Το παιδί μας δεν τρώει φρούτα: Τρόποι για να φάει και εναλλακτικές

Ας πληροφορηθούμε για τις αιτίες κι ας σχεδιάσουμε στρατηγικές.
Παιχνίδι με τις φράουλες.
Maria Legoshina via Getty Images
Παιχνίδι με τις φράουλες.

Όλοι οι γονείς ανησυχούν για τη διατροφή των παιδιών τους, και όταν το παιδί τους δεν τρώει φρούτα, η ανησυχία αυτή γίνεται ακόμα μεγαλύτερη. Τα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και την υγεία των παιδιών.

Πώς, λοιπόν, μπορούμε να κάνουμε το παιδί μας να ξεκινήσει να τρώει φρούτα και ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις αν αρνείται πεισματικά;

Ας ξεκινήσουμε από την αρχή: Γιατί είναι σημαντικό ένα παιδί να τρώει φρούτα;

Η διατροφική αξία των φρούτων και τα οφέλη στην υγεία των παιδιών

Τα φρούτα είναι γεμάτα βιταμίνες όπως η βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και η βιταμίνη Α που βοηθά στην όραση. Επιπλέον, παρέχουν απαραίτητα μέταλλα όπως το κάλιο και το μαγνήσιο, καθώς και φυτικές ίνες που προάγουν την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Η κατανάλωση φρούτων από μικρή ηλικία βοηθά στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Επίσης, οι καλές διατροφικές συνήθειες που καλλιεργούνται από νωρίς συνοδεύουν το παιδί και στην ενήλικη ζωή.

Αιτίες που τα αποφεύγουν

Κάποια παιδιά μπορεί να μην απολαμβάνουν τη γεύση ορισμένων φρούτων. Η οξύτητα, η γλυκύτητα ή ακόμα και η πικρή γεύση μπορεί να αποτρέπουν τα παιδιά από το να τα καταναλώσουν.

Επίσης η υφή των φρούτων, όπως η τραχύτητα του μήλου ή η μαλακότητα της μπανάνας, μπορεί να είναι απωθητική για ορισμένα παιδιά. Αυτή η αίσθηση στο στόμα τους παίζει σημαντικό ρόλο στις διατροφικές τους επιλογές.

Τέλος πολλά παιδιά επηρεάζονται έντονα από το περιβάλλον τους. Αν δεν βλέπουν τους γονείς του ή άλλους να τρώνε φρούτα ή αν τα φρούτα δεν είναι συχνά διαθέσιμα στο σπίτι, είναι λιγότερο πιθανό να τα επιλέξουν.

Στρατηγικές και τρόποι για να κάνουμε το παιδί μας να τρώει φρούτα

Ας χρησιμοποιήσουμε χρώματα και σχήματα: Τα φρούτα έχουν φυσικά εντυπωσιακά χρώματα και σχήματα. Μπορούμε να κόψουμε τα φρούτα σε διασκεδαστικά σχήματα ή να τα συνδυάσουμε για να δημιουργήσουμε πολύχρωμα πιάτα.

Ας βάλουμε φαντασία και παιχνίδι: Ας ενθαρρύνουμε το παιδί μας να συμμετέχει. Όταν τα παιδιά συμμετέχουν στην επιλογή και προετοιμασία των φρούτων, είναι πιο πιθανό να τα φάνε. Ας τα αγοράσουμε μαζί κι ας τα αφήσουμε να διαλέξουν τα φρούτα που τους αρέσουν.

Ας τα παρουσιάσουμε διαφορετικά: Αν το παιδί δεν τρώει ολόκληρα φρούτα, ας δοκιμάσουμε να τα παρουσιάσουμε με άλλους τρόπους για να τα φάει, όπως σε μορφή smoothie ή σαν μέρος ενός γλυκού.

Συνταγές και ιδέες για να το δελεάσουμε

Φρουτοσαλάτες: Ας φτιάξουμε μια πολύχρωμη φρουτοσαλάτα με διάφορα είδη φρούτων. Ας προσθέσουμε λίγο μέλι ή γιαούρτι για επιπλέον γεύση.

Smoothies: Τα σμούθις είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να καταναλώσουν τα παιδιά φρούτα. Μπορούμε να προσθέσουμε γάλα ή γιαούρτι για μια πιο κρεμώδη υφή.

Φρούτα σε γιαούρτι και δημητριακά: Ας προσθέσουμε κομμένα φρούτα στο γιαούρτι ή στα δημητριακά των παιδιών. Είναι ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος να ενσωματώσουμε τα φρούτα στη διατροφή τους.

Εναλλακτικές επιλογές αν το παιδί αρνείται να φάει φρούτα

Χυμοί και πώς να τους επιλέξουμε: Οι φυσικοί χυμοί μπορούν να είναι μια καλή εναλλακτική αν ένα παιδί δεν θέλει να φάει φρούτα, αλλά ας προσέξουμε να μην περιέχουν προστιθέμενη ζάχαρη. Ας φτιάξουμε τους δικούς μας σπιτικούς χυμούς για να ελέγχουμε τα συστατικά.

Φρούτα σε μορφή σνακ: Τα φρούτα σε μορφή σνακ, όπως τα αποξηραμένα φρούτα ή οι μπάρες φρούτων, μπορούν να είναι μια καλή λύση. Ας βεβαιωθούμε ότι δεν περιέχουν προστιθέμενα σάκχαρα ή συντηρητικά.

Φαντασία και παιχνίδι: Ας χρησιμοποιήσουμε τη φαντασία μας για να κάνουμε τα φρούτα πιο ελκυστικά. Μπορούμε να φτιάξουμε «καλλιτεχνικά» πιάτα ή να πούμε ιστορίες στο παιδί μας που συνδέονται με τα φρούτα.

Συμπέρασμα

Οι νέες συνήθειες χρειάζονται χρόνο. Μην απογοητευθούμε αν το παιδί μας δεν τρώει αμέσως φρούτα.

Η ενσωμάτωση των φρούτων στη διατροφή των παιδιών μπορεί να είναι μια πρόκληση, αλλά με υπομονή, δημιουργικότητα και συνέπεια, είναι εφικτό.

Για να κάνουμε το παιδί μας να φάει φρούτα, ας δοκιμάσουμε διάφορα είδη φρούτων και στρατηγικές για να δούμε τι του αρέσει περισσότερο, ας παρατηρήσουμε τις προτιμήσεις του, ας χρησιμοποιήσουμε εναλλακτικές επιλογές κι ας θυμηθούμε ότι η υγιεινή διατροφή είναι μια μακροχρόνια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και προσπάθεια.

ΠΗΓΗ: fmh.gr