Ένα υγιές κοριτσάκι γεννήθηκε μετά από μεταμόσχευση μήτρας που προήλθε από νεκρή γυναίκα, σε μια παγκόσμια πρωτιά.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, η 10ωρη εγχείρηση μεταμόσχευσης και η επακόλουθη θεραπεία γονιμότητας έλαβαν χώρα στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας το 2016. Η 32χρονη μητέρα είχε γεννηθεί χωρίς μήτρα.
Έχουν γίνει 39 μεταμοσχεύσεις μήτρας από ζωντανές δωρήτριες, περιλαμβανομένων μητερών που έδωσαν τις μήτρες τους στις κόρες τους, με αποτέλεσμα 11 γεννήσεις μωρών. Ωστόσο, οι προηγούμενες 10 μεταμοσχεύσεις μητρών που προήλθαν από νεκρές γυναίκες είτε απέτυχαν είτε είχαν ως αποτέλεσμα αποβολές.
Σε αυτή την περίπτωση, η δωρήτρια ήταν μια γυναίκα γύρω στα 45, μητέρα τριών παιδιών, που πέθανε από αιμορραγία στον εγκέφαλο. Η λήπτρια είχε σύνδρομο Mayer- Rokitansky-Kuster- Hauser, που επηρεάζει περίπου μία στις 4.500 γυναίκες και έχει ως αποτέλεσμα να μη σχηματίζονται σωστά ο κόλπος και η μήτρα.
Ωστόσο, οι ωοθήκες της ήταν εντάξει, και οι γιατροί ήταν σε θέση να βγάλουν ωάρια, να τα γονιμοποιήσουν με το σπέρμα του πατέρα και να τα παγώσουν. Στη συνέχεια της δόθηκαν φάρμακα που αποδυνάμωναν το ανοσοποιητικό της σύστημα για να εμποδίσουν το σώμα της να απορρίψει το μόσχευμα. Έξι εβδομάδες μετά, άρχισε να έχει περιόδους και επτά μήνες αργότερα εμφυτεύθηκαν τα γονιμοποιημένα ωάρια. Εν συνεχεία, μετά από μια κανονική εγκυμοσύνη, έγινε ο τοκετός με καισαρική, στις 15 Δεκεμβρίου 2017.
Ο Δρ. Ντάνι Έιζενμπεργκ, του Hospital das Clinicas στο Σάο Πάολο, είπε πως οι πρώτες μεταμοσχεύσεις μητρών από ζωντανές δωρήτριες ήταν ιατρικό ορόσημο, «δημιουργώντας δυνατότητα αναπαραγωγής για πολλές στείρες γυναίκες, με πρόσβαση σε κατάλληλες δωρήτριες και τις απαιτούμενες ιατρικές εγκαταστάσεις. Ωστόσο, η ανάγκη για ζωντανή δωρήτρια αποτελεί μεγάλο περιορισμό, καθώς είναι σπάνιες- κατά κανόνα πρόκειται για πρόθυμες και κατάλληλες συγγενείς ή στενές φίλες».
H εν λόγω περίπτωση έγινε γνωστή τώρα μέσω δημοσίευσης στο The Lancet. Όπως αναφέρει το Reuters, περιελάμβανε τη σύνδεση φλεβών από τη μήτρα της δωρήτριας με φλέβες της λήπτριας, καθώς και αρτηριών κ.α.