Ένα σύντομο άρθρο από μια εφημερίδα της Νέας Ζηλανδίας που δημοσιεύτηκε το 1912 συνδέει άρρηκτα την καύση ορυκτών καυσίμων με την αλλαγή του κλίματος. Με το Tweet της δημοσιογράφου Heather Anne Cambell, που ήδη έχει γίνει viral, ανοίγει μια νέα συζήτηση που προβληματίζει.
Αναλυτικότερα, στο άρθρο της εφημερίδας «Τhe Rodnen and Otamatea Times», που πλέον δεν κυκλοφορεί, επισημαίνεται ότι κάθε χρόνο καίγονται συνολικά 2.000.000 τόνοι άνθρακα. Όταν γίνει αντίδραση με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας, απελευθερώνοναι στον αέρα συνολικά 7.000.000 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη μελλοντικά.
Παρόλα αυτά δεν είναι το πρώτο άρθρο που διασαφηνίζει ότι η «αγάπη» μας για τον άνθρακα μπορεί να βλάψει το περιβάλλον. Ήδη είχε αναφερθεί στα ΜΜΕ από το 1882, ενώ οι συζητήσεις για το θέμα είχαν αρχίσει πολύ νωρίτερα.
Ο Γάλλος φυσικός Joseph Fourier είχε παρατηρήσει το 1824 ότι το κλίμα μπορεί να επηρεαστεί από την σύνθεση της ατμόσφαιρας. Προς επίρρωση της συγκεκριμένης παρατήρησης, η μελέτη του Svante Αrrheruis ήταν η πρώτη που κατέδειξε ότι το διοξείδιο του άνθρακα επηρεάζει την παγκόσμια θερμοκρασία.
Η παλαιότερη αναφορά μάλιστα που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Quartz είναι από το περιοδικό Nature τον Δεκέμβριο του 1882. Ο συγγραφέας του άρθρου ΗΑ Phillips γράφει:
Σύμφωνα με την έρευνα του Prof Tyndall, το υδρογόνο, το φυσικό αέριο και το αιθυλένιο έχουν την ιδιότητα να έχουν πολύ υψηλό βαθμό απορρόφησης και ακτινοβολίας θερμότητας που ακόμα και ένα χιλιοστό τους θα έχει πολύ μεγάλη επίδραση. Αυτό μπορούμε να συμπεράνουμε είναι ότι η αυξανόμενη ρύπανση της ατμόσφαιρας θα έχει σημαντική επίδραση στο κλίμα του κόσμου.
Να σημειωθεί ότι σε όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα, η αυξανόμενη χρήση άνθρακα ήταν δύσκολο να περιοριστεί. Οι πόλεις σε όλο τον κόσμο από τα εργοστάσια και τις ατμοκίνητες αμαξοστοιχίες. Υπό αυτές τις συνθήκες, λοιπόν, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μια μικρή εφημερίδα της Νέας Ζηλανδίας έφερε στη δημοσιότητα ένα άρθρο το 1912 σχετικά με το πώς η συνεχώς αυξανόμενη χρήση ορυκτών καυσίμων μπορεί να αλλάξει το κλίμα της Γης.
Συνεπώς, ο πλανήτης θερμαίνεται και λύσεις δεν έχουν βρεθεί ακόμα, 140 χρόνια μετά.