Το νούμερο ένα λάθος που κάνουμε όλοι στο πρωινό και καταστρέφει το σάκχαρό μας

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ωστόσο, μπορεί να διορθωθεί πολύ εύκολα.
Νεαρή κοπέλα απολαμβάνει το πρωινό της κοντά στη φύση και τα αγαπημένα της κατοικίδια.
miljko via Getty Images
Νεαρή κοπέλα απολαμβάνει το πρωινό της κοντά στη φύση και τα αγαπημένα της κατοικίδια.

Αν, όπως εγώ, δεν πεινάμε πραγματικά μέχρι τις 12 το μεσημέρι, μάλλον θα χαρούμε να ακούσουμε ότι το πρωινό μπορεί να μην είναι τελικά το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας.

Αλλά αν θέλουμε να φάμε πρωινό κανονικά, αυτό που επιλέγουμε μπορεί να επηρεάσει σοβαρά το σάκχαρο στο αίμα μας, τη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειάς μας, λένε οι ειδικοί.

Μιλώντας στο podcast για την υγεία του εντέρου ZOE, η επικεφαλής διατροφολόγος της επιχείρησης, δρ Φεντερίκα Αμάτι μίλησε με τη βιοχημικό Τζέσι Ινσαουσπέ και τον επιδημιολόγο και συνιδρυτή της ZOE Τιμ Σπέκτορ.

Σε έναν γρήγορο γύρο ερωτήσεων στην αρχή του podcast, η δρ Φεντερίκα έθεσε στην Τζέσι την ερώτηση που υποβλήθηκε από ακροατές: «Υπάρχει ένα πράγμα που μπορούν να κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι για να βελτιώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους;»

«Το πρώτο πράγμα είναι η αλλαγή από ένα γλυκό πρωινό σε ένα αλμυρό πρωινό», είπε η ειδικός στο σάκχαρο του αίματος.

Γιατί; Διότι εν μέρει αυτό έχει να κάνει με τις λιγούρες που μπορεί να προκαλέσουν οι αιχμές/ακίδες γλυκόζης (σ.σ. οι απότομες αυξήσεις και πτώσεις του σακχάρου στο αίμα, όταν απεικονίζονται, μοιάζουν με αιχμηρές κορυφές, γι′ αυτό και λέγονται spikes, δηλαδή ακίδες ή αιχμές)...

«Εάν, στις 10:30 [π.μ.] επιθυμούμε μπισκότα, είναι πιθανό το πρωινό που έχουμε πάρει να έχει προκαλέσει αιχμές/ακίδες γλυκόζης...», λέει η Φεντερίκα.

«Η πρωτεΐνη διατηρεί τα επίπεδα γλυκόζης πολύ καλά και σταθερά», προσθέτει, αναφέροντας ότι αυτό είναι το οποίο λείπει συχνά από ένα πρωινό που βασίζεται στα τυπικά, όπως δημητριακά και μούσλι.

Οι λιγούρες που προκαλεί ένα πρωινό πλούσιο σε ζάχαρη και υδατάνθρακες μπορεί να οδηγήσει σε (ακόμα) μεγαλύτερες αιχμές κατά τη διάρκεια της ημέρας, προσθέτει, αποκαλώντας το παραπάνω «φαύλο κύκλο». «Και δεν καταλαβαίνεις καν ότι προκλήθηκε από την πρωινή βρώμη και το μέλι σου».

Ο Τιμ Σπέκτορ συμφωνεί ότι αξίζει να πειραματιστούμε αν δεν είμαστε ευχαριστημένοι με το πως μας κάνει να νιώθουμε το πρωινό μας, λέγοντας: «Απλώς ας αφιερώσουμε μια εβδομάδα για να καταγράψουμε τι συμβαίνει με το πρωινό μας».

Λοιπόν, τι πρέπει να φάμε αντί αυτού;

Παραδοσιακά, οι οικογένειες έτρωγαν τα περισσεύματα από το προηγούμενο βράδυ στο πρωινό, συμφωνούν ο Τιμ κι η Τζέσι. Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να «μεταχειριστούμε το πρωινό όπως κάθε άλλο γεύμα» αντί να κάνουμε μια ... εξαίρεση με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Η Τζέσι λατρεύει ένα παρασκεύασμα με χούμους, αβοκάντο, λεμόνι και τόνο (μην το κακολογήσουμε μέχρι να το δοκιμάσουμε) και συνιστά επίσης μια ομελέτα με τρία αβγά, τυρί φέτα και ντομάτες.

«Τα υπολείμματα από το δείπνο λειτουργούν εξαιρετικά καλά», προσθέτει.

Μπορούμε ακόμα να προ-βράσουμε τα αυγά μας και να τα αφήσουμε στο ψυγείο.

Εάν αισθανόμαστε λίγο νωθροί και αντιμετωπίζουμε πολλές λιγούρες ζάχαρης κατά τη διάρκεια της ημέρας, ίσως αξίζει να αλλάξουμε τα γεύματά μας ξεκινώντας από το πρώτο και προς τα «επάνω».