Το όνομα του DMMO της Αττικής δημιουργεί κόντρα με την Αθήνα

Ο τίτλος «The Greater Athens Region» για τον τουρισμό της Αττικής φέρνει αντιδράσεις.
Ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς.
Ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Η Περιφέρεια Αττικής μέσω του Αναπτυξιακού Οργανισμού «Νέα Μητροπολιτική Αττική», έχει προχωρήσει εγκαίρως και έχει γίνει η πρώτη ελληνική Περιφέρεια που αποκτά DMMO, δηλαδή Οργανισμό Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, που εφόσον λειτουργήσει όπως επιβάλλεται από τις σύγχρονες ανάγκες, θα αποτελέσει μια ολιστική μορφή ανάδειξης του προορισμού της Αττικής.

Ωστόσο, η ανακοίνωση του ονόματος του DMMO «The Greater Athens Region», που έγινε από τον περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά, έφερε και αντιδράσεις, κυρίως όσον αφορά τη χρήση του ονόματος Athens, το οποίο ήδη από χρόνια χρησιμοποιεί και μάλιστα επιτυχώς η Αναπτυξιακή εταιρεία του Δήμου Αθηναίων για την προβολή της, έχοντας φέρει πολύ καλά αποτελέσματα.

Η αλήθεια είναι ότι οι περιφέρειες είναι πάνω από τους δήμους, ιεραρχικά, λειτουργώντας συνεκτικά και δημιουργώντας ομπρέλα για δράσεις και παρεμβάσεις. Πάντως, σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν και πόλεις με πολύ ισχυρά ονόματα, που πολλές φορές χαρακτηρίζουν μια ολόκληρη περιοχή, μια περιφέρεια.

Μια τέτοια περίπτωση είναι η Αθήνα, που όταν για παράδειγμα κάποιος έρχεται για να πάει στη Γλυφάδα, την Κηφισιά ή τα Μεσόγεια, λέει Αθήνα.

Μια άλλη περίπτωση είναι η Θεσσαλονίκη, που ουδείς μιλάει για Καλαμαριά ή Εύοσμο. Μόνο η Χαλκιδική που ανήκει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει καταφέρει να αποκτήσει τη δική της ταυτότητα, τη δική της οντότητα, λόγω της μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης.

Τα νησιά είναι μια διαφορετική περίπτωση, διότι κάποιος λέει ότι πήγε στη Ρόδο κι όχι στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ή στην Κέρκυρα και όχι στην Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων. Μόνο η Κρήτη έχει καταφέρει διασύνδεση του νησιού με τις πόλεις, δηλαδή κάποιος λέει «πήγα Χανιά, Κρήτη» ή «Ηράκλειο, Κρήτη» κλπ.

Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, για τις περιπτώσεις που ανέφερα, έχουν κινηθεί αυτόνομα ως προς την προβολή, χωρίς απαραίτητα αυτό να σημαίνει ότι είναι το ιδανικό, αν και αποτελεσματικό, μολονότι μια ολοκληρωμένη, οργανωμένη διαχείριση μπορεί να αναδείξει έναν προορισμό καλύτερα.

Παρόμοιες καταστάσεις συναντούμε και στο εξωτερικό. Η Βαρκελώνη είναι τόσο ισχυρή που δεν έχει ανάγκη την Καταλονία για να προβληθεί. Όμως, η Καταλονία, που κινείται και με τη δική της «κυβέρνηση» προβάλλει όλη την περιοχή, καθώς διαθέτει σημαντικές περιοχές.

Το ίδιο και το Παρίσι, το Λονδίνο, η Ρώμη, το Μιλάνο. Οι μεγάλες πόλεις επισκιάζουν τις περιφέρειες, όμως κάθε φορέας πρέπει να κάνει τη δουλειά του.

Για να επιστρέψω στην Αττική και την Αθήνα, επειδή είναι πολύ δύσκολο το Attica να αποτελέσει προορισμό, όπως για παράδειγμα η Καταλονία, η Περιφέρεια Αττικής επέλεξε να βάλει το Athens στο όνομα του DMMO, όμως ίσως θα έπρεπε να ακολουθήσει μια διαφορετική τακτική.

Κάλλιστα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει έναν τίτλο, όπως για παράδειγμα «Attica, Region of Greek Capital» ή κάτι ανάλογο που να υπονοεί την Αθήνα, την πρωτεύουσα της Ελλάδας, που όλοι τη γνωρίζουν, χωρίς να έχει το όνομά της.

Αυτό ίσως να είχε λειτουργήσει διαφορετικά διότι η κατεύθυνση είναι μία: η προβολή ολόκληρης της περιοχής, ευρύτερα της Αθήνας και όχι μόνο το κέντρο της πρωτεύουσας, διότι όταν τελειώσει η μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό, με τον ουρανοξύστη, τα εμπορικά κέντρα, το casino – resort, τα ξενοδοχεία και τις κατοικίες, όλοι Αθήνα θα λένε ότι πηγαίνουν και όχι Ελληνικό.

«Είμαστε περήφανοι, γιατί η Μητροπολιτική Περιφέρειά μας είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας που αποκτά ανάλογο οργανισμό. Η Αττική είναι η καρδιά του ελληνικού τουρισμού και συγχρόνως ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς. Ένας δυναμικός, πολυεπίπεδος τουριστικός προορισμός, που συνδέει την ιστορία με τη σύγχρονη εμπειρία, την πολιτιστική κληρονομιά με την καινοτομία, την αστική ενέργεια με το παράκτιο τοπίο», ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς παρουσιάζοντας τον Οργανισμό Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού.

Όπως τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς, η προσέγγιση του τουρισμού πρέπει να γίνεται μέσα από σύγχρονες προσεγγίσεις και εξειδικευμένα εργαλεία, με στόχο την επίτευξη ενός βιώσιμου μοντέλου, που θα βασίζεται στην αξιοποίηση των πραγματικών στοιχείων της αγοράς και την υιοθέτηση καλών πρακτικών που εφαρμόζονται διεθνώς. Επισήμανε μάλιστα, ότι η απουσία ολοκληρωμένου μηχανισμού διαχείρισης μέχρι τώρα, επέφερε την αποσπασματικότητα των δράσεων και την έλλειψη ενός συνεκτικού αφηγήματος, με αποτέλεσμα να χαθούν σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης. «Με την πρωτοβουλία αυτή, επιδιώκουμε την ενίσχυση της συνοχής των δράσεων, τη βελτίωση της αποδοτικότητας των παρεμβάσεων και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για μια βιώσιμη και ανταγωνιστική τουριστική ανάπτυξη», τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνοντας ότι ο DMMO θα λειτουργεί «ως κεντρικό σημείο σχεδιασμού τουριστικών πολιτικών και δράσεων, αλλά και ως μηχανισμός υποστήριξης για την αξιοποίηση του δυναμικού της αγοράς, την ανάπτυξη συνεργασιών που ενισχύουν τη συνολική ανταγωνιστικότητα της Αττικής, καθώς και στη βέλτιστη κατανομή των επισκεπτών αναλόγως της εποχής και των διαθέσιμων υποδομών». Και κατέληξε: «Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα – και συνεχίζουμε μαζί! Για ένα μέλλον που καλεί όλους μας σε συνεργασίες, με μεράκι και μετρήσιμα αποτελέσματα».

Οι τέσσερις άξονες του DMMO της Περιφέρειας Αττικής

Ο DMMO «The Greater Athens Region» λειτουργεί ως πλατφόρμα σύνδεσης φορέων, υποστηρίζοντας πρωτοβουλίες που ενισχύουν τη συνοχή και την ανταγωνιστικότητα του προορισμού. Δημιουργεί τις συνθήκες για καινοτόμες συνεργασίες, ενσωματώνοντας τις αρχές της βιωσιμότητας και της ποιοτικής τουριστικής εμπειρίας. Ειδικότερα, εστιάζει σε στρατηγικές δράσεις με επίκεντρο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, την προσέλκυση ταξιδιωτών υψηλού επιπέδου, καθώς και τη διείσδυση σε νέα δυναμικά τμήματα της τουριστικής αγοράς, ενσωματώνοντας όλες τις σύγχρονες τάσεις.

Αποτελεί την πρώτη δομή DMMΟ στη χώρα, η οποία έχει ήδη αναλάβει και υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο έργο στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ «Αττική 2021-2027» και στηρίζεται σε τέσσερις θεμελιώδεις στρατηγικούς άξονες:

  1. Ανθεκτικές και σύγχρονες υποδομές, ως βασική προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητα στον τουριστικό τομέα, με έμφαση σε δράσεις – με ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα – που εντάσσονται στο πρόγραμμα των 280+1 έργων για την επόμενη τετραετία σε όλη την Αττική, όπως έχουν ήδη παρουσιαστεί από τον Περιφερειάρχη. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην αναβάθμιση της συνδεσιμότητας και των μεταφορών, στον πολιτιστικό πλούτο της Αττικής, καθώς και στο νέο μητροπολιτικό πάρκο «Αέναον» στον Φαληρικό Όρμο, που ολοκληρώνει την ανάπλαση της Αθηναϊκής Ριβιέρας.
  2. Ανάδειξη της ταυτότητας και διαχείριση των τουριστικών ροών, μέσα από μία βιώσιμη τουριστική στρατηγική και για τους δώδεκα μήνες του χρόνου.
  3. Ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και της ποιότητας ζωής με τρόπο που το τουριστικό προϊόν θα δημιουργεί υπεραξία για όλη την κοινωνία.
  4. Προώθηση της Καινοτομίας και του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, με τη λειτουργία ενός «Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Προορισμού», καθώς και του Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης.

Η αντίδραση του Δήμου Αθηναίων

«Με έκπληξη και προβληματισμό πληροφορηθήκαμε την απόφαση της Περιφέρειας Αττικής να προχωρήσει στη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης τουριστικού προϊόντος για όλη την Αττική, υπό την ονομασία «The Greater Athens Region», αδυνατώντας παράλληλα να αντιληφθούμε το νόημα και τη στόχευση του συγκεκριμένου μηνύματος.

Η πρωτεύουσα της χώρας διαθέτει ήδη, μέσω της Αναπτυξιακής Αθήνας Α.Ε., έναν ολοκληρωμένο μηχανισμό διαχείρισης και προώθησης του τουριστικού της προϊόντος μέσω του DMMO (Destination Management & Marketing Organization) και του Παρατηρητηρίου Βιώσιμου Τουρισμού, φορείς που λειτουργούν με στρατηγικό σχεδιασμό, βασισμένο στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της Αθήνας.

Η επιχειρούμενη δημιουργία ενός υπερκείμενου φορέα, που θα «καθοδηγεί» τον τουρισμό ολόκληρης της Αττικής, εγείρει βασικά ερωτήματα:

  1. Πώς χρησιμοποιείται το όνομα «Athens» για τη δημιουργία ενός φορέα που επιχειρεί να παρακάμψει τον Δήμο Αθηναίων;
  2. Γιατί αγνοείται επιδεικτικά ο υφιστάμενος DMMO του Δήμου, που έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του;

Η δημιουργία μιας υπερκείμενης δομής, που θα απορροφήσει ή θα υποκαταστήσει τις τοπικές πρωτοβουλίες, δεν αποτελεί πρόοδο, αλλά οπισθοδρόμηση. Αντί να ενισχύουμε την αποκέντρωση και την αυτονομία των δήμων, οδηγούμαστε σε ένα κεντρικοποιημένο και γραφειοκρατικό μοντέλο, που προσπαθεί να υποκαταστήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού και τη δυνατότητα να διαμορφώνουν τη δική τους στρατηγική.

Ο Δήμος Αθηναίων είναι ανοιχτός σε στρατηγικές συνεργασίες, ωστόσο δεν χρειάζεται καθοδήγηση ούτε έλεγχο στη διαχείριση και ανάδειξη του τουριστικού του προϊόντος. Η τουριστική στρατηγική και η εφαρμογή της στην πόλη μας, είναι και θα είναι αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα του Δήμου, χωρίς παρεμβάσεις και “κηδεμονίες”».

Δημοφιλή