Όταν αναφερόμαστε στο καθημερινό πρόγραμμα των γευμάτων μας, πιθανότατα σκεφτόμαστε το πρωινό, το μεσημεριανό, το βραδινό σνακ και ίσως το επιδόρπιο. Αλλά πιθανότατα δεν σκεφτόμαστε πολύ τα ποτά που καταναλώνουμε και πώς αυτά συμβάλλουν (ή όχι) στην επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει για την υγεία μας.
«Δυστυχώς, σε αυτή τη χώρα, τόσο μεγάλο μέρος της προστιθέμενης ζάχαρης που καταναλώνουμε προέρχεται από ποτά με ζάχαρη», δηλώνει η Χήδερ Νέις, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και διευθύντρια λειτουργιών στο Goldring Center for Culinary Medicine του Πανεπιστημίου Tulane στη Νέα Ορλεάνη.
Η ίδια αναφέρει ότι η υπερβολική προσθήκη ζάχαρης είναι επιζήμια για την υγεία μας για διάφορους λόγους: Υπάρχει σύνδεση μεταξύ της πρόσθετης ζάχαρης και του διαβήτη, σύνδεση μεταξύ της προσθήκης ζάχαρης και των καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ η ζάχαρη μπορεί επίσης να συνδεθεί και με προβλήματα γνωστικής λειτουργίας.
Ξέρουμε ότι δεν ωφελεί την υγεία μας, αλλά μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να την αποφύγουμε, σύμφωνα με τα όσα συμπληρώνει η ίδια.
Οι ειδικοί, ωστόσο, δεν αναφέρουν ότι πρέπει να κόψουμε τελείως τα ανθρακούχα ποτά με ζάχαρη από τη διατροφή μας. Μπορούμε να απολαμβάνουμε ένα από καιρού εις καιρόν.
«Πιστεύω ότι υπάρχει ”χώρος” και χρόνος για οτιδήποτε μπορεί να ταιριάζει σε μια υγιεινή διατροφή», λέει η Νέις, «αλλά αν είμαστε κάποιος που καταναλώνει ανθρακούχο ως το βασικό του ποτό καθημερινά, αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το σκεφτεί και να το ξανασκεφτεί».
Γιατί; Υπάρχουν αρκετοί λόγοι. Παρακάτω, διατροφολόγοι κατονομάζουν τα ποτά που συνηθίζουν να αποφεύγουν και το σκεπτικό αυτών των επιλογών τους.
Αναψυκτικό διαίτης
«Εμένα, προσωπικά, δεν μου αρέσουν αναψυκτικά (κι εν γένει τα ποτά) διαίτης», λέει η Κάρλι Σεντ-Λορέντ Μπαουκεζούρ, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και ιδιοκτήτρια του Crave With Carlie, μιας ψηφιακής πρακτικής διατροφής.
Ανάλογα με το τεχνητό γλυκαντικό σε αυτά τα ποτά, η ίδια ανέφερε ότι δεν απολαμβάνει την επίγευση.
«Και είναι επίσης οι παρενέργειες... ακριβώς επειδή μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και άλλα πεπτικά προβλήματα - το βλέπω (να συμβαίνει) πολύ σε άτομα με τα οποία συνεργάζομαι», αναφέρει.
Τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να επηρεάσουν την πέψη μας, σύμφωνα με έρευνα. Επιπλέον, τα τεχνητά γλυκαντικά επηρεάζουν την ανοχή μας στο γλυκό και μας κάνουν να θέλουμε περισσότερο γλυκές γεύσεις, είπε επίσης η ίδια.
Αλλά, και πάλι, πιστεύει επίσης ότι όλα τα φαγητά και τα ποτά μπορούν να «χωρέσουν» σε ένα (ισορροπημένο) πρόγραμμα διατροφής – έτσι, για τους περισσότερους ανθρώπους, αν πρόκειται να πιούμε αναψυκτικό, ας προτιμήσουμε μισό κουτάκι αντί για ένα πλήρες αναψυκτικού διαίτης.
Η ίδια, τέλος, προσθέτει ότι οι διατροφικές συμβουλές εξατομικεύονται. Ετσι για κάποιον που έχει διαβήτη, το αναψυκτικό διαίτης είναι η καλύτερη επιλογή, επειδή δεν θα έχει τόσο μεγάλη επίδραση στο σάκχαρο του αίματος.
Αναψυκτικά που δεν είναι διαίτης
Εκτός από τα αναψυκτικά διαίτης, τα μη διαίτης αναψυκτικά δεν είναι μια συχνή επιλογή μεταξύ των ειδικών που μίλησαν στη HuffPost...
Η Ζανέτ Αντράντε, κλινική διαιτολόγος στο τμήμα επιστήμης τροφίμων και διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, προσθέτει ότι το αναψυκτικό «δεν προσφέρει κανενός είδους όφελος για την υγεία μου… δεν έχει πραγματικά πολλές βιταμίνες ή μεταλλικά στοιχεία».
Ενεργειακά ποτά
«Το θέμα με τα ενεργειακά ποτά, που είναι πραγματικά ενδιαφέρον, είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι... λένε: ”Ω, είναι καλό για μένα. Θα μου δώσει ενέργεια”», αναφέρει η Νέις. «Συχνά παραβλέπουν το γεγονός ότι έχουν επίσης πολλή από αυτή την πρόσθετη ζάχαρη»...
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ενωση Καρδιολογίας, οι γυναίκες θα πρέπει να περιορίζονται σε 6 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη την ημέρα. Για τους άνδρες, ο αριθμός ανεβαίνει στα 9 κουταλάκια. Ένα κουτάκι Red Bull έχει περισσότερη ζάχαρη από όση θα πρέπει να προσλαμβάνει μια γυναίκα την ημέρα και είναι σχεδόν η ημερήσια δόση για τους άνδρες.
Χυμοί
... Η Τζένιφερ Σέρερ, επαγγελματίας διατροφολόγος και πρόεδρος του Fredericksburg Fitness Studio π[ου εδρεύει στη Βιρτζίνια, ανέφερε ότι αυτός είναι ο λόγος που αποφεύγει ποτά όπως χυμό μήλου και λεμονάδα με ζάχαρη.
«Εχω την πεποίθηση ότι καλύτερα είναι να καταναλώσουμε ολόκληρο το φρούτο, το οποίο έχει φυτικές ίνες», αναφέρει η ίδια. Όταν έχει λαχτάρα για κάτι γλυκό, προτιμά ένα πορτοκάλι αντί για ένα χυμό πορτοκαλιού.
Αλκοόλ ... αλλά με μια προειδοποίηση
Εκ πρώτης όψεως, το αλκοόλ φαίνεται να είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγουμε– είναι συχνά πλούσιο σε ζάχαρη, συνδέεται με ηπατική βλάβη και αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου.
Επιπροσθέτως, μερικοί άνθρωποι έχουν δυσμενείς αντιδράσεις στο αλκοόλ και δεν μπορούν να το ανεχθούν καθόλου, λέει η Αντράντε.
Ωστόσο, η έρευνα λέει ότι ορισμένα αλκοολούχα ποτά - δηλαδή το κόκκινο κρασί - δυνητικά έχουν ένα μικρό όφελος για την υγεία. Τα σκούρα κόκκινα κρασιά – όχι απαραίτητα τα ροζέ, τα οποία (ροζέ) δεν πρόκειται να μας δώσουν αντιοξειδωτική ώθηση – αλλά τα πραγματικά σκούρα, πλούσια κόκκινα κρασιά.
Τα οφέλη που προσφέρει επακριβώς το κόκκινο κρασί πρέπει ακόμα να διερευνηθούν, λέει στη HuffPost ο δρ Ντον Πχαμ, καρδιολόγος στο Χιούστον. Υπάρχει κάποια σκέψη ότι η ρεσβερατρόλη, ένα αντιοξειδωτικό που περιέχεται στο κόκκινο κρασί, μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και τον κίνδυνο θρόμβωσης του αίματος, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα, συμπληρώνει.
Εκτός από το κρασί, ωστόσο, η Αντράντε συμπληρώνει ότι οι μίξεις ποτών που συνοδεύουν τα κοκτέιλ προσθέτουν στο περιεχόμενό τους σε θερμίδες και ζάχαρη...
«Είναι ένα θέμα ταμπού που κανείς δεν θέλει πραγματικά να παραδεχτεί. Και αν το παραδέχονται, συνήθως υποτιμούν το πόσο καταναλώνουν», αναφέρει η Αντράντε.
Όταν υποτιμάμε πόσο αλκοόλ καταναλώνουμε, υποτιμάμε και την ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια του δείπνου μας.
Και, όπως τονίζουν οι ειδικοί, μπορεί μερικές φορές να μην υπάρχει πρόβλημα να καταναλώνουμε ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλλά η κατανάλωσή τους δεν πρέπει να γίνει συνήθεια.