Ο αμερικανικός στρατός επενδύει εκατομμύρια δολάρια σε πειραματική τεχνολογία εξωσκελετών για να καταστήσει τους στρατιώτες του ισχυρότερους και πιο ανθεκτικούς. Οι εμπειρογνώμονες ισχυρίζονται ότι είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς «υπερ-στρατιωτών».
Η τεχνολογία αναπτύσσεται από την Lockheed Martin Corp ( LMT.N ) με άδεια από την B-TEMIA του Καναδά, η οποία ανέπτυξε αρχικά τη συγκεκριμένη τεχνολογία για να βοηθήσει άτομα με κινητικές δυσκολίες, όπως άτομα που ταλαιπωρούνται από σκλήρυνση κατά πλάκας ή από οστεοαρθρίτιδα.
Τοποθετώντας το μηχανισμό πάνω από ένα κοινότυπο παντελόνι, ο μηχανισμός που λειτουργεί με μπαταρία έχει εξοπλιστεί με τεχνητή νοημοσύνη και ειδικούς αισθητήρες για να βοηθά της φυσικές κινήσεις των στρατιωτών κατά τη διάρκεια της μάχης.
Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός στρατός θεωρεί ότι η τεχνολογία αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί στο στρατιωτικό πεδίο, καθώς ο στρατιώτης φορέας μπορεί να φέρει και βαριά θωράκιση, αλλά και συσκευές νυχτερινής όρασης, προηγμένο επικοινωνιακό εξοπλισμό, συνολικού βάρους 64 κιλών.
«Η βασική πρόκληση που αντιμετωπίζουμε με τα στρατεύματα πεζικού είναι ότι φέρουν πάρα πολύ βάρος», δηλώνει ο Paul Scharre του CNAS (Κέντρο για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια), ο οποίος βοήθησε στις μελέτες για την πρόοδο της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Πλέον οι στρατιώτες εξελίσσονται σε... βιονικοούς.
Ο διευθυντής της αεροδιαστημικής και αμυντικής εταιρείας Lockheed Martin , Κέιθ Μάξουελ, μάλιστα, δήλωσε ότι οι άνθρωποι στις δοκιμές της εταιρείας του που φορούσαν τον εξωσκελετό έδειχναν πολύ μεγαλύτερη αντοχή από τους υπόλοιπους. «Θα φτάνουν στη μάχη φρέσκοι, δεν θα κουράζονται», συνεχίζει.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι η μόνη χώρα που εξετάζει την τεχνολογία εξωσκελετών.
Πηγές του πρακτορείου Reuters αναφέρουν ότι η Κίνα και η Ρωσία επενδύουν στην ίδια τεχνολογία. Η δεύτερη μάλιστα, την έχει δοκιμάσει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, ενώ υπάρχει κι ένα σχετικό βίντεο.