Το πιλοτικό έργο «Smart Island» της Amazon Web Services στη Νάξο

Παρουσιάστηκε ένα ακόμα φιλόδοξο εγχείρημα που βάζει την Ελλάδα στον χάρτη των «έξυπνων» επενδύσεων
Το πιλοτικό έργο «Smart Island» της Amazon Web Services, στη Νάξο
Το πιλοτικό έργο «Smart Island» της Amazon Web Services, στη Νάξο
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Οι δουλειές, συνήθως, δεν κλείνονται στα γραφεία. Προς επίρρωση του ισχυρισμού αυτού, αναφέρω ότι η μη προγραμματισμένη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζεφ Μπέζος της Amazon, το καλοκαίρι του 2021 στην Αντίπαρο, οδήγησε σε μια πολύ σημαντική μέρα το νησί της Νάξου.

Συγκεκριμένα, έπειτα από τις κινήσεις που έκανε ο προηγούμενος πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, σε συνέχεια της επαφής Μητσοτάκη – Μπέζος, με το ευρωπαϊκό, αλλά και το ελληνικό τμήμα της Amazon Web Services, δημιουργήθηκε ένα σχέδιο που ξεκινά με πιλοτικό πρόγραμμα, για να καταστήσει τη Νάξο «Smart Island».

Επειτα από την Τήλο, την Αστυπάλαια και τη Χάλκη, στα οποία έχουν ξεκινήσει ήδη μεγάλα προγράμματα ενεργειακής απεξάρτησης από τον άνθρακα, και κυκλοφορίας ηλεκτρικών οχημάτων, παίρνει σειρά η Νάξος σε επίπεδο τεχνολογίας.

Παρουσία των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Δημόσιου Τομέα της Amazon Web Services, Κάμερον Μπρουκς, έγινε χθες στη Νάξο η παρουσίαση του πιλοτικού έργου «Smart Island» της εταιρείας.
Αυτό προβλέπει στην εξυπηρέτηση των πολιτών, στην προβολή του νησιού διεθνώς, στην προσέλκυση τουριστών αλλά και ψηφιακών νομάδων, digital nomads όπως λέγονται, που επιλέγουν ένα μέρος για να δουλεύουν υβριδικά, εξ αποστάσεως.

Η Νάξος πρόκειται να λειτουργήσει ως ψηφιακός κόμβος πολλών υπηρεσιών. Ηδη λειτουργούν drones, ελληνικής κατασκευής και μεγάλης αντοχής, που μεταφέρουν φάρμακα, ανάλογα drones θα χρησιμοποιηθούν από το Λιμενικό Σώμα για τον έλεγχο της θαλάσσιας περιοχής σε απόσταση 7-8 μιλίων, θα λειτουργήσουν αισθητήρες για τις θέσεις στάθμευσης, και πολλά ακόμα. Ωστόσο, στο εγχείρημα αυτό ξεχωρίζει η δημιουργία μιας «έξυπνης», smart μαρίνας, που με αισθητήρες θα παρέχει στα σκάφη που θέλουν να ελλιμενιστούν μια σειρά από πληροφορίες.

Μάλιστα, στο συνολικό εγχείρημα εντάσσονται και ελληνικές εταιρείες που θα εκπαιδεύσουν το κοινό στις νέες τεχνολογίες.

«Η Amazon Web Services είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του πλανήτη και αυτό που πιλοτικά κάνει η Amazon Web Services σήμερα, στη Νάξο, σε συνεργασία με μία πλειάδα σπουδαίων εταιρειών, από μεγάλες τράπεζες μέχρι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, δεν θα ωφελήσει μόνο την καθημερινότητα των πολιτών, όπως είναι προφανές και όλοι το καταλαβαίνουμε, αλλά θα αποτελεί από αύριο πρώτο θέμα διεθνώς. Θα αποτελέσει πρότυπο για την εφαρμογή τέτοιου τύπου τεχνολογιών σε όλα τα νησιά του κόσμου και θα διαφημίσει τη Νάξο, τις Κυκλάδες και την Ελλάδα στα πέρατα της οικουμένης. Αυτή είναι η δύναμη μιας εταιρείας όπως η Amazon Web Services. Είναι πολύ πάνω από μία επένδυση κα πολύ πάνω από μία είδηση της καθημερινότητας», επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

«Ερχόμενοι εδώ σήμερα, έγινε η ανακοίνωση της μεγάλης επενδύσεως της Digital Realty και της Lamda Helix, ύψους 100 εκατομμυρίων, για τη δημιουργία data center στην Κρήτη. Μία ανακοίνωση που έρχεται λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της Google για τη δημιουργία μεγάλου data center στη χώρα μας. Είχαν προηγηθεί αντίστοιχες ανακοινώσεις της Amazon Web Services, της Microsoft, της Pfizer, της Deloitte, της Cisco και πολλών άλλων. Η Ελλάδα καταφέρνει και προσελκύει, αυτά τα τρία χρόνια, μεγάλες επενδύσεις. Αυτή είναι η Ελλάδα που θέλουμε. Η Ελλάδα της καινοτομίας, η Ελλάδα της πρωτοπορίας, η Ελλάδα που μπορεί να είναι πρωταγωνιστής».

«Ξέρω ότι είμαστε σε μια εποχή περίεργη. Ο πόλεμος και οι επιπτώσεις του, ιδιαίτερα η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός, δημιουργήσανε σε όλους πολύ μεγάλες αγωνίες. Άνθρωποι είμαστε και είναι λογικό να φοβόμαστε. Όμως, σε αυτές τις αγωνίες που όλοι βιώνουμε στην Ευρώπη, δείτε που είναι η Ελλάδα. Η Ελλάδα πετυχαίνει τριπλό ρεκόρ: Ρεκόρ τουριστικών εισπράξεων, πολύ πάνω από το 2019. Ρεκόρ εξαγωγών, θα φτάσει τα 47 δισεκατομμύρια ευρώ. Και ρεκόρ επενδύσεων όλων των εποχών», τόνισε ο υπουργός.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Δημοφιλή