Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ποτέ πώς μία σάλτσα σαν την περίφημη και ξακουστή μπολονέζ μπορούσε ποτέ να δημιουργήσει τόσες διαφωνίες γύρω από την ονομασία ή την συνταγή της.
Με καρότο ή χωρίς; Με κόκκινο ή άσπρο κρεμμύδι; Ψιλοκομμένο ή όχι;
Εμείς αποφασίσαμε να μαγειρέψουμε την μπολονέζ μας ακολουθώντας τις οδηγίες του σεφ Στέφανο Τσίλα, από το εστιατόριο Bancone στο Λονδίνο, βραβευμένο το 2020, στην κατηγορία «Bid Gourmand», από τον γαστρονομικό οδηγό Michelin.
Πρόκειται για την κατηγορία εκείνη, με «χώρους φιλικούς προς τους πελάτες, που προσφέρουν απλό φαγητό, υψηλού επιπέδου, σε προσιτές τιμές».
Η πρώτη συμβουλή που μας δίνει, είναι η αγορά κιμά καλής ποιότητας με λίπος. «Είναι σημαντικό να αναζητήσουμε το κρέας να έχει λίγο παραπάνω λίπος απ′ ότι συνήθως για περισσότερη, πιο έντονη και πλούσια γεύση».
Και τώρα η δεύτερη και ίσως πιο σημαντική συμβουλή.
Μπορεί να είναι ένα απλό στην εκτέλεση φαγητό, ιδανικό γι′ αυτό που λέμε «πιάτο της ημέρας», αλλά απαιτεί υπομονή στο μαγείρεμα.
«Δεν είναι μια γρήγορη συνταγή, όπως πιστεύουν ορισμένοι. Θέλει χρόνο και πολύ υπομονή», εξηγεί ο Στέφανο Τσίλα.
Καλή όρεξη.
Μερίδες: 4
Προετοιμασία: 5 λεπτά
Μαγείρεμα: 3 ώρες και 30 λεπτά
Υλικά
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο με 15% λίπος
250 γρ. κιμά χοιρινό με 15% λίπος
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 καρότα
100 γρ. σέλερι
1 κλωνάρι δενδρολίβανο
1.5 λίτρο ντομάτα πασσάτα
100 ml ελαιόλαδο
200 ml καλό κόκκινο κρασί
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβουμε τα λαχανικά μας σε κύβους μικρού και μεσαίου μεγέθους και τα ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα μαζί με το λάδι και το κλωνάρι από το δενδρολίβανο.
Τσιγαρίζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 5 λεπτά.
Προσθέτουμε τον κιμά, χοιρινό και μοσχαρίσιο και τσιγαρίζουμε σε δυνατή φωτιά και αλατοπιπερώνουμε.
Μόλις μαγειρευτεί το κρέας αφαιρούμε το δενδρολίβανο, προσθέτουμε το κόκκινο κρασί και περιμένουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί.
Ρίχνουμε την ντομάτα και αφήνουμε να ψηθεί σε χαμηλή φωτιά για τουλάχιστον τρεις ώρες και 30 λεπτά.
Κάθε 10 ή 15 λεπτά ανακατεύουμε την σάλτσα, ώστε να μην μας αρπάξει και κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.
Προσθέτουμε λίγο επιπλέον αλάτι και πιπέρι.
Tip
Τα ζυμαρικά μας μπορεί να είναι φρέσκα ή αποξηραμένα.
Το τυράκι σπάταλα.