Συμπληρώνονται φέτος 70 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Κίνας, όπως οι Κινέζοι αποκαλούν το πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό σύστημα που εγκαθιδρύθηκε στη χώρα μετά τον εμφύλιο πόλεμο με τη νίκη των κομμουνιστών επί των εθνικιστών του Κουομιντάγκ. Και ίσως για αυτό τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί για την 1η Οκτωβρίου είναι υψηλότερα από κάθε άλλη χρονιά.
Πρώτοι παρέλασαν οι Κινέζοι κυανόκρανοι, με τα μπλε κράνη και τα φουλάρια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Συνολικά συμμετείχαν 15.000 στρατιώτες και 580 άρματα μάχης, ενώ επιδείχθηκαν προηγμένα οπλικά συστήματα, όπως φορτηγά με διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους.
«Δεν υπάρχει καμία δύναμη που να μπορεί να ταρακουνήσει τα θεμέλια αυτού του σπουδαίου έθνους», τόνισε ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, στην ομιλία του με την οποία άρχισαν οι εορτασμοί. «Η Κίνα αύριο θα ευημερεί περισσότερο», διαβεβαίωσε, διατρανώνοντας την πρόθεση της κινεζικής πολιτικής ηγεσίας να συνεχίσει στον δρόμο της ειρηνικής ανάπτυξης.
Ο Σι, ντυμένος με μολυβί κοστούμι Μάο και συνοδευόμενος από τους Χου Ζιντάο και Ζιανγκ Ζεμίν, τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει την αμοιβαία επωφελή πολιτική του ανοίγματος στον κόσμο.
Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός, τόνισε ο πρόεδρος της Κίνας στην ομιλία του που αναμεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση, καλείται να υπερασπιστεί με αποφασιστικότητα την εθνική κυριαρχία, την ασφάλεια και την ανάπτυξη της χώρας, καθώς και να συμβάλλει στην υπεράσπιση της διεθνούς ειρήνης.
«Καμία δύναμη δεν μπορεί να εμποδίσει τον κινεζικό λαό να προχωρήσει μπροστά», διατράνωσε ο Σι, που εκφράστηκε στην πύλη της επουράνιας ειρήνης, όπου ο Μάο ανακήρυξε την ίδρυση της ΛΔ της Κίνας την 1η Οκτωβρίου του 1949.
Ανάμεσα στις προτεραιότητες της κυβέρνησής του, είπε ο Σι, είναι η διατήρηση της διαρκούς ευημερίας και σταθερότητας στο Χονγκ Κονγκ και στο Μακάο, η ειρηνική ανάπτυξη των σχέσεων με την Ταϊβάν και η συνέχιση της προσπάθειας για την «πλήρη επανένωση της πατρίδας».
Κάθε εβδομάδα για όλο τον Σεπτέμβριο, οι κάτοικοι της επαρχίας Καογιάνγκ στο Πεκίνο έβλεπαν κλειστούς τους δρόμους από στρατιωτικά οχήματα. Όταν οι κάτοικοι επιχείρησαν να διασχίσουν τον δρόμο στις 14 Σεπτεμβρίου, στρατιωτικοί, οι αποκαλούμενοι «άντρες με τα μαύρα», τους είπαν ότι όλα αυτά γίνονται για την επερχόμενη παρέλαση. Η ίδια κατάσταση συνεχίστηκε όλες τις επόμενες ημέρες και όσο πλησίαζε η 1η Οκτωβρίου, τόσο τα μέτρα γίνονταν και αυστηρότερα.
Η κινεζική κυβέρνηση πραγματοποιεί μια μαζική στρατιωτική παρέλαση που ξεκινά από το κέντρο του Πεκίνου με περίπου 15.000 στρατιωτικούς, περισσότερα από 160 αεροσκάφη και 580 οπλικά συστήματα.
«Υπάρχει σαφής αύξηση της αστυνομικής παρουσίας παντού», αναφέρει ο καθηγητής Αντρέ Πίντο με έδρα στη Σαγκάη.
Την Παρασκευή, πλήθη Κινέζων τουριστών προσπαθούσαν να μπουν στην πλατεία Τιενανμέν, αλλά οι είσοδοι και οι δρόμοι μπλοκαρίστηκαν σε τυχαία σημεία από αστυνομικούς και απαγορευτικές μπάρες.
Ένας τουρίστας παραπονέθηκε, ότι εάν η κυβέρνηση πρόκειται να επιβάλει τέτοια αυστηρά μέτρα μέχρι και πριν από την εκδήλωση, θα πρέπει να εκδώσει μια εθνική προειδοποίηση για τους ταξιδιώτες.
Χωρίς περιστέρια ή drones
Για εβδομάδες, οι κάτοικοι είχαν να αντιμετωπίσουν τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και το κλείσιμο των δρόμων λόγω προβών στο κέντρο της κινεζικής πρωτεύουσας .
Κατά τη διάρκεια των προβών, τα ξενοδοχεία κοντά στην πλατεία Τιενανμέν έστελναν προειδοποιήσεις στους πελάτες τους ότι δεν θα μπορούσαν να εγκαταλείπουν το δωμάτιο για αρκετές ώρες κάθε μέρα.
Όμως, οι περιορισμοί έγιναν όλο και πιο δρακόντειοι φτάνοντας στην καθοριστική ημερομηνία. Στις 15 Σεπτεμβρίου, οι δημοτικές αρχές του Πεκίνου ανακοίνωσαν ότι κανένα ιπτάμενο μέσο δεν θα πετάξει μέχρι και τη λήξη των εορτασμών. Αυτός ο περιορισμός περιελάμβανε αεροσκάφη, αεροπλάνα ακόμη και αγωνιστικά περιστέρια.
Την 1η Οκτωβρίου, η γραμμή του μετρό 1 του Πεκίνου, η οποία ταξιδεύει ανατολικά-δυτικά μέσω της πόλης και περνά την πλατεία Τιενανμέν, αναμένεται να σταματήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Η χαρακτηριστική αντίθεση της ημέρας πάντως θα είναι ότι το Πεκίνο προετοιμάζεται πυρετωδώς για τη μεγαλύτερη στρατιωτική παρέλαση στην ιστορία της Κίνας, ενώ στο Χονγκ Κονγκ συνεχίζονται οι μεγάλες διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας.
(με πληροφορίες από CNN, Xinhua, Reuters, AFP, dpa)