
Οι δασμοί επί κινεζικών αγαθών που έχει επιβάλλει διαδοχικά ο Ντόναλντ Τραμπ τα τελευταία 24ωρα στην Κίνα φτάνουν πλέον το εξωπραγματικό ποσοστό του 145%.
Λίγες ώρες πριν, και ενώ οι δασμοί ήταν ακόμη στο 125%, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τον αριθμό των αμερικανικών ταινιών που προβάλλονται στην Κίνα.
«Θα ακολουθήσουμε τους κανόνες της αγοράς, θα σεβαστούμε την επιλογή του κοινού και θα μειώσουμε αρκετά τον αριθμό των εισαγόμενων αμερικανικών ταινιών», δήλωσε εκπρόσωπος του Εθνικού Γραφείου Κινηματογράφου της Κίνας.
Η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κινηματογραφική αγορά στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, αν και τα τελευταία χρόνια οι εγχώριες ταινίες ξεπερνούν σε εισπράξεις τις χολιγουντιανές παραγωγές. Ωστόσο, η ανακοίνωση του Πεκίνου επέφερε σημαντικό πλήγμα στα αμερικανικά στούντιο, με το Bloomberg να μεταδίδει την Πέμπτη 10 Απριλίου, ότι οι μετοχές των Walt Disney Co, Paramount Global και Warner Bros Discovery Inc υπέστησαν άμεση πτώση.
Την περασμένη εβδομάδα, το «A Minecraft Movie» της Warner Bros βρέθηκε στην κορυφή του κινεζικού box office με πωλήσεις εισιτηρίων ύψους 14,5 εκατ. δολαρίων - περίπου το 10% του παγκόσμιου box office.
Το 2024, η πιο κερδοφόρα αμερικανική ταινία που κυκλοφόρησε στην Κίνα ήταν το «Godzilla x Kong: The New Empire», με εισπράξεις 132 εκατ. δολαρίων -από τα 572 εκατ. δολαρίων παγκοσμίως.
Η πρώτη αμερικανική ταινία έλαβε έγκριση προβολής στην Κίνα πριν από 31 χρόνια. Το 2018, ο αριθμός των αμερικανικών ταινιών που προβλήθηκαν στη χώρα ξεπερνούσε τις 60, όπως αναφέρει ο Guardian -αν και σύμφωνα με το Reuters, η Κίνα εισάγει 10 αμερικανικές ταινίες τον χρόνο.
Έκτοτε ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί, σύμφωνα με στοιχεία της κινεζικής υπηρεσίας έκδοσης εισιτηρίων Maoyan Entertainment, κυρίως εξαιτίας της κλιμακούμενης έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών και της αυξημένης δημοτικότητα των εγχώριων ταινιών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το «Ne Zha 2», το κινεζικό animation που βασίζεται εν μέρει στην κινεζική μυθολογία και το οποίο ξεπέρασε σε εισπράξεις Disney και Pixar. Κυκλοφόρησε στα τέλη Ιανουαρίου και πλέον αγγίζει τα 1,8 δισ. δολάρια στην Κίνα και 20 εκατ. δολάρια στις ΗΠΑ. Η τεράστια εγχώρια επιτυχία, την κατέστησε την ταινία με τα υψηλότερα έσοδα τόσο του 2025 μέχρι στιγμής, όσο και την ταινία κινουμένων σχεδίων με τα υψηλότερα έσοδα στην ιστορία και την πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων που ξεπέρασε σε εισπράξεις τα 2 δισ. δολάρια παγκοσμίως.
Ενδιαφέρον έχει επίσης, η επισήμανση του Guardian, ότι ταινίες όπως το Mission: Impossible - The Final Reckoning, το Superman, το Jurassic World Rebirth και το Avatar: Fire and Ash, έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα την κινεζική αγορά.
Ο Chris Fenton, συγγραφέας του βιβλίου «Feeding the Dragon: Inside the Trillion Dollar Dilemma Facing Hollywood, the NBA, and American Business», δήλωσε ότι ο περιορισμός των αμερικανικών ταινιών είναι ένας «εξαιρετικά υψηλού προφίλ τρόπος για μια δήλωση αντιποίνων με σχεδόν μηδενικά αρνητικά αποτελέσματα για την Κίνα».
Οι ταινίες του Χόλιγουντ αντιπροσωπεύουν μόλις το 5% των συνολικών εισπράξεων στην αγορά της Κίνας. Και τα στούντιο λαμβάνουν μόνο το 25% από τις πωλήσεων εισιτηρίων στην Κίνα, σε σύγκριση με άλλες αγορές, όπου το ποσοστό είναι διπλάσιο, δήλωσε ο Fenton.
«Μια τέτοια υψηλού προφίλ τιμωρία του Χόλιγουντ είναι μια κίνηση ισχύος του Πεκίνου που σίγουρα θα γίνει αντιληπτή από την Ουάσινγκτον», πρόσθεσε ο Φέντον.
Ο Τραμπ πάντως δεν έσπευσε να υπερασπιστεί το Χόλιγουντ. «Νομίζω ότι έχω ακούσει χειρότερα πράγματα», είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ όταν ρωτήθηκε σχετικά.