για τα πυρηνικά, φυσικά».

Η στάση των μισθοφόρων της Wagner στη Ρωσία αργά τον προηγούμενο μήνα προκάλεσε σοβαρούς προβληματισμούς στην Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία αφού επετεύχθη συμφωνία στο πλαίσιο της οποίας ο επικεφαλής τους, Γεβγκένι Πριγκόζιν, θα μπορούσε να καταφύγει στο Λευκορωσία.

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα, είπε ότι οι γειτονικές χώρες θα αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο εάν το Wagner Group αναπτύξει τους «κατά συρροή δολοφόνους του» στα σύνορά τους. Υπενθυμίζεται πως το Βίλνιους βρίσκεται περίπου 35 χλμ από τα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Η Λιθουανία επιθυμεί μόνιμη παρουσία του ΝΑΤΟ στην επικράτειά της. Η Γερμανία υπέδειξε την προηγούμενη εβδομάδα πως θα ήταν έτοιμη να στείλει στρατιώτες εκεί αν χρειαζόταν. Προς το παρόν, ωστόσο, το ΝΑΤΟ δεν βλέπει κάποια άμεση απειλή από τη Λευκορωσία.

JANA RODENBUSCH via Reuters

«Είμαστε βέβαιοι ότι ξέρουμε τι συμβαίνει, και αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε μεταβολές. Μα αυτό δεν μας αποσπά την προσοχή από αυτά που χρειάζεται να κάνουμε κάθε μέρα» είπε σε δημοσιογράφους ο στρατηγός Μάθιου βαν Βάγκενεν. «Αν χρειαζόταν να αλλάξουμε στάση, θα μπορούσαμε να το κάνουμε άμεσα».

Οι 31 χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ συμμετείχαν σε μια «συνδιάσκεψη παραγωγής ισχύος» την προηγούμενη εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν πόσα στρατεύματα και πόσο εξοπλισμό μπορεί να είχε στη διάθεσή της η Συμμαχία για να απαντήσει σε οποιαδήποτε ρωσική επίθεση, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Και οι δύο αξιωματούχοι φάνηκαν ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα, αν και αρνήθηκαν να δώσουν λεπτομέρειες για λόγους ασφαλείας. Ειδικοί και κάποιοι διπλωμάτες του ΝΑΤΟ, ωστόσο, έχουν εκφράσει αμφιβολίες για την προθυμία των χωρών- μελών να θέσουν 300.000 στρατιώτες σε ετοιμότητα/ αναμονή.

«Θα το χαρακτήριζα ως πολύ επιτυχές» είπε ο βαν Βάγκενεν. «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω, είμαστε θέση αυτή τη στιγμή που ξέρουμε τι λείπει και πώς πρέπει να το αυξήσουμε στο μέλλον».

Από άποψης δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ ως προς την εκτέλεση των σχεδίων, εάν χρειάζονταν στο μέλλον, ο Μπάουερ καλωσόρισε την αναμενόμενη στο Βίλνιους από τον Μπάιντεν και τους ομολόγους του για αύξηση των αμυντικών δαπανών, που θα βοηθούσε στο να αποκτηθεί ο εξοπλισμός που απαιτείται.

Το 2014 το ΝΑΤΟ δεσμεύτηκε να κινηθεί προς δαπάνες ύψους 2% του ΑΕΠ για την άμυνα ως το 2024. Στη σύνοδο της 11ης-12ης Ιουλίου οι ηγέτες θα θέσουν το 2% ως «βάση» αντί για «οροφή».

Με πληροφορίες από Associated Press

Δημοφιλή