Τους τελευταίους δύο μήνες όσοι περνούσαν από την γκαλερί Chalkos (Ιουστινιανού 21), στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, σταματούσαν μπροστά σε ένα ασυνήθιστο θέαμα.
Πίσω από τη βιτρίνα έβλεπες τον ζωγράφο «αντιμέτωπο» μπροστά στο μοντέλο του. Σε καθημερινή σχεδόν βάση, με ένα εξαντλητικό ωράριο που συχνά ξεπερνούσε το 12ωρο, ο Κωνσταντίνος Κερεστετζής έδωσε ζωντανά τη μαρτυρία της ζωγραφικής πράξης. Μετέτρεψε την αίθουσα τέχνης σε εργαστήριο ζωγραφικής και μάλιστα σε δημόσια θέα. Με τον τρόπο του ο Κερεστετζής θύμισε φτασμένους μουσικούς που παίζουν σε πολυσύχναστους σταθμούς του μετρό ή σε πλατείες και, κυριολεκτικά, γίνονται viral στο διαδίκτυο.
Αν χρησιμοποίησε αυτό το επίπονο εύρημα ο δημιουργός, δεν το έκανε για να δείξει τη μαεστρία του, ούτε για να συγκινήσει πρόσκαιρα τον περαστικό στο κινητό του. Άλλο είναι που τον απασχολεί: πώς ο σημερινός θεατής θα γίνει «κοινωνός» μιας τέχνης υψηλής και παλιάς όπως η ζωγραφική, που μοιάζει παραμελημένη στις μέρες μας.
Δημιουργός παλαιάς κοπής, από εκείνους τους αυθεντικούς καλλιτέχνες που μετριούνται πλέον στα δάχτυλα του ενός χεριού, ο Κερεστετζής επιχειρεί να επανασυστήσει την τέχνη του πορτρέτου στην εποχή των selfies.
Μέσα στον χώρο της Chalkos που τολμά κι επαναφέρει τον παιδευτικό ρόλο που είχε παλιότερα η γκαλερί, o ζωγράφος «αναμετρήθηκε» με πολλά πρόσωπα διαφόρων ηλικιών. Γυναίκες, άνδρες και παιδιά έβγαλαν στο τελάρο, όχι το «καλό τους προφίλ», αλλά μια εσωτερική αλήθεια που με σπάνια ευαισθησία ανέσυρε ο δημιουργός.
Τώρα, αυτά τα πορτρέτα θα εκτεθούν για λίγες μόνο ημέρες στην αίθουσα όπου γεννήθηκαν. Είναι μια ουσιαστική «γνωριμία» όχι μόνο με το πρόσωπο της πόλης, αλλά και με το βλέμμα του δημιουργού. Ο Κερεστετζής μας διδάσκει να προσέχουμε. Μας μαθαίνει ότι το πορτρέτο δεν είναι μια ακόμη selfie ούτε μια ακτινογραφία αλλά μια κορύφωση της τέχνης, η απ-εικόνιση.
Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου στις 19:30. Διάρκεια έκθεσης έως 2 Μαρτίου. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευη 12:00 - 15:00, Σάββατο 11:00 – 15:00.