Σε εστιατόριο φαστ φουντ της αμερικανικής αλυσίδας CaliBurger στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια έπιασε δουλειά ο «Φλίπι» (Flippy): Πρόκειται για ένα ρομποτικό σύστημα με ένα χέρι, που από τη Δευτέρα εκτελεί χρέη ψήστη, αναποδογυρίζοντας τα μπιφτέκια με αξιοζήλευτη ταχύτητα και είναι δημιούργημα της αμερικανικής εταιρείας ρομποτικής Miso Robotics.
Ο «έξυπνος» ρομποτικός βραχίονας έξι αξόνων που καταλήγει σε μια σπάτουλα, μπορεί να ψήσει τουλάχιστον 150 μπέργκερ την ώρα, ενώ διαθέτει τεχνητή νοημοσύνη, πράγμα που του επιτρέπει να ξέρει πότε το μπέργκερ είναι έτοιμο. Αμέσως το βγάζει από το γκρίλ, το τοποθετεί στα ψωμάκια και ειδοποιεί με το σχετικό σήμα τους ανθρώπους «συναδέλφους» του για τα περαιτέρω, όπως να προσθέσουν τυρί, ντομάτα και τα λοιπά.
Ο «Φλίπι» δέχεται τις παραγγελίες ηλεκτρονικά και αμέσως ξεκινά να αναποδογυρίζει τα μπέργκερ, ενώ διαθέτει ειδικό λογισμικό που του επιτρέπει να διακρίνει τα διαφορετικά κρέατα πότε έχουν ψηθεί καλά. Για να τα κάνει όλα αυτά, χρησιμοποιεί αισθητήρες και κάμερες κανονικής και θερμικής όρασης.
Προς το παρόν πάντως, είναι ένας άνθρωπος που τοποθετεί τα μπέργκερ στην ψηστιέρα και όχι ο «Φλίπι». Ο τελευταίος μπορεί όμως να καθαρίσει μόνος του τόσο την σπάτουλά του, όσο και την επιφάνεια του γκριλ. Το ρομπότ μπορεί να εγκατασταθεί στον πάγκο του μέσα σε πέντε μόνο λεπτά και επίσης μπορεί εύκολα να μετακινηθεί σε άλλη θέση εργασίας με ροδάκια.
Ο κλάδος της εστίασης και ιδίως των ταχυφαγείων εμφανίζει μεγάλη «ανακύκλωση» προσωπικού. Έως το 50% των εργαζομένων σε οποιοδήποτε φαστ-φουντ έχουν φύγει μέσα σε ένα έτος, συνήθως λόγω των χαμηλών μισθών και των εξαντλητικών ωραρίων, αλλά και των εργατικών ατυχημάτων, όπως τα εγκαύματα που παθαίνουν οι ψήστες.
Ρομπότ, όπως ο «Φλίπι», δεν παραπονιούνται για τις συνθήκες εργασίας, ούτε καίγονται. Καθόλου τυχαία, η αλυσίδα CaliBurger σχεδιάζει να «προσλάβει» άλλους 50 ρομποτικούς ψήστες για τα καταστήματά της, σύμφωνα με την Washington Post και τη Daily Mail.
Όμως η «πρόσληψη» ρομποτικών ψηστών δεν μπορεί παρά να επιδεινώσει το πρόβλημα της ανεργίας. Οι δημιουργοί του στην εταιρεία Miso Robotics αντιτείνουν ότι ο «Φλίπι» έχει φτιαχτεί για να δουλεύει πλάι-πλάι με τους ανθρώπους και να κάνει πιο ασφαλή τη δουλειά τους στην κουζίνα των εστιατορίων.
«Η κουζίνα του μέλλοντος θα έχει πάντα ανθρώπους, αλλά θα δουλεύουν μαζί με τα ρομπότ. Η τεχνολογία μας δεν αποσκοπεί στο να αντικαταστήσει θέσεις εργασίας. Βλέπουμε τον ‘Φλίπι’ απλώς σαν ένα τρίτο χέρι», δήλωσε ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Miso Robotics Ντέηβιντ Ζίτο.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)