Το Οντάριο κάνει ένα πρωτόγνωρο πείραμα και παρέχει πρόσβαση στα ιατρικά δεδομένα των πολιτών του

Το Οντάριο κάνει ένα πρωτόγνωρο πείραμα και παρέχει πρόσβαση στα ιατρικά δεδομένα των πολιτών του
Hero Images via Getty Images

Μέχρι σήμερα οι ασθενείς ενός γιατρού τον επισκέπτονταν στο ιατρείο του ενώ συνήθως περίμεναν σε μια ουρά για να του εξηγήσουν το πρόβλημά τους. Στη συνέχεια αφήνονταν στα χέρια του προκειμένου να ακούσουν τις χρήσιμες συμβουλές που θα βοηθούσαν στη βελτίωση της υγείας τους.

Πώς θα σας φαινόταν όμως αν από ’δω και στο εξής αντί να επικοινωνούσαν απευθείας με το γιατρό τους, λάμβαναν συνταγογράφηση για την ασθένειά τους με βάση τους υπολογισμούς ενός αλγόριθμου που έχει εκπαιδευτεί ακριβώς για τη διάγνωση εκατομμυρίων παθήσεων;

Φαντάζει περίεργο, κι όμως αυτός είναι ο στόχος πολλών τεχνολογικών κολοσσών. Τα εν λόγω συστήματα, τα οποία αναπτύσσουν εταιρείες όπως η Google και η IBM, χρησιμοποιούν εκατομμύρια παραδείγματα από την πραγματική ζωή προκειμένου να κατανοήσουν όλες τις διαφορετικές παραλλαγές μεταξύ του ενός ασθενούς και του άλλου.

Πολλές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να εφαρμόσουν την εν λόγω πρακτική προσπαθούν να συλλέξουν όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα, προκειμένου να καταλήξουν σε σωστά συμπεράσματα. Η Google για παράδειγμα συνεργάστηκε με τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία του Στάνφορντ και του Σικάγου για να συλλέξει 46 δισεκατομμύρια σημεία δεδομένων που αφορούν επισκέψεις ασθενών.

Στο Οντάριο του Καναδά τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά, αφού όλα τα δεδομένα υγείας των πολιτών βρίσκονται υπό κυβερνητικό έλεγχο. Η κυβέρνηση πρέπει να πληρώνει όλους τους λογαριασμούς που παρακολουθεί ώστε να λαμβάνει τα δεδομένα που χρειάζεται. Παρόμοιες δομές υπάρχουν και σε άλλες περιοχές του Καναδά, όπως το Κεμπέκ και το Τορόντο, το οποίο μάλιστα έχει καταστεί και ο βασικός πυλώνας για την έρευνα του εν λόγω συστήματος, που φέρει την ονομασία «Al».

Μέχρι πρόσφατα οι μόνοι άνθρωποι που μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στα ιατρικά δεδομένα της περιοχής ήταν μέλη κυβερνητικών οργανώσεων ή διάφοροι ερευνητές. Η πολιτεία του Οντάριο πλέον ανέθεσε στην MaRS Discovery District, μια θερμοκοιτίδα τεχνολογίας, να δημιουργήσει μια πλατφόρμα για εγκεκριμένες εταιρείες και ερευνητές που θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα των ασθενών όποτε αυτοί το ήθελαν.

Στόχος της όλης κίνησης είναι να να δημιουργηθεί ένα αρχείο από το οποίο οι προγραμματιστές θα μπορούν να παίρνουν πληροφορίες από αυτές που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση. Με τη μέθοδο αυτή, οι γιατροί θα μπορούσαν εύκολα να έχουν πρόσβαση στο πλήρες ιατρικό ιστορικό του κάθε νέου ασθενή.

Οι πολίτες του Οντάριο επίσης ανά πάσα στιγμή θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία για την υγεία τους μέσω του ίδιου λογισμικού. Μέχρι στιγμής εκατό εταιρείες έχουν κάνει αίτηση για να αποκτήσουν το δικαίωμα να συλλέξουν τα δεδομένα των ιατρικών αρχείων 14 εκατομμυρίων κατοίκων του Οντάριο.

Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα επικεντρώνεται στο λογισμικό για τους ασθενείς και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ιατρικής -δηλαδή τους γιατρούς- και σε δεύτερη φάση θα είναι διαθέσιμα για έρευνα.

Αυτό που προκαλεί βέβαια έντονη ανησυχία στους ιατρικούς κύκλους είναι το ενδεχόμενο τα στοιχεία να πέσουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από εταιρείες μάρκετινγκ. «Νομίζω πως αυτό θα ενοχλούσε πραγματικά τους γιατρούς, αφού στόχος του προγράμματος δεν είναι να έχουν κέρδος οι επιχειρήσεις αλλά η προάσπιση της υγείας», ανέφερε η Liisa Jaakkimainen, μια οικογενειακή γιατρός που εργάζεται στο Οντάριο.

(Με πληροφορίες από Quartz)

Δημοφιλή