Μαγειρεύουμε το ξακουστό τουρλού της Κρήτης τον δεκαπενταύγουστο για το πιάτο ημέρας. Σοφεγάδο ή αλλιώς συμπεθεριό.
Πρόκειται για παραδοσιακό φαγητό, όπου συνυπάρχουν σχεδόν όλα τα λαχανικά της εποχής. Μεγάλο ρόλο παίζει ο χρόνος μαγειρέματος των υλικών μας. Δεν θέλουμε άλλα να λιώσουν και άλλα να είναι άψητα, ή σκληρά καθώς κάθε λαχανικό δίνει την δική του νοστιμάδα.
Συνοδεύουμε απαραιτήτως το φαγητό μας με εξαιρετικό τυρί φέτα και φρέσκο ψωμί.
Καλή όρεξη.
Μερίδες: 6-7
Προετοιμασία: 1 ώρα
Μαγείρεμα: 1 ώρα, περίπου
Υλικά
300 γρ. φασολάκια μπαρμπούνια ή τσαουλιά, καθαρισμένα
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
300 γρ. μπάμιες, καθαρισμένες
3 μέτριες πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
700 γρ. μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε κύβους των 2 εκ.
300 γρ. πιπεριές κέρατο, κομμένες σε καρέ
1 μικρή πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη
1 κιλό ώριμες ντομάτες, τριμμένες (με το ζουμί τους)
5 μέτρια κολοκύθια, κομμένα σε φέτες
300 γρ. κολοκυθανθοί
1 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένο
180 ml ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα φασολάκια με το κρεμμύδι, τις μπάμιες και τις πατάτες για 8′-10′. Αν χρειαστεί, ρίχνουμε λίγο νερό (1-2 κ.σ.).
Προσθέτουμε τις μελιτζάνες, τις πιπεριές, το τσίλι, την ντομάτα, αλατοπίπερο, και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε ζεστό νερό ίσα να καλυφθούν τα λαχανικά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 30′.
Προσθέτουμε τα κολοκύθια, τους ανθούς, τον δυόσμο, σκεπάζουμε πάλι την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για άλλα 20′, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να «δέσει» η σάλτσα.
Αναδημοσίευση από «γαστρονόμος-βιβλιοθήκη ”Τα λαδερά είναι κουλ!”» σε συνταγή Νένας Ιμσυρνόγλου.