Το νέο σχέδιo του Μπενιαμίν Νετανιάχου για τη βόρεια Γάζα

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων φοβούνται ότι το σχέδιο μπορεί να επηρεάσει τους αμάχους. Οι ΗΠΑ στέλνουν στο Ισραήλ το προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας THAAD
via Associated Press

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπως έγινε γνωστό την Κυριακή (13/10), εξετάζει ένα σχέδιο να αποκλείσει την ανθρωπιστική βοήθεια στο βόρειο τμήμα της Γάζας σε μια προσπάθεια να κάνει τους μαχητές της Χαμάς να λιμοκτονήσουν.

Πρόκειται για ένα σχέδιο του Μπενιαμίν Νετανιάχου που αν εφαρμοστεί, θα μπορούσε να αφήσει χωρίς φαγητό ή νερό εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Το Ισραήλ έχει εκδώσει πολλές εντολές εκκένωσης για το βόρειο τμήμα κατά τη διάρκεια του πολέμου, η πιο πρόσφατη από τις οποίες ήταν την Κυριακή (13/10).

Το σχέδιο που προτάθηκε στον Μπενιαμίν Νετανιάχου και το ισραηλινό κοινοβούλιο από μια ομάδα απόστρατων στρατηγών θα κλιμάκωνε την πίεση, δίνοντας στους Παλαιστίνιους μια εβδομάδα για να εγκαταλείψουν το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Γάζας, προτού το κηρύξουν ως κλειστή στρατιωτική ζώνη.

Όσοι παραμείνουν στη βόρεια Γάζα, θα θεωρούνται μαχητές, που σημαίνει ότι οι στρατιωτικοί κανονισμοί θα επέτρεπαν στα στρατεύματα να τους σκοτώσουν, και θα τους αρνούνταν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και καύσιμα. Μάλιστα, ο δημιουργός του εν λόγω σχεδίου, αντίγραφο του οποίου δόθηκε στο AP, ισχυρίζεται ότι το συγκεκριμένο σχέδιο είναι ο μόνος τρόπος για να «σπάσει» η Χαμάς στο βόρειο τμήμα της Γάζας και να την πιέσει να απελευθερώσει τους εναπομείναντες ομήρους.

Το σχέδιο καλεί το Ισραήλ να διατηρήσει τον έλεγχο στο βόρειο τμήμα για αόριστο χρονικό διάστημα, ώστε να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια νέα διοίκηση χωρίς τη Χαμάς, χωρίζοντας τη Λωρίδα της Γάζας στα δύο.

Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση από την κυβέρνηση για την πλήρη εφαρμογή του λεγόμενου «Σχεδίου των στρατηγών» και δεν είναι σαφές πόσο έντονα εξετάζεται. Ένας αξιωματούχος με γνώση του θέματος δήλωσε ότι τμήματα του σχεδίου εφαρμόζονται ήδη, χωρίς να διευκρινίσει ποια τμήματα.

Ένας δεύτερος αξιωματούχος, ο οποίος είναι Ισραηλινός, είπε ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου «διάβασε και μελέτησε» το σχέδιο, «όπως πολλά σχέδια που έφτασαν σε αυτόν καθ′ όλη τη διάρκεια του πολέμου», αλλά δεν είπε αν κάποιο από αυτά έχει υιοθετηθεί. Οι αξιωματούχοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή το σχέδιο δεν πρέπει να συζητηθεί δημοσίως.

Υπενθυμίζεται ότι, τις τελευταίες ημέρες, το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον μαχητών της Χαμάς στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια βόρεια της πόλης.

Κανένα φορτηγό με τρόφιμα, νερό ή φάρμακα δεν έχει εισέλθει στο βόρειο τμήμα από τις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ και τον ιστότοπο της ισραηλινής στρατιωτικής υπηρεσίας που επιβλέπει τα περάσματα ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι εναντίον οποιουδήποτε σχεδίου που θα φέρει άμεση ισραηλινή κατοχή στη Γάζα.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων φοβούνται ότι το σχέδιο μπορεί να επηρεάσει τους αμάχους

Οι οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι το εν λόγω σχέδιο πιθανότατα θα οδηγήσει σε λιμοκτονία τους αμάχους και ότι έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, το οποίο απαγορεύει τη χρήση τροφίμων ως όπλο και τις βίαιες μεταφορές.

Ακόμα, οι κατηγορίες ότι το Ισραήλ περιορίζει σκόπιμα τα τρόφιμα στη Γάζα είναι κεντρικές στην υπόθεση γενοκτονίας που έχει ασκηθεί εναντίον του στο Διεθνές Δικαστήριο, κατηγορίες που το Ισραήλ αρνείται.

Μέχρι στιγμής, πολύ λίγοι Παλαιστίνιοι έχουν λάβει υπόψη τους την τελευταία εντολή εκκένωσης. Ορισμένοι είναι ηλικιωμένοι, άρρωστοι ή φοβούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αλλά πολλοί φοβούνται ότι δεν υπάρχει πουθενά ασφαλές μέρος για να πάνε και ότι δεν θα τους επιτραπεί ποτέ να επιστρέψουν.

Το Ισραήλ έχει εμποδίσει όσους έφυγαν νωρίτερα, κατά τη διάρκεια του πολέμου, να επιστρέψουν.

«Όλοι οι κάτοικοι της Γάζας φοβούνται το σχέδιο», είπε η Jomana Elkhalili, μια 26χρονη Παλαιστίνια που ζει στην πόλη της Γάζας με την οικογένειά της.

«Παρόλα αυτά, δεν θα φύγουν. Δεν θα ξανακάνουν το λάθος... Γνωρίζουμε ότι ο τόπος εκεί δεν είναι ασφαλής», είπε, αναφερόμενη στη νότια Γάζα, όπου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι στριμωγμένο σε σκηνές και αεροπορικές επιδρομές συχνά χτυπούν καταφύγια. «Γι’ αυτό οι άνθρωποι στο βορρά λένε ότι είναι καλύτερο να πεθάνεις παρά να φύγεις».

Μετά από ένα χρόνο καταστροφικού πολέμου με τη Χαμάς, το Ισραήλ έχει λιγότερα χερσαία στρατεύματα στη Γάζα από ό,τι πριν από λίγους μήνες και τις τελευταίες εβδομάδες έχει στρέψει την προσοχή του στη Χεζμπολάχ, εξαπολύοντας εισβολή στο νότιο Λίβανο. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη προόδου για την κατάπαυση του πυρός σε κανένα μέτωπο.

Η επίθεση του Ισραήλ στη λωρίδα έχει σκοτώσει περισσότερους από 42.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, το οποίο δεν κάνει διάκριση μεταξύ αμάχων και μαχητών, αλλά λέει ότι περισσότεροι από τους μισούς νεκρούς είναι γυναίκες και παιδιά.

Οι ΗΠΑ στέλνουν στο Ισραήλ το προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας THAAD, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ στέλνουν στο Ισραήλ το προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας THAAD για να «υπερασπιστούν το Ισραήλ».

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα σήμερα την ανάπτυξη στο Ισραήλ THAAD στο Ισραήλ, το οποίο θα χειρίζεται ο αμερικανικός στρατός στο Ισραήλ, μετά τις πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν «εξουσιοδότησε την ανάπτυξη μιας συστοιχίας πυραύλων THAAD και μιας ομάδας στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ στο Ισραήλ για να βοηθήσει στην ενίσχυση της αεράμυνας του Ισραήλ μετά τις άνευ προηγουμένου επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ στις 13 Απριλίου και ξανά την 1η Οκτωβρίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, στρατηγός Πατ Ράιντερ σε ανακοίνωσή του.

Μια συστοιχία THAAD είχε ήδη αναπτυχθεί στο Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου 2023 και προηγουμένως το 2019, διευκρίνισε το Πεντάγωνο.

Την είδηση μετέδωσε αρχικά η Wall Street Journal, ενώ ήδη από χθες ήδη ισραηλινά μέσα ενημέρωσης είχαν αποκαλύψει την κίνηση αυτή της Ουάσινγκτον, τονίζοντας ότι αυτή έρχεται εν μέσω προετοιμασιών για μια αναμενόμενη ισραηλινή στρατιωτική δράση κατά του Ιράν - απάντηση στην πρόσφατη ιρανική πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ.

Το σύστημα THAAD, ικανό να αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους εκτός της γήινης ατμόσφαιρας, θα λειτουργεί σε συντονισμό με το αμυντικό σύστημα «Arrow» του Ισραήλ. Και τα δύο συστήματα μπορούν να μοιράζονται καθήκοντα αναχαίτισης σε πραγματικό χρόνο

Δημοφιλή