Πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει ότι πάνω από 1 στις 5 νέες περιπτώσεις καρκίνου στο γαστρεντερικό σύστημα παγκοσμίως αποδίδονται σε ακατάλληλες διατροφικές συνήθειες. Το νο1 λάθος που κάνουμε πολλοί είναι η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος. Ακόμα και έτσι, η προσθήκη φρούτων ή λαχανικών στην διατροφή μας μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια.
Όπως αναφέρουν γιατροί από την Θεραπευτική Κλινική στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Huazhong της Κίνας, η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, η ανεπαρκής πρόσληψη φρούτων και η χαμηλή κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης, είναι οι σημαντικότεροι διατροφικοί παράγοντες κινδύνου. Αντ′ αυτού, τα λαχανικά μπορεί να μην αποτελούν την πρώτη πηγή θρεπτικών συστατικών στην οποία στρεφόμαστε όταν πεινάμε, ωστόσο θα έπρεπε να έχουν πρωταρχική θέση στην διατροφή μας.
Μερικές ωφέλιμες προτάσεις είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, οι αγκινάρες, τα πράσινα μπιζέλια, τα ραπανάκια, οι γλυκοπατάτες και οι ντομάτες. Αρκετά από αυτά, όπως τα πράσινα μπιζέλια, είναι καλή πηγή πρωτεϊνών, με αντικαρκινικές ιδιότητες. Η στροφή μας προς τις συγκεκριμένες διατροφικές επιλογές είναι σημαντική, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι τα περιστατικά που σχετίζονται με την διατροφή και τον καρκίνο έχουν διπλασιαστεί μεταξύ 1990 και 2018.
Οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της Κεντρικής Ασίας και της Λατινικής Αμερικής παρουσίασαν τα μεγαλύτερα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου, που σχετίζεται με τις διατροφικές συνήθειες. Ο Dr.Andrew T. Chan, από το Πανεπιστήμιο Harvard, ανέφερε ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει το μικροβίωμα του εντέρου, προάγοντας έτσι τον καρκίνο. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι περισσότερα περιστατικά εντοπίζονται σε αστικές περιοχές, παρά στους κατοίκους που ζουν στην ύπαιθρο.
Καρκίνος του πνεύμονα ο πιο θανατηφόρος στον πλανήτη
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Κωστίκα, Καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, «ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο πιο θανατηφόρος στον κόσμο και ο συχνότερος στους άνδρες και δεύτερος συχνότερος στις γυναίκες». Σύμφωνα με τον Καθηγητή, ο καρκίνος του πνεύμονα «αρχίζει να αλλάζει πρόσωπο τα τελευταία χρόνια. Αυτό οφείλεται στην έγκαιρη διάγνωση σε πρώιμα στάδια που οδηγεί στη ριζική αντιμετώπιση, αλλά και στις νεότερες στοχευμένες θεραπείες για ασθενείς με προχωρημένη νόσο, που μπορούν να τον μετατρέψουν σε χρόνιο νόσημα για κάποιους ασθενείς».
Κατά τον Ιωάννη Γκιόζο, Πνευμονολόγο και Ακαδημαϊκό Υπότροφο στο ΕΚΠΑ, «ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου του πνεύμονα μπορεί να σώσει ζωές, προλαμβάνοντας την καρκινογένεση στην αρχή της. Υπάρχουν πλέον στις μέρες μας επαρκή επιστημονικά δεδομένα που υποστηρίζουν ότι η χαμηλή δόσης αξονική τομογραφία θώρακα όταν διενεργείται σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες και σε οργανωμένο επιστημονικό πλαίσιο μπορεί να προλάβει τη θανατηφόρο εξέλιξη της κακοήθειας πνεύμονα. Ελπίζουμε σύντομα και στη χώρα μας να καθιερωθεί η δυνατότητα για τους συνανθρώπους μας να μπορούν να ελπίζουν στην πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα».
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)