Τον Φεβρουάριο του 2021, ένα ακριβώς χρόνο πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία που οδήγησε στην ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, η Δανία ήταν πρωτοπόρος στην πράσινη ενέργεια.
Είχε μάλιστα εγκρίνει τα σχέδια για την κατασκευή του πρώτου νησιού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο, στη μέση της Βόρειας Θάλασσας, που θα παράγει και θα αποθηκεύει πράσινη ενέργεια για να τροφοδοτήσει τρία εκατομμύρια ευρωπαϊκά νοικοκυριά με τη Γερμανία και την Ολλανδία πρώτες στη λίστα για εισαγωγές.
Το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο στην ιστορία της Δανίας ωστόσο, που στόχευε να κάνει την Σκανδιναβική χώρα ενεργειακά αυτόνομη και κυρίως «καθαρή», θα ολοκληρωθεί το 2033. Μέχρι τότε η Δανία, αναγκάζεται να επιστρέψει στα ορυκτά καύσιμα για να καλύψει τις ανάγκες του χειμώνα που έρχεται.
Σύμφωνα με το CNBC, η Δανέζικη ενεργειακή εταιρεία Orsted, έλαβε εντολή από την κυβέρνηση να επανεκκινήσει τρία εργοστάσια ορυκτών καυσίμων, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια του ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Η Δανία επαναλειτουργεί 3 εργοστάσια
Η Orsted, που το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών της ανήκει στο κράτος, δήλωσε ότι η πρόκειται για την επαναλειτουργία της «μονάδας 3 στον ηλεκτρικό σταθμό Esbjerg και τη μονάδα 4 στο σταθμό παραγωγής ενέργειας Studstrup, που αμφότερες χρησιμοποιούν άνθρακα ως κύρια πηγή καυσίμου και τη μονάδα 21 στο εργοστάσιο Kyndby, που χρησιμοποιεί πετρέλαιο ως καύσιμο».
Ο ηλεκτρικός σταθμός Esbjerg είχε προγραμματιστεί να διακόψει ολοκληρωτικά την λειτουργία του στις 31 Μαρτίου 2023, ενώ οι άλλες δύο μονάδες έχουν ήδη βγει εκτός λειτουργίας.
«Προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του ηλεκτρικού ρεύματος, οι αρχές της Δανίας έδωσαν εντολή ώστε να συνεχίσουμε αλλά και να ανακινήσουμε τη λειτουργία σε ορισμένους από τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν με πετρέλαιο και άνθρακα», δήλωσε ο Mads Nipper, Διευθύνων Σύμβουλος της Orsted.
Η εταιρεία, ανακοίνωσε ότι ξεκινά εργασίες συντήρησης των σταθμών παραγωγής ενέργειας αλλά και την πρόσληψη εργαζομένων για τη λειτουργία τους καθώς η οδηγία είναι ότι θα λειτουργήσουν κανονικά έως και τον Ιούνιο του 2024.
Η Δανία είναι μια από τις χώρες που αναγκάζονται να επιστρέψουν στα ορυκτά καύσιμα με τον άνθρακα να έχει ουσιαστική επίδραση στο περιβάλλον και την Greenpeace να τον περιγράφει ως «τον πιο βρώμικο και πιο ρυπογόνο τρόπο παραγωγής ενέργειας».
Η Γερμανική RWE επιστρέφει στον λιγνίτη
«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι, ως κοινωνία, πρέπει να καταργήσουμε σταδιακά τη χρήση φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα το συντομότερο δυνατό, αλλά βρισκόμαστε στη μέση μιας ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης και, φυσικά, θα συμβάλουμε στην τροφοδοσία, διασφαλίζοντας την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας», δήλωσε ο Orsted’s Nipper.
Λίγες μέρες πριν την ανακοίνωση της Orsted, μια άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή ενεργειακή εταιρεία, η γερμανική RWE ανακοίνωσε ότι τρεις από τις μονάδες λιγνίτη θα επιστρέψουν προσωρινά στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για να ενισχύσουν την ασφάλεια του εφοδιασμού και να εξοικονομήσουν φυσικό αέριο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Η RWE είπε ότι κάθε μία από τις μονάδες είχε χωρητικότητα 300 μεγαβάτ. «Η ανάπτυξή τους αρχικά περιορίζεται έως τις 30 Ιουνίου 2023», προστίθεται.
Τα νέα για την RWE και την Orsted έρχονται σε μια στιγμή που η Ευρώπη προσπαθεί να ενισχύσει τον ενεργειακό εφοδιασμό καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται. Η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής τόσο πετρελαίου όσο και φυσικού αερίου στην ΕΕ πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
Πηγές: BBC, Bloomberg, CNBC